Cum ar putea reveni Ungureanu la sefia SIE - calculele parlamentare ale PNL si PSD

Joi, 25 Iunie 2015, ora 15:44
5961 citiri
Cum ar putea reveni Ungureanu la sefia SIE - calculele parlamentare ale PNL si PSD

Mihai Razvan Ungureanu s-ar putea bucura de o majoritate favorabila, in cazul unui vot privind numirea sa in fruntea Serviciului de Informatii Externe.

Miercuri a fost facuta publica propunerea fostului premier pentru reluarea functiei la sefia SIE, iar pana joi isi anuntasera sustinerea, pe langa parlamentarii PNL, cei ai UNPR si UDMR.

UDMR, de partea lui Iohannis: Nu avem motiv sa nu-l sustinem pe MRU la sefia SIE

In schimb, PSD si cel mai probabil si cei din noua formatiune de dupa fuziunea PC-PLR, ALDE, nu il vor sustine pe Mihai Razvan Ungureanu.

Concret, propunerea lui Klaus Iohannis s-ar bucura de sprijinul a 172 PNL-isti, 54 de UNPR-isti si 25 de UDMR-isti. Adica, in total, 251 de parlamentari din cei 554 ai Camerei Deputatilor si Senatului.

Oprea ii da peste nas lui Dragnea: Il sprijina pe MRU la sefia SIE

De partea cealalta, PSD are 197 de parlamentari, iar ALDE are 40, impreuna avand 237 de senatori si deputati care ar vota impotriva lui Mihai Razvan Ungureanu.

Mai raman 66 de parlamentari - 17 deputati minoritari, 11 din Grupul parlamentar Democrat si Popular si 22 neafiliati, precum si un senator PP-DD, 6 neafiliati si 9 independenti.

Guvernul Ponta, de neclintit pana la alegerile din 2016. De ce nicio motiune nu va trece

Daca cei 66 ar vota propunerea lui Ungureanu la sefia SIE precum ar fi facut-o la motiunea de cenzura, Puterea ar avea 28 de parlamentari, in timp ce Opozitia ar avea inca 34 de parlamentari, iar 4 ar fi inca nehotarati.

Astfel, Mihai Razvan Ungureanu ar urma sa fie votat, doar in teorie, de 251+34 de parlamentari, care ar insemna 285 de senatori si deputati, cu putin peste minimul necesar de 278 de parlamentari - cvorumul de prezenta de care este nevoie. In schimb, Puterea ar vota impotriva cu 265 de parlamentari.

Sesiune extraordinara pentru numirea lui MRU la conducerea SIE?

Sigur, impedimentele legale sau cele legate de sanatate ale parlamentarilor pot incurca aceste calcule, insa, cel putin in teorie, Mihai Razvan Ungureanu ar fi votat la limita in Parlament pentru conducerea SIE.

Copresedintele PNL Alina Gorghiu a spus miercuri seara, la Realitatea Tv, ca daca PSD "are o reticenta" pentru a convoca plenul pentru numirea lui Mihai Razvan Ungureanu la sefia SIE, PNL ar putea covoca sesiune extraordinara.

"Daca nu se va convoca plenul luni, nu am nicio rezerva sa convoc sesiune extraordinara. Vom avea saptamana viitoare sef la SIE si nu este niciun fel de ezitare a opozitiei de a merge mai departe si cu numirea domnului Ungureanu, si cu demisia lui Victor Ponta.Numirea lui Mihai Razvan Ungureanu insemna un pas important in schimbarea majoritatii parlamentare", a declarat Gorghiu.

F.N.

Citeste si:
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Fostul lider PSD Liviu Dragnea îl critică pe șeful DSU Raed Arafat și consideră că acesta este mânat de dorința de a conduce singur sistemul de urgență din România. Dragnea spune că...
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Fostul primar al Oradei, actualul președinte al Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, este văzut de mulți drept unul dintre cei mai valoroși liberali. Unii merg mai departe și îl văd...