Ungureanu: Ma consider in continuare membru al PNL

Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 21:24
7177 citiri
Ungureanu: Ma consider in continuare membru al PNL
Foto: B1 TV

"Ma consider in continuare membru al PNL", a afirmat, miercuri seara, premierul Mihai Razvan Ungureanu, la B1TV, dupa care a precizat ca este membru autosuspendat al Partidului Liberal si are statutul de premier independent.

"Nu mi-am pus inca problema de a intra in PDL, deocamdata sunt membru autosuspendat din PNL. Ma consider in continuare membru al PNL.

Nu mai sunt in partea militanta a partidului, nu mai platesc nici cotizatie. Acesta este efectul autosuspendarii. Nu mi-am pus inca problema renuntarii la autosuspendare la PNL.

Domnule presedinte Crin Antonescu, va rog sa ma invitati la o sedinta a Biroului Permanent al PNL", a spus Ungureanu, cu ochii in camera de luat vederi, ca si cum s-ar fi adresat direct premierului liberal.

"Orice sustinere din partea mea la adresa unui partid oarecare incalca statutul meu de independent si este un statut la care tin.

Acolo unde ma gasesc in acest moment, la intersectia intereselor partinice, am mai multa cadere sa ofer raspunsuri din punctul de vedere al interesului national", a adaugat Mihai Razvan Ungureanu.

Seful Guvernului a povestit despre momentul in care si-a dat demisia din PNL, aducand totodata cuvinte de lauda la adresa presedintelui liberal din acea vreme, Calin Popescu Tariceanu.

Potrivit spuselor sale, autosuspendarea din PNL si demisia din functia de ministru de Externe au survenit ca urmare a unui incident consular, premierul reprosandu-i ca nu l-a instiintat, in timp ce adevarul ar fi fost ca Tariceanu stia despre acesta.

In timpul emisiunii, pentru blogul pesurse.ro, Crin Antonescu i-a si raspuns lui Mihai Razvan Ungureanu. Presedintele PNL l-a trimis pe premier "sa faca o cerere de reinscriere in partid, si sa-si dea demisia din functia de prim ministru si poate il invitam".

Relatia cu Tariceanu

Vorbind despre relatiile tensionate dintre Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu, din 2007, Mihai Razvan Ungureanu a afirmat ca "exista clar un dezacord intre presedinte si premier. Relatiile s-au alterat si au alterat si relatia dintre mine si dl Tariceanu".

Ungureanu a subliniat insa ca gestul demisiei sale a fost interpretat abuziv ca un atac la adresa PNL.

Ungureanu: Rosia Montana este o prioritate

"Gestul de atunci, pe care nu il regret, a fost interpretat abuziv ca un atac la adresa PNL", a subliniat actualul sef al Guvernului.

In plus, Ungureanu a povestit si motivele care l-au determinat sa demisioneze.

"Tensiunile au crescut, la finalul lui 2006 si, incetul cu incetul, au venit o serie de reprosuri la adresa mea, ca nu reusesc sa aranjez o vizita a premierului in SUA, ca imi fac imagine pe seama PNL. In perioada aceea am adus la Bucuresti o serie de ministri de Externe, care au asistat la ridicarea steagului UE in fata Palatului Victoria.

Apoi a venit atacul nejustificat, cum ca Ungureanu ar fi omul lui Basescu. La inceputul lui februarie 2007, a venit deznodamantul, iar pretextul a fost un caz consular.

Doi romani, care au fotografiat aparatura militara in Irak. Mi s-a imputat in mod direct ca nu i-am adus la cunostinta premierului acel caz. Dar o spun acum, primul ministru stia despre acel caz din noiembrie 2006.

A urmat o convorbire telefonica dintre mine si dl Tariceanu si atunci mi-am dat demisia. Il respect in continuare pe dl Calin Popescu Tariceanu. Este un om de la care am invatat foarte mult, consider ca a fost un bun prim-ministru, este un model de politete si judecata pentru multi din PNL", a afirmat Mihai Razvan Ungureanu.

