Ungureanu schimba stilul Guvernului si anunta eficientizarea cheltuielilor

Marti, 14 Februarie 2012, ora 11:48
7061 citiri
Ungureanu schimba stilul Guvernului si anunta eficientizarea cheltuielilor

Premierul Mihai Razvan Ungureanu a anuntat, dupa sedinta de Guvern de marti, ca le-a cerut ministrilor rigoare, exprimare unica a Executivului si ca principalul sau obiectiv e eficientizarea cheltuirii banului public.

In acest sens, seful Executivului si ministrul de Finante, Bogdan Dragoi, au declarat ca se va incepe directionarea unor sume de bani spre proiecte cu impact direct asupra cetatenilor.

"Principiul de la care vorbim in organizarea sedintelor de Guvern este rigoarea (...) Am cerut sa existe o expresie extrem de unica - care sunt deplasarile de necesitate, unde se poate merge intr-o formula combinata, pe orice palier de activitate (...) Am cerut colegilor din Executiv ca sedintele de Guvern sa fie bine constr, argumentate bine(...) Am fost multumit ca sedinta de Guvern se poate desfasura operativ si fara multe probleme", a spus Ungureanu.

Romania sub zapezi - cum stam

Premierul a vorbit despre situatia provocata in tara de vreme si a asigurat ca nu vor fi probleme cu furnizarea de energie electrica.

"Am cerut sa mi se comunice care e starea de fapt in judete. Ministrul Administratiei si Internelor m-a informat ca sunt afectate 25 de judete cu 125 de localitati izolate. Ministrul Nazare m-a informat ca A 1 este deschis si A2 e blocat de la Lehliu Gara.

Prioritatea e interventia si salvarea bolnavilor - sunt 34 de suferinzi la care trebuie sa ajungem, in cel mai scurt timp, in cursul zilei de azi. Sper ca autoritatile locale sa reinceapa cursurile in scolile inchise (...) Ministrul Economiei a aratat ca in teren activeaza peste 600 oameni de la Electrica pentru asigurarea furnizarii energiei elecrice spre cei 9 mii de cetateni care au probleme", a mai spus premierul.

El a vorbit si despre Hotararea de Guvern prin care se vor sista exporturile de energie electrica, pana la 15 martie, spunand ca masura e de ordin preventiv si se are in vedere, in primul rand, protejarea utilizatorilor casnici.

"Toate contractele de energie electrica sa fie respectate, iar cetateanul sa nu sufere. Aceasta hotarare de guvern e necesarea prin caracterul ei asigurator", a precizat Ungureanu.

Seful Guvernului a mai spus ca limitele de conduita ale Guvernului sunt indreptate in special spre prioritizarea si economisirea banului public.

Ministrul de Interne, Gabriel Berca, a anuntat ca Guvernul a alocat 244 de mii de lei spre cele patru judete grav afectate de zapezi: Vrancea, Buzau, Constanta si Braila, primul dintre acestea primind suma cea mai mare, 86 de mii.

Berca a precizat ca acestea constau in motorina si conserve, in primul rand, iar transportul cade in sarcina prefectilor, cu transportul asigurat de Administratia Nationala a Rezervelor Statului.

Premierul Ungureanu a raspuns si unei intrebari referitoare la inundatiile care ar putea aparea dupa ninsori.

"Nu vorbim in momentul de fata de avertismente care sa ne ingrijoreze - totul depinde de modul in care temperaura va creste, vom avea maine o prognoza a ANM, vom sti care sunt temperaturile pentru care trebuie sa ne pregatim. Pana sa asteptam, deja am discutat cu ministrul Berca sa fim pregatiti".

Ungureanu a spus si ca a vorbit cu primarii de Iasi si Bucuresti, Gheorghe Nichita si Sorin Oprescu.

"L-am sunat pe primarul de Iasi, Iasii sunt orasul meu natal, acolo sunt parintii, rudele, trebuie sa stiu cum merg lucrurile in orasul meu natal, sper sa ma ridic la inaltimea asteptarilor iesenilor mei", a declarat premierul.

Seful Guvernului spune si ca a vorbit cu Oprescu in timp ce a stat blocat 3 ore in nameti.

"In niciun caz telefoanele mele nu au efect, fiind alesi locali, dar una din datoriile mele ca prim ministru e si de a tine legatura cu alesii locali, in masura in care premierul poate ajuta, o poate face", a completat Ungureanu.

Proiecte pentru populatie

In aceeasi conferinta de presa, premierul Ungureanu si ministrul Finantelor, Bogdan Dragoi, au precizat ca se va trece la o directionare a cheltuielilor de capital spre proiecte care sa aiba impact direct asupra propulatiei,

"Voi discuta despre prioritatea cheltuirii banilor publici. Bugetul asigura 6,6% pe cheltuielile de capital - s-a discutat cum tintim acesti bani (...) economiile vor fi directionate spre proiectele cu impact direct asupra cetatenilor.

De asemenea, Dragoi a spus ca se vor concentra pe atragerea de fonduri structurale in valoare de 6 miliarde, asigurand ca exista bani si pentru cofinantarea proiectelor pentru acestea, dar si pentru cele amintite anterior.

"Vom merge in paralel cu cele doua proiecte", a afirmat Dragoi.

Seful Finantelor spune ca prioritatile vor fi definite saptamana aceasta. "Vom vedea cum targetam banii spre acele proiecte, vom vedea cum directionam".

Rugat sa dea exemple de proiecte, Dragoi a raspuns "Unul din ele e dezvoltarea mediului rural. Exercitiul e directionat spre tintirea banului".

Premierul Ungureanu a intervenit si a completat, spunand ca "proiectele care sunt in grad de finalizare redus nu sunt de prioritate pentru noi".

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Ungureanu sedinta Guvern, #Ungureanu Romania zapada, #Ungureanu eficientizare cheltuire bani , #premier