Parlamentul a vacantat functia de director SIE, la sapte luni dupa demisia lui Mihai Razvan Ungureanu

Miercuri, 22 Martie 2017, ora 13:03
2817 citiri
Parlamentul a vacantat functia de director SIE, la sapte luni dupa demisia lui Mihai Razvan Ungureanu
Foto: Arhiva Ziare.com

Plenul reunit al celor doua Camere a luat act, miercuri, de demisia lui Mihai Razvan Ungureanu din functia de director al SIE si a vacantat acest post, la sapte luni dupa ce el a demisionat si a informat Parlamentul de demisie.

Senatorii si deputatii au luat act de demisia lui Mihai Razvan Ungureanu prin citirea, in plenul reunit, a hotararii Parlamentului privind vacantarea functiei de director al SIE, si prin vot. Hotararea a fost adoptata cu unanimitate.

Formalitatea indeplinita de Parlament are loc la sapte luni dupa ce Ungureanu a demisionat din functie, procedura nefiind finalizata mai intai din cauza vacantei parlamentare din perioada campaniei electorale si a alegerilor din 11 decembrie, apoi din cauza unor discutii in interiorul coalitiei de guvernare, care ar fi dorit, initial, sa discute "la pachet" toate functiile vacante asupra carora trebuie sa se pronunte Legislativul (AEP, BNR si ASF).

Dupa vacantarea functiei, presedintele Romaniei va trebui sa faca o nominalizare pentru aceasta pozitie, candidatul urmand sa fie audiat in Parlament, apoi votat intr-un alt plen reunit. Klaus Iohannis nu a anuntat cand urmeaza sa faca aceasta nominalizare.

Postul de director al SIE a ramas vacant dupa demisia din functie a lui Mihai Razvan Ungureanu in septembrie 2016. De atunci, conducerea SIE este asigurata, cu titlu interimar, de generalul Silviu Predoiu.

In 24 iunie 2015, presedintele Iohannis l-a desemnat pe Ungureanu pentru un nou mandat la conducerea SIE, acesta fiind numit prin votul Parlamentului din 30 iunie 2015.

Mihai Razvan Ungureanu a mai fost sef al SIE in perioada decembrie 2007 - februarie 2012.

Presedintele Klaus Iohannis a spus, in septembrie, ca, cel mai probabil, va propune un nou director SIE dupa alegerile parlamentare, comentand ironic ca nu vrea sa incarce agenda actualului Legislativ, care trebuie sa se ocupe de o campanie electorala curata si de gasirea unor candidati "fara dosare penale".

La finalul lunii februarie, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat ca spera ca presedintele Klaus Iohannis va desemna un nou sef al SIE "intr-un termen rezonabil" si doreste ca numele sa vina in urma unei negocieri, pentru ca numele sa nu fie aflat "din plic".

"Acum, dupa decizia din Parlament, practic in mod oficial acel post este vacantat si cred ca presedintele, intr-un termen rezonabil, trebuie sa vina la Parlament cu o propunere (...) Acolo trebuie sa existe un om care sa conduca acea institutie, avand in spate legitimitatea data de votul Parlamentului", a afirmat Dragnea.

Intrebat daca isi doreste o discutie prealabila cu Iohannis pe tema noului sef SIE, inainte de desemnarea oficiala, liderul PSD a spus ca spera ca este o noua etapa de colaborare, in care va exista dialog. "Cred ca, asa cum e firesc, sper sa nu aflam din plic aceasta propunere si am convingerea ca pana la urma presedintele va dori sa aiba o discutie inainte de desemnare", a spus el.

In privinta partidului care ar trebui sa faca nominalizarea, Dragnea a afirmat ca este nevoie de "echilibru", pentru a "nu ajunge in vreun blocaj", fara a preciza insa direct cine ar trebui sa propuna seful SIE.

Citește și:
Solicitare în Parlamentul European: „Ambasadorii ruşi trebuie expulzaţi. Este nevoie de o sancţionare mult mai dură a Rusiei în contextul agresiunii în Ucraina”
Solicitare în Parlamentul European: „Ambasadorii ruşi trebuie expulzaţi. Este nevoie de o sancţionare mult mai dură a Rusiei în contextul agresiunii în Ucraina”
Europarlamentarul PMP Eugen Tomac afirmă, sâmbătă, că rezoluţia europeană ce urmărea pregătirea summit-ului UE-Ucraina a adus ȋn dezbatere o idee ambiţioasă, şi anume expulzarea...
Alexandru Rafila, despre șpăgile din spitale: Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane
Alexandru Rafila, despre șpăgile din spitale: Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a criticat ferm decizia unor medici de a accepta bunuri materiale pentru acordarea de servicii medicale. ”Este absolut inacceptabil. Sunt foarte...