Despre Mihai Seitan

Mihai Constantin Seitan este inginer de profesie, dar s-a specializat in domeniul muncii si protectiei sociale. A fost consilier de stat pe probleme de munca si protectie sociala, secretar de stat la minister si presedinte al Casei de Pensii.

Nascut pe 16 iulie 1946, Seitan este casatorit si are doi copii.

Seitan a fost coordonatorul echipei care a elaborat proiectul Legii pensiilor.

Din decembrie 2009 este ministru al Muncii in Guvernul Boc II. A fost schimbat din functie in septembrie 2010 odata cu o remaniere guvernamentala.

Este membru PD-L si a fost nominalizat pentru portofoliul Muncii si in guvernele Croitoru si Negoita.

Studii

In 1996 a obtinut o diploma pentru parteneriat public-privat in Securitate Sociala si Pensii, in urma unui curs urmat la Washington

In 1994 si 1995 a facut cursuride instruire in protectie social si in pensii - Banca Mondiala, la Georgetown University - Washington

In 1992 a urmat un program de instruire al Organizatiei Mondiale a Muncii, la Centrul de Instruire Torino, obtinand o diploma in asigurari de sanatate

In 1973 a obtinut o diploma postuniversitara in cercetari operationale de la Universitatea Bucuresti - Facultatea de Matematica.

In 1971 a terminat Centrul de Instruire pentru Personalul din Administratie

In 1969 a absolvit Institutul Politehnic Bucuresti - Facultatea de Automatica si Calculatoare

Activitate politica

Din decembrie 2009 pana in septembrie 2010 a fost ministru al Muncii, Familiei si Protectiei Sociale in Guvernul Emil Boc II

Intre octombrie si decembrie 2009 a fost secretar de stat in Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale

In perioada februarie - octombrie 2009 a fost consilierul de stat pentru munca si protectie sociala al premierului Emil Boc.

In perioada februarie 2005 – mai 2007 a fost presedinte al Casei Nationale de  Pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu rang de secretar de stat in Guvernul Tariceanu

In perioada aprilie 2005 –decembrie 2006 a fost presedinte al Consiliului Economic si Social

In perioada februarie 2005 –  septembrie 2006 a fost secretar de stat in Ministerul Muncii

In perioada iunie 2003 – noiembrie 2004 a fost consultant la Camera Deputatilor

In perioada septembrie 1990 - decembrie 1996 a ocupat functiile de director general al Directiei de Pensii, consilier al ministrului Muncii si Protectiei Sociale, insarcinat cu probleme de protectie sociala si secretar de stat interimar, insarcinat cu protectia sociala, in Ministerul Muncii.

Activitate profesionala

Intre septembrie 2008 si februarie 2009 a fost director executiv la  GUILD Broker de Asigurare

In perioada mai 2007 – iulie 2008 a fost director general la FINCOP Broker de Pensii Private

In perioada 2003-2005 a fost administrator la SC SOCIAL CONSULT SRL

Din ianuarie pana in decembrie 1999 a fost expert local pentru protectie sociala la EPOS Health Consultants, Germania.

In perioada mai 2001- februarie 2005 a fost presedinte al Consiliului de Administratie al SINTOFARM S.A.

In perioada 2001-2004 a fost lector la SC. OK Service SRL si expert principal la SC FINMEDIA SRL

In perioada august-octombrie 2001 a fost expert local la PLS RAMBOLL Management

In perioada august 1998-februarie 2005 a fost presedinte al Consiliului de Administratie al GENERALCOM S.A

Intre 1997 si 2005 a fost consultant la revista Piata Financiara

In perioada mai 2000 – mai 2001 a mai fost seful Oficiului pentru Coordonarea Reformei Sistemelor de Pensii din Romania (Banca Mondiala)

In perioada ianuarie 1996 - mai 2000 a lucrat ca expert principal in reforma pensiilor la Fundatia Pro Democratia

Din ianuarie 1986 pana in august 1990, a lucrat la Centrul de Calcul pentru Industria Usoara, unde a inceput ca sef de atelier programare si a ajuns director general

In perioada 1969 – 1985 a lucrat la Institutul de Proiectari pentru Industria Usoara, ca inginer proiectant, sef de atelier si sef de proiect  

Activitate academica

In perioada  septembrie 1984 – iunie 1988 a fost lector la Centrul International de Instruire pentru Tari in Curs de Dezvoltare

In perioada septembrie 1979 – iunie 1987 a fost asistent si lector la Institutul Politehnic Bucuresti si la Universitatea Iasi

Artizanul pensiilor private

Mihai Seitan este arhitectul celui mai important proiect care a reformat sistemul de pensii din Romania, implementarea sistemului de pensii private.

