Ungureanu: Ponta si Georgescu trebuie audiati in Parlament pe tema bugetului

Duminica, 14 Octombrie 2012, ora 20:28
2952 citiri
Ungureanu: Ponta si Georgescu trebuie audiati in Parlament pe tema bugetului

Fostul premier Mihai Razvan Ungureanu a declarat, duminica, ca este necesara, de urgenta, audierea in Parlament, in comisii si in plen, a premierului si ministrului de Finante, pentru ca acestia sa dea detalii despre starea bugetului tarii.

Mihai Razvan Ungureanu l-a criticat pe Victor Ponta pentru afirmatia privind resursele bugetare si a apreciat ca spusele prim-ministrului reprezinta "o enorma proba de incompetenta si amatorism pe seama intregii tari".

"Asemenea declaratii, precum cea facuta de premierul Ponta, au impact imediat asupra pietelor financiare internationale si asupra credibilitatii financiare a Romaniei, declaratia premierului putand fi interpretata, in cel mai critic mod, si ca anunt al pericolului de intrare de incapacitate de plata pentru obligatiile bugetare interne.

Este absolut incredibil ce a declarat premierul Ponta, credem ca este necesara o audiere de urgenta in Parlament, in fata Comisiilor de buget-finante si apoi in Plen in care premierul si ministrul de Finante sa detalieze starea bugetului tarii, motivele pentru care nici pana acum nu avem un proiect de lege al bugetului pe 2013, lucru aflat impotriva legii.

La capatul acestei situatii trebuie sa se afle demisia intregului Cabinet", a precizat Mihai Razvan Ungureanu, copresedinte al Aliantei Romania Dreapta.

El a aratat ca, potrivit legii, atunci cand se face o rectificare bugetara, Cabinetul trebuie sa se asigure ca are resurse financiare pentru tot anul.

"Or premierul Ponta a facut rectificare bugetara si ne anunta ca in noiembrie nu mai are bani.

In aprilie, Guvernul Ungureanu se angaja la o rectificare bugetara prin care propunea mentinerea deficitului pentru anul in curs, in limita 1,9 procente din PIB, cresterea salariilor administratiei publice cu 15 procente incepand cu luna iulie, mentinerea investitiilor de capital prin bugetul de stat si asigura cofinantarea pentru atragerea de fonduri structurale in cuantum de 6 miliarde de euro.

In august, Guvernul Ponta efectueaza o rectificare bugetara prin care mareste deficitul de la 1,9 la 2,25% din PIB, ca sa aiba mai multi bani de cheltuit, creste salariile cu doar opt procente si promite o crestere de sapte procente pentru luna decembrie, care ar avea impact in 2013. Si mai mult, scoate 1,6 miliarde de lei de la cheltuieli de capital, in special de la cofinantarea pe fonduri structurale. Investitiile de capital sunt principala componenta a cresterii economice.

Guvernul Ponta taie 1,6 milioane de lei de la cheltuieli de capital", a explicat Mihai Razvan Ungureanu.

In opinia fostului premier "Guvernul Ponta cheltuieste enorm" si nu se stie unde se duc banii.

"Altfel spus, Guvernul Ponta cheltuieste enorm, nu stim unde se duc banii, daca nu in masuri populiste fara niciun impact economic imediat si in buzunarele clientelei politice, necosotind faptul ca anul 2013 va fi si mai dificil din punct de vedere financiar pe seama incompetentei guralive a guvernului Ponta", a mai spus Mihai Razvan Ungureanu.

Premierul Victor Ponta a afirmat ca prioritatea actuala a Guvernului este identificarea fondurilor pentru functionarea spitalelor, plata unei parti din pensii si activitatea Ministerului Administratiei si Internelor, deoarece constructia bugetara nu prevede nicio resursa pentru ultimele 45 de zile ale anului.

Ponta nu are bani pentru ultimele 45 de zile din an si da vina pe Boc

"Prioritatea numarul unu in acest moment a Guvernului este finalizarea anului 2012, pentru ca incepand cu 15 noiembrie - asa s-a prevazut anul trecut in buget - nu exista nicio resursa pentru functionarea spitalelor, pentru Ministerul Administratiei si Internelor, pentru o parte din pensii si atunci, profitand de incasari mai bune la buget, un trend care s-a confirmat si in trimestrul III, si rearanjand cheltuielile, prioritatea numarul unu este sa stiu ca pana la 31 decembrie 2012 pensii, salarii, functionarea institutiilor publice si incalzirea putem sa le asiguram, evident cu un buget pentru 2013", a spus Ponta.

Premierul a explicat astfel ca a constatat ca fosta administratie a aprobat un buget din care lipseste finantarea aferenta ultimelor 45 de zile din acest an, in conditiile in care cererile de alocari insumeaza 3,5 miliarde lei, reprezentand necesarul minim pana la sfarsitul anului.

Din totalul acestei sume, 200 milioane lei trebuie alocate primariilor pentru indemnizatiile destinate insotitorilor persoanelor cu dizabilitati.

Ulterior, Ponta a declarat duminica, la Iasi, ca sunt bani pentru pensii, salarii, indemnizatii si pentru functionarea institutiilor statului, pana la sfarsitul anului, fondurile necesare in acest sens urmand sa fie realocate din alte parti.

Ponta: Avem bani pentru pensii, salarii si indemnizatii, realocati din alte parti

"Avem bani pentru pensii, salarii, indemnizatii si pentru functionarea institutiilor statului, dar realocandu-i din alte parti", a afirmat, duminica, la Iasi, intr-o conferinta de presa, premierul.

Victor Ponta a reclamat ca s-a ajuns in aceasta situatie pentru ca fostul Guvern a construit bugetul doar pentru primele zece luni ale anului.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ungureanu Ponta buget bani, #Ungureanu Ponta Georgescu audieri, #Ungureanu Ponta audiat buget , #premier