PSD nu-l vrea pe MRU la SIE: Iohannis nu l-a consultat pe Ponta. "Pofta de putere e mare"

Miercuri, 24 Iunie 2015, ora 12:51
6275 citiri
PSD nu-l vrea pe MRU la SIE: Iohannis nu l-a consultat pe Ponta. "Pofta de putere e mare"
Foto: Arhiva Ziare.com

Social-democratii sunt furiosi dupa anuntul Administratiei Prezidentiale conform caruia Mihai Razvan Ungureanu este propunerea presedintelui Klaus Iohannis pentru sefia SIE.

Mai multi lideri PSD s-au grabit sa anunte ca seful statului a incalcat legea, propunerea nefiind facuta in cadrul CSAT, Ilie Sarbu, socrul lui Victor Ponta, anuntand ca acesta nu a fost consultat si ca habar nu avea.

"Eu n-am auzit sa fi fost o sedinta a CSAT-ului. Eu am vorbit cu Ponta acum cateva minute si nu stia nimic, n-a fost consultat, deci, ca atare, noi nu o sa il votam (pe MRU - n.red.) ", a spus Ilie Sarbu.

Aberatia zilei: Legea SIE e neconstitutionala de 12 ani

Amintim ca premierul Victor Ponta este in Turcia, unde se reface dupa o operatie suferita la genunchi.

Ilie Sarbu s-a aratat surprins cand jurnalistii i-au spus ca Gabriel Oprea a declarat marti seara ca sustine propunerea lui Iohannis pentru SIE.

"N-am discutat cu UNPR-ul, nici n-am avut timp. E liber s-o faca (sa-l sustina pe MRU - n.red.), n-o facem noi. Nu avem o problema cu omul Razvan, ci cu procedura si s-a stricat o traditie - buna, rea, de zece ani de zile functiona.

Noi nu ne-am batut foarte tare pentru sefia SIE pentru ca interimarul e un om de meserie, stie ce face, e foarte bun. Mi-e greu sa cred ca un om ca dl Oprea, care e militar si ne-a demonstrat ca ce discuta cu noi e discutat si e cuvant dat, vine acum si schimba... pentru ce... Noi am fost lasati complet in afara, nici macar consultati", a spus Sarbu.

Mihai Razvan Ungureanu, propunerea lui Iohannis la sefia SIE

El a adaugat ca Ponta se simte bine si ca, cel mai probabil se va intoarce la sfarsitul saptamanii viitoare.

"Se simte bine, eu sper ca intr-o saptamana, cealalta spre sfarsit, sa se intoarca in tara. In momentul in care se intoarce acasa, el decide (daca se intoarce in fruntea Guvernului - n.red.), sa vedem si cum se simte", a conchis Sarbu, intarind inca o data ca din punctul de vedere al PSD numirea lui MRU nu este legala.

Seful Comisiei de control SRI tuna si fulgera

Si liderul Comisiei de control al SRI, social-democratul Daniel Savu, a anuntat ca nu va vota niciodata "un om toxic" ca MRU la sefia SIE, opinand ca aceasta propunere este o razbunare a lui Klaus Iohannis pentru ca Victor Ponta a refuzat sa isi dea demisia de la Guvern.

Aberatia zilei: Cu razboiul la granita si roman rapit, Klaus asteapta relaxat "momentul potrivit"

"Sunt total nemultumit de dezechilibrul pe care il creeaza Iohannis, numeste sefii serviciilor de la PNL. La SIE nu prea se fac numiri politice, va amintesc ca a fost Melescanu, care nu mai cocheta cu politica atunci cand a fost numit. Mi se pare ingrijorator, e o revansa a lui Iohannis pentru ca Ponta nu si-a dat demisia. Eu sigur voi vota impotriva.

MRU e extrem de toxic pentru Romania si ca sef de guvern si ca sef al SIE. E o dorinta a presedintelui, 'pohta ce a pohtit-o' de putere este extrem de mare", le-a spus si Savu jurnalistilor.

