Ungureanu ar avea de castigat daca s-ar confrunta cu Basescu - Analiza GeoPOL

Marti, 17 Aprilie 2012, ora 16:11
2872 citiri
Ungureanu ar avea de castigat daca s-ar confrunta cu Basescu - Analiza GeoPOL
Foto: Romania Libera

Mihai Razvan Ungureanu este unul dintre cei mai credibili politicieni din Romania, iar infiintarea unei miscari politice de anvergura in jurul sau, dublata de rezultate economice palpabile ale guvernului pe care il conduce, reprezinta o amenintare majora pentru USL, arata o analiza GeoPOL.

Autorii acesteia considera ca posibila miscare generata de actualul prim-ministru pare a fi singura posibila pe termen scurt si care sa si conteze electoral.

"Doar putina zgura politica pe care a acumulat-o MRU in timpul mandatului sau, dublata de remanenta apartenentei la 'proiectul Traian Basescu', il impiedica pe MRU sa se detaseze net de liderii USL" in sondaje, se arata in analiza GeoPOL prezentata pe larg de Q Magazine.

MRU are la dispozitie mai multe variante de actiune, utilizabile impreuna sau separat. Prima ar fi asocierea unei bune guvernari cu un discurs pe masura, dupa principiul "si fapte si vorbe".

A doua varianta ar fi o "confruntare principiala cu Traian Basescu". "In felul acesta, MRU isi va evidentia profilul de administrator neatarnat, in contrast cu Emil Boc, perceput de public ca om (de paie!) al sefului statului. Confruntarea cu Traian Basescu ar putea atrage in partidul premierului vocile critice de calitate, care, la randu-le, au nevoie si de vorbe si de fapte", se mai arata in analiza citata.

Iar o alta varianta ar fi "castigarea disputei intra-generationale cu Victor Ponta".

"Miza confruntarii este pozitia de lider al noii generatii de politicieni, care va administra si reprezenta Romania in urmatoarele doua decenii. Confruntarea se poarta de la distanta si e deocamdata echilibrata.(...)Mentionam ca deznodamantul disputei cu Victor Ponta din 2012, va avea reverberatii mult mai largi, influentand covarsitor si prognozatul meci prezidential din 2014, care azi pare sa fie MRU-Antonescu, chiar cu varianta MRU-Ponta", se mai arata in analiza citata.

Autorii acesteia considera si ca Ungureanu are nevoie de un partid propriu pentru a se lansa in cursa pentru prezidentiale.

"Acest calcul de formare a unui nou partid s-ar baza inclusiv pe faptul ca toti presedintii post-decembristi ai Romaniei au fost lideri ai unui partid sau aliante politice. Daca MRU si fortele ce il sprijina aspira la functia de sef al statului, acesta ar avea nevoie pe calapodul clasic de un partid politic care 'sa joace' pentru el.

Iar cum spatiile facil de cucerit sunt ocupate azi de partidele vechi, e limpede ca un viitor partid ar trebui axat pe publicul educat din mediul urban, format din buni practicieni in meseriile liberale, pe antreprenorii de succes din mediul urban si rural deopotriva, atragand totodata si varfurile si vectorii noii generatii. (...)

Mentinerea totala in siajul lui Traian Basescu va avea drept rezultat cert stampilarea lui MRU si a posibilului sau partid ca pe o noua intreprindere basesciana, menita sa-l salveze politic atat pe actualul sef statului, cat si pe membrii PDL loiali acestuia, ceea ce va dinamita orice viitor al acestui proiect politic", considera autorii analizei.

Acestia apreciaza ca "o miscare politica de anvergura a lui Mihai Razvan Ungureanu, cu mesaj, actiune si component corecte, dublata de rezultate economice palpabile ale guvernului MRU, de natura nu doar sa reduca magnitudinea mobilizarii votantilor anti-putere, dar sa genereze mobil de vot nehotaratilor".

"Analiza GeoPOL se bazeaza atat pe cercetarile si sondajele sociologice din ultimele luni, cat si pe analiza secundara calitativa necesara prognozelor pe care le facem in raport; acuratetea prognozelor noastre este certa, va fi verificata oricum prin desfasurarea si rezultatele proceselor electorale din 2012; din pacate, probabilitatea unor 'intamplari electorale' generatoare de schimbari pozitive de magnitudine majora este mica; dar asta nu-nseamna ca nu vom avea un an electoral foarte interesant, sau surprize cu efect de 'torsiune' electorala determinant", a declarat pentru Q Magazine Cozmin Gusa, unul dintre fondatorii Institutului GeoPOL.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Ungureanu confruntare Basescu, #Ungureanu miscare politica noua, #Ungureanu amenintare USL , #premier
Comentarii