Noul proiect politic

Legat de un eventual nou proiect politic, despre care a vorbit saptamana trecuta, premierul a subliniat ca este vorba despre modul in care ar raspunde unei asteptari a romanilor.

"Este o asteptare a mea. Cum va putea aceasta asteptare sa ia forma, tine de multi parametri. O data de un numar mare de proiecte tehnice de constructie a unei miscari, daca e vorba de o miscare politica, apoi de mesajul ideologic, sau forma de comunicare.

Eu nu sunt ca in epopeea lui Ulyse, o sirena care atrage spre pierzanie oameni. Deocamdata constat asteptarea oamenilor, gandindu-ma proiectiv. Pasul il voi face insa atunci cand voi calca cu piciorul pe un teren ferm", a precizat Ungureanu, subliniind ca nu poate da un raspuns daca si-a propus un termen limita pentru crearea unei noi formatiuni politice.

Ungureanu: Traian Basescu nu este replicabil

"Nu fac nici un secret asupra faptului ca ma recunosc in partea de centru-dreapta. Cred in statul minimal. Cred ca exista valori fundamentale pe care trebuie sa le recastigam, cred in nevoia unui alt timp de moralitate, inclusiv cea politica. (...)

Eu vad in sondaje, in dreptul numelui meu, cel mai mare procent de nehotarati. Ceea ce inseamna ca exista un mare potential de crestere, de atractie catre viata politica a unui prezumtiv electorat care este dezamagit, care sa nu se regaseste in cacofonia politica sau administrativa de astazi, care vrea un alt mod de dialog si care este pregatit sa participe. Pentru mine este surprinzator ca se asteapta si o alta calitate umana in politica", a mai spus premierul.

"Lasati intelectualii sa faca politica"

Rugat sa comenteze propria-i afirmatie, "Lasati intelectualii sa faca politica", Mihai Razvan Ungureanu a explicat ca acestia dau, in opinia sa, substanta unui partid.

"Recunoasteti ca este o parafraza dupa o chemare biblica? Este o parte din explicatie. Cealalta parte a fost determinata de o intamplare politica, in urma careia un om care mi-e drag era sa cada prada, dl Cristian Preda.

Stiu ca unii ma considera usor arogant, imi pare rau, studentii mei nu ar spune asta. Este nevoie de intelectuali in politica, si m-am bucurat ca am avut ocazia sa spun asta in aula Academiei Romane. Intelectualii nu sunt dependenti de un joc distructiv, au inocenta sa creada ceea ce spun. Intelectualii dau, de fapt, substanta unui partid", a opinat Mihai Razvan Ungureanu.

"L-am sunat si ieri pe Ponta"

Seful Guvernului a dezvaluit ca l-a sunat, marti seara, pe presedintele PSD Victor Ponta, dar acesta nu i-a raspuns la telefon.

"Am incercat si aseara sa dau de domnia sa, dar nu am reusit, era la o emisiune. L-am cautat pentru ca, pe 25 aprilie, cand se implinesc sapte ani de la Tratatul de aderare la UE, ne viziteaza un oaspete important, Guy van Rompuy.

Va avea o intalnire cu presedintele Romaniei si am speranta ca va merge in Parlamentul Romaniei sa se adreseze parlamentarilor pe teme europene. Acesta este motivul pentru care l-am sunat pe dl Ponta, pentru ca este momentul ca Puterea si Opozitia sa se regaseasca acolo", a dezvaluit Ungureanu.

Ungureanu: L-am sunat pe Ponta dar nu mi-a raspuns

Premierul si-a mai exprimat regretul ca nu apuca sa comunice suficient cu liderii partidelor politice.

"Lucrurile sunt simple, iar problema este la mine. Nu apuc eu sa vorbesc la telefon cu liderii de partid, atat cat mi-as dori. Nu am nicio restrictie, am tot interesul ca pe teme de respiratie nationala sa existe dezbatere politica de ambele parti", a mai spus seful Guvernului.

Mihai Razvan Ungureanu a mai spus ca nu are nimic impotriva unei intalniri in direct cu presedintele PNL, Crin Antonescu.