De numele sau se leaga elaborarea principalelor acte normative ale reformei sistemului public de pensii, dar si elaborarea legislatiei privind pensiile private, incepand cu primele ei variante.

S-a folosit de pozitia de sef la Casei de Pensii pentru a echilibra sistemul public de pensii prin masuri administrative, cum ar fi curatarea acestuia de alte tipuri de contributii fara legatura cu pensiile.

Stia ca fara un pilon public stabil, introducerea pensiilor private ar fi fost un demers sortit din start esecului.

A profitat apoi de calitatea de secretar de stat si de aceea de presedinte CES pentru a urgenta obtinerea avizelor necesare pentru ca legile pensiilor private sa poata intra cat mai urgent in dezbaterea Parlamentului

In semn de recunoastere a meritelor sale, Seitan este si unicul membru onorific al APAPR - Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania

In 2008, cu ocazia primei Gale a Premiilor Pietei Pensiilor Private, Revista PRIMM i-a acordat "Premiul de Excelenta pentru contributia la reforma sistemului de pensii private din Romania".

Ministru din a treia incercare

Guvernul Emil Boc I (fara PSD) a picat, pe 13 octombrie 2009, in urma votului acordat de parlamentari motiunii de cenzura "11 impotriva Romaniei". Din cei 471 de parlamentari, 254 au votat pentru, 176 au votat impotriva, patru voturi au fost anulate, iar 23 de senatori si deputati au absentat.

Din momentul anuntarii rezultatului votului, Guvernul Boc I este considerat demis, fiind pentru prima data in istoria Romaniei, dupa 1989, cand un guvern pica in urma unei motiuni de cenzura.  

Dupa demiterea Guvernului Boc, presedintele Traian Basescu l-a desemnat premier pe Lucian Croitoru, iar acesta l-a propus ca ministru al Muncii pe Mihai Seitan, insa Guvernul Croitoru a picat la randul sau la votul de investitura din Parlament.  

Ulterior, noul premier desemnat, Liviu Negoita, l-a propus din nou pe Seitan la Ministerul Muncii. Insa acest Guvern nu a mai ajuns la vot in Parlament, pentru ca Negoita si-a depus mandatul.

In decembrie 2009, dupa scrutinul prezidential, presedintele reales Traian Basescu l-a insarcinat tot pe Emil Boc, care era premier interimar, sa formeze noul Cabinet. In Guvernul Emil Boc II, Mihai Seitan a fost propus ministru al Muncii.

Acest Executiv a primit investitura Parlamentului pe 23 decembrie 2009. Mihai Seitan a fost schimbat din functie in septembrie 2010 odata cu o remaniere guvernamentala.

Fara alocatii pentru copiii bogatilor

In februarie 2010, ministrul Muncii, Mihai Seitan, a propus ca alocatiile pentru copii sa fie acordate numai in functie de castigurile parintilor. Exista posibilitatea ca micutii ai caror parinti au venituri mari sa nu mai primeasca deloc alocatie.

Masura are ca scop marirea nivelului alocatiei pentru copiii din familii sarace. Deocamdata nu se stie ce economie face Ministerul Muncii prin aceasta decizie.

Mai mult, deputatul PD-L Sulfina Barbu sustine ca Mihai Seitan nu a primit girul partidului sau pentru a face o astfel de propunere.

"Nu este corect ca o familie care castiga 200.000 de euro, de exemplu, sa primeasca acea alocatie de la stat. Nu vor mai primi toti copiii alocatia de 42 lei, ci doar de la un anumit plafon in jos", a explicat Seitan.

Mihai Seitan
Mihai Seitan

Data nasterii: 16 iulie 1946

Cariera:  ministrul Muncii, seful Casei de Pensii

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Mihai Seitan, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.

Bancuri despre Mihai Seitan

Un om merge sa se angajeze in primarie. Este selectat pentru angajare. Este informat de...citeste tot bancul