Parlamentul a vacantat functia de director SIE, la sapte luni dupa demisia lui Mihai Razvan Ungureanu

Miercuri, 22 Martie 2017, ora 13:03
3024 citiri
Parlamentul a vacantat functia de director SIE, la sapte luni dupa demisia lui Mihai Razvan Ungureanu
Foto: Arhiva Ziare.com

Plenul reunit al celor doua Camere a luat act, miercuri, de demisia lui Mihai Razvan Ungureanu din functia de director al SIE si a vacantat acest post, la sapte luni dupa ce el a demisionat si a informat Parlamentul de demisie.

Senatorii si deputatii au luat act de demisia lui Mihai Razvan Ungureanu prin citirea, in plenul reunit, a hotararii Parlamentului privind vacantarea functiei de director al SIE, si prin vot. Hotararea a fost adoptata cu unanimitate.

Formalitatea indeplinita de Parlament are loc la sapte luni dupa ce Ungureanu a demisionat din functie, procedura nefiind finalizata mai intai din cauza vacantei parlamentare din perioada campaniei electorale si a alegerilor din 11 decembrie, apoi din cauza unor discutii in interiorul coalitiei de guvernare, care ar fi dorit, initial, sa discute "la pachet" toate functiile vacante asupra carora trebuie sa se pronunte Legislativul (AEP, BNR si ASF).

Dupa vacantarea functiei, presedintele Romaniei va trebui sa faca o nominalizare pentru aceasta pozitie, candidatul urmand sa fie audiat in Parlament, apoi votat intr-un alt plen reunit. Klaus Iohannis nu a anuntat cand urmeaza sa faca aceasta nominalizare.

Postul de director al SIE a ramas vacant dupa demisia din functie a lui Mihai Razvan Ungureanu in septembrie 2016. De atunci, conducerea SIE este asigurata, cu titlu interimar, de generalul Silviu Predoiu.

In 24 iunie 2015, presedintele Iohannis l-a desemnat pe Ungureanu pentru un nou mandat la conducerea SIE, acesta fiind numit prin votul Parlamentului din 30 iunie 2015.

Mihai Razvan Ungureanu a mai fost sef al SIE in perioada decembrie 2007 - februarie 2012.

Presedintele Klaus Iohannis a spus, in septembrie, ca, cel mai probabil, va propune un nou director SIE dupa alegerile parlamentare, comentand ironic ca nu vrea sa incarce agenda actualului Legislativ, care trebuie sa se ocupe de o campanie electorala curata si de gasirea unor candidati "fara dosare penale".

La finalul lunii februarie, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat ca spera ca presedintele Klaus Iohannis va desemna un nou sef al SIE "intr-un termen rezonabil" si doreste ca numele sa vina in urma unei negocieri, pentru ca numele sa nu fie aflat "din plic".

"Acum, dupa decizia din Parlament, practic in mod oficial acel post este vacantat si cred ca presedintele, intr-un termen rezonabil, trebuie sa vina la Parlament cu o propunere (...) Acolo trebuie sa existe un om care sa conduca acea institutie, avand in spate legitimitatea data de votul Parlamentului", a afirmat Dragnea.

Intrebat daca isi doreste o discutie prealabila cu Iohannis pe tema noului sef SIE, inainte de desemnarea oficiala, liderul PSD a spus ca spera ca este o noua etapa de colaborare, in care va exista dialog. "Cred ca, asa cum e firesc, sper sa nu aflam din plic aceasta propunere si am convingerea ca pana la urma presedintele va dori sa aiba o discutie inainte de desemnare", a spus el.

In privinta partidului care ar trebui sa faca nominalizarea, Dragnea a afirmat ca este nevoie de "echilibru", pentru a "nu ajunge in vreun blocaj", fara a preciza insa direct cine ar trebui sa propuna seful SIE.

Quarterly Report - Editia 4

Nicușor Dan nu exclude o confruntare cu principalul contracandidat. Pentru a afla cine e, va face propriul sondaj
Nicușor Dan nu exclude o confruntare cu principalul contracandidat. Pentru a afla cine e, va face propriul sondaj
Înaintea alegerilor pentru Primăria Capitalei, edilul Nicușor Dan a declarat că nu exclude o dezbatere față în față cu al doilea clasat în sondaje. Asta după ce Gabriela Firea și...
De ce nu se mai fac dezbateri televizate ca pe vremuri și cât de mult pot influența soarta alegerilor: ”E doar un dialog al surzilor de la distanță”
De ce nu se mai fac dezbateri televizate ca pe vremuri și cât de mult pot influența soarta alegerilor: ”E doar un dialog al surzilor de la distanță”
Dezbaterea electorală dintre candidați, atât la alegerile locale, cât și la cele prezidențiale, pare să fi dispărut în ultimii ani. În 2019 nu a existat o dezbatere între Viorica...
#Mihai Razvan Ungureanu SIE , #SIE