Mai mult, acesta sustine ca atat MRU, cat si seful SRI, Eduard Helvig, sunt "oamenii lui George Soros".

Mihai Razvan Ungureanu, prima reactie dupa ce a fost nominalizat la sefie SIE

"Constat ca in Romania absolventii fundatiei sau cei care au avut o legatura cu Soros sunt in functiile de conducere din serviciile secrete. E o constatare a mea personala. Helvig, dar si MRU sunt oameni care au condus proiecte pentru Fundatia Soros, au fost absolventi de Fundatie Soros, sunt oameni foarte bine vazuti in aceasta fundatie", a atacat fostul ofiter SRI.

Ca si Sarbu, si Savu a spus ca nu se respecta procedura: "In primul rand, trebuia sa discute cu Ponta si din cate inteleg nu au mai discutat, dupa ce Iohannis i-a cerut demisia. Nu am avut astfel de discutie in PSD la nivelul conducerii, nici in coalitie. (...) Aceste propuneri se fac de catre presedinte prin consultarea CSAT-ului, era vorba ca premierul sa aiba o optiune...".

Cat despre anuntul premierului interimar Gabriel Oprea potrivit caruia el sustine propunerea, Savu a spus ca UNPR nu poate impune PSD ce sa faca.

"Oprea nu poate sa ne ceara noua la PSD sa sustinem asa ceva. E ministru de Interne si poate sustine pe cine doreste. Nu ne cramponam de Ungureanu la SIE sa nu functioneze coalitia. Daca si alti colegi ma aud vorbind si vor vota importiva, voi fi fericit", a conchis Daniel Savu.

MRU, nominalizat la sefia SIE PNL e incantat: "Sunt convins ca vor veni voturi si din partea PSD"

Legea SIE, neconstitutionala de 12 ani

Situatia in care SIE a fost fara sef luni bune a adus in atentie o mare problema. Prevederea legala in baza careia este ales directorul Serviciului de Informatii Externe (SIE) este neconstitutionala de 12 ani, acest lucru fiind cunoscut de decidentii politici, care nu au catadicsit insa sa faca modificarile necesare pentru a pune legea in acord cu Constitutia.

Mai exact, toti directorii SIE din ultimii 12 ani (Claudiu Saftoiu, Mihai Razvan Ungureanu si Teodor Melescanu) au fost investiti in baza unei prevederi legale neconstitutionale. Cu alte cuvinte, "numirea este constitutionala, dar e nelegala", dupa cum a subliniat Augustin Zegrean, presedintele Curtii Constitutionale.

"Au descoperit problema in 2006, cand l-au numit pe Saftoiu, dar, pentru ca actele erau deja facute, au mers asa in continuare si nu au mai modificat nimic", a mai dezvaluit presedintele CCR in luna februarie, pentru Sursa Zilei.

Potrivit legii, "Serviciul de Informatii Externe este organul de stat specializat in domeniul informatiilor externe privind siguranta nationala si apararea Romaniei si a intereselor sale". Cu alte cuvinte, o institutie de o importanta covarsitoare pentru Romania.

De asemenea, potrivit legii SIE, "conducerea Serviciului de Informatii Externe se asigura de catre un director, cu rang de ministru, numit de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii la propunerea Presedintelui Romaniei".

Directorul SIE depune un juramant de credinta in fata presedintelui Romaniei si "conduce intreaga activitate a acestuia si il reprezinta in raporturile cu ministerele, institutiile publice si cu alte persoane juridice publice si private din tara, precum si cu organisme similare din strainatate".

Art. 65 din Constitutie spune ca directorii serviciilor de informatii trebuie sa primeasca aprobarea celor doua camere reunite ale Parlamentului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#PSD Mihai Razvan Ungureanu SIE, #PSD reactie numire Iohannis MRU SIE , #SIE