Bursa la Oxford

Ungureanu a explicat si cum a ajuns sa studieze ebraica.

"Era intr-o perioada in care cochetam cu istoria religiilor si am prins o bursa internationala. Am fost singurul din 200 de candidati care a fost acceptat.

M-am suit in avion, am trecut prin concursul final, la Londra, la Oxford, si am stat acolo un an de zile. Am trecut printr-o profunda cunoastere a religiei, am invatat ebraica biblica, hermenautica semanticii", a explicat Ungureanu.

Plafonarea retrocedarilor

Seful Guvernului a vorbit si despre plafonarea despagubirilor acordate fostilor proprietari ai imobilelor nationalizate, subiect abordat si de ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, care s-a declarat ingrijorat de limitarea acestora la 15 la suta.

"Fata de toti cei care au asteptari sunt dator sa imi cer scuze. Imi cer scuze pentru ca, timp de 22 de ani, partidele si Parlamentul nu aU putut sa ofere solutii pentru a rezlova aceasta problema. Decontand anii de indecizie administrativa, de camuflaj politic", a spus Ungureanu, precizand ca a avut de ales intre blocarea dosarelor de retrocedare si plafonarea despagubirilor.

"Decontam ani de indecizie administrativa, de camuflaj politic, nevoia de a nu atinge o problema, dreptul la proprietate. O facem pentru ca am ajuns intr-un loc in care nu mai putem iesi decat asa. Suntem singurul stat, din fostele state comuniste, care din 1990, a elaborat 10 proiecte de legi care se refera la problema restituirii proprietatilor", a mai afirmat premierul.

De vina pentru blocajul in care s-a ajuns este si Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, unde "40.000 de dosare stau, fara sa fi fost vreodata citite. E o chestiune pe care o va analiza Parchetul General".

"Aceasta plafonare da posibilitatea oamenilor sa fie despagubiti intr-o perioada de timp. Este un proiect de lege care va merge in Parlament si va putea fi modificat", a mai spus seful Guvernului.

"Pe seama unui haos administrativ, unii primesc si altii nu primesc. Daca nu le rezolvam prin adoptarea unei legi, cele 2.500 de dosare blocate la CEDO capata cale libera catre rezolvare. Punerea in aplicare a lor inseamna 70 mld de lei care vor antrena 91 la suta din 170.000 de dosare pendinte de rezolvare pe aceeasi tema", a adaugat Ungureanu.

Acesta a mai subliniat ca este constient ca "deconteaza 22 de ani de retorica politica", trimitand proiectul de lege Parlamentului. "Acest Guvern are maturitatea de a-si asuma aceasta datorie", a mai spus premierul.

Privatizarea Cupru Min

Rezultatul negocierilor cu firma canadiana Roman Copper pentru privatizarea Cupru Min a dovedit ca statul este puternic, iar procesul de privatizare va fi reluat cu avize de mediu existente si evaluari efectuate de o firma cunoscuta international, a mai declarat, miercuri seara, premierul Ungureanu.

El a afirmat ca au existat "cateva vicii de procedura", dar a precizat ca vrea sa reformuleze aceasta declaratie, precizand ca negocierea pe contract nu a "functionat" foarte bine.

"Ce se va intampla? Se reia procesul de privatizare, de data aceasta avand grija ca in dosarul de licitatie sa nu lipseasca nimic, nici macar un aviz de mediu. Cred ca in aceasta formula, un dosar de privatizare poate fi de succes", a afirmat premierul Romaniei.

In finalul emisiunii, primul ministru a vorbit si despre revocarea din functia de presedinte al ANAF a lui Sorin Blejnar.

"In cele doua luni scurse, am avut suficient de mult timp pentru a observa modul in care ANAF-ul isi face treaba pe seama. Raspusurile au fost dezamagitoare. Aflu acum ca tinta, sa atraga venituri la buget in valoare de 1,5 la suta din PIB, e nerealista. As fi preferat sa o aflu la momentul oportun, nu acum", a spus Mihai Razvan Ungureanu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Ungureanu membru PNL, #Ungureanu relatie Tariceanu, #Ungureanu relatie Basescu , #premier