MRU: Astept ca SRI sa ne spuna de unde a pornit atacul la adresa serviciului

Luni, 04 Martie 2013, ora 17:11
2197 citiri
MRU: Astept ca SRI sa ne spuna de unde a pornit atacul la adresa serviciului

Senatorul Mihai Razvan Ungureanu, fost director al SIE, considera ca folosirea imaginii lui George Maior intr-un "clip ce popovaduieste social-democratia" este un atac grav la adresa SRI si apreciaza ca serviciul ar trebui sa aiba o atitudine ferma in aceasta privinta si sa dezvaluie de unde a pornit acest atac.

"Clipul ce propovaduieste social-democratia si in care apare si directorul Serviciului Roman de Informatii, domnul ambasador George Maior, este un atac grav la adresa Serviciului si a directorului acestuia, prin care se doreste crearea impresiei ca directorul SRI este implicat politic.

SRI trebuie sa aiba o atitudine clara si ferma cu privire la clipul in cauza si sa spuna de unde a plecat. Genul acesta de atac trebuie contracarat ferm, pentru ca el aduce un mare deserviciu Serviciului si afecteaza grav imaginea directorului acestuia", a declarat presedintele partidului Forta Civica, Mihai Razvan Ungureanu, duminica seara, intr-o emisiune la postul B1 TV.

Fostul director al Serviciului de Informatii Externe considera ca intreaga actiune (neasumata de nimeni pana la aceasta ora - n.red.) este un "atentat la echidistanta unui Serviciu ce actioneaza in slujba interesului national, atac confirmat si de purtatorul de cuvȃnt al SRI, domnul Sorin Sava, care a spus foarte clar ca respectivul clip este folosit in mod ilegal, fara nici un drept, in numele SRI si al directorului acestuia".

"Faptul ca o televiziune a acceptat retragerea clipului, iar alta nu confirma inca o data ilegalitatea sa", a mai precizat Mihai Razvan Ungureanu, precizand inca o data ca este necesar ca SRI sa faca lumina in acest caz.

Senatorul a reamintit in emisiune ca acest clip poate fi folosit ca pretext pentru discreditarea serviciilor de informatii de catre politicienii care le acuza ca sunt implicate politic si a facut trimitere directa la declaratiile repetate facute in acest sens de Crin Antonescu.

MRU ii cere lui Antonescu dovezi ca serviciile sunt implicate politic (Video)

"Astept ca SRI sa ne spuna de unde a pornit acest atac. M-am luptat mereu pentru apararea integritatii acestor servicii de interes national si a profesionistilor care lucreaza acolo. Nu pot admite ca ele sa fie trase in jos de jocurile politice perverse ale celor care isi doresc compromiterea lor cu orice pret", a declarat Mihai Razvan Ungureanu.

De asemenea, Mihai Razvan Ungureanu a intervenit telefonic luni, intr-o emisiune la Realitatea TV in care acest subiect a fost abordat, precizand ca "seful unui serviciu secret se desparte complet de politica militanta", dar si ca "in momentul in care servesti interesele nationale nu mai servesti interese de partid".

"SRI este un serviciu alcatuit din oameni foarte buni, din profesionisti adevarati. Ei au reusit sa faca fata la nenumarate probleme de siguranta nationala, atacuri cibernetice (...) Nu se poate ca in momentul in care ai un atac care se refera la posibila implicare a unui Serviciu sa asisti impasibil la toata aceasta tevatura", a mai declarat Mihai Razvan Ungureanu, precizand ca interventia sa survine si ca urmare a faptului ca il considera pe George Maior "o persoana cat se poate de onorabila, un intelectual bun", dar "nu se poate sa il atragem intr-o lupta politica".

SRI: Vom lua masuri, inclusiv in justitie

Ponta sustine ca nu stia nimic despre spotul in care apare alaturi de George Maior

Premierul Victor Ponta, care apare si el in clipul de promovare a social-democratiei, a declarat vineri seara, intr-o emisiune de televiziune, ca nu stie cine s-a folosit de imaginea sa, dar acest lucru nu il deranjeaza, ba chiar il onoreaza.

"Am aflat si eu dupa ce am vazut pe Realitatea. Am intrat pe acel site, care nu e din Romania. Nu stiu cine l-a facut, dar nu as vrea sa spun ca ma supara", a declarat presedintele PSD, explicand ca asa cum nu ii cere nimeni autorizatie sa il "injure" sau sa il critice, nu trebuie sa ii ceara nimeni autorizatie ca sa scrie de bine despre el.

Intrebat daca nu i se pare grav acest lucru, Ponta a precizat inca o data ca nu cunoaste "proiectul", dar a intrebat la randul sau de ce ar fi grav acest lucru.

"Nu e ceva mincinos. Eu sunt singurul in activitate din cei din Romania(...) Foarte frumoasa ideea, numai ca pe mine nu m-a intrebat nimeni. Dar ma onoreaza compania", a conchis Victor Ponta.

Trustul Realitatea a difuzat vineri un set de spoturi comerciale si bannere in care apar Victor Ponta, directorul SRI, George Maior, si Mihai Tanasescu, fostul reprezentant al Romaniei la FMI, in prezent vicepresedinte al BEI. Ulterior spoturile publicitare au aparut si pe Romania TV, dar si pe mai multe site-uri.

Reclamele au un scenariu asemanator: prezinta un lider socialist european important, precum Martin Schulz, Hannes Swoboda, fostul premier britanic Tony Blair sau presedintele Frantei, Francois Hollande, dupa care se face tranzitia catre reprezentantii social-democratiei romanesti.

Contactat de Realitatea.net, purtatorul de cuvant al SRI, Sorin Savu, a declarat ca institutia "nu a facut niciun fel de demers in acest sens. Nu mi s-a cerut punctul de vedere, nu ni s-a cerut acordul. Vom lua masurile inclusiv in justitie pentru o asemenea situatie. Noi regretam ca se incearca atragerea serviciului in dispute politice. Seful SRI isi manifesta clar echidistanta politica".

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Ungureanu George Maior clip, #Maior SRI clip publicitar , #SIE