Ziare.com

Legea unitara a pensiilor intra luni in dezbaterea plenului Senatului

Luni, 19 Aprilie 2010, ora 07:47

   

Legea unitara a pensiilor intra luni in dezbaterea plenului Senatului
Proiectul legii unitare a pensiilor urmeaza sa intre luni in dezbaterea plenului Senatului, prima Camera legislativa sesizata cu acest act normativ.

Comisia de munca a Senatului a intocmit un raport de admitere cu amendamente, pentru inregistrandu-se patru voturi ale senatorilor PDL si UDMR si trei impotriva - PSD si PNL.

Principalul amendament adus proiectului legii pensiilor este cel care stabileste ca valoarea punctului de pensie nu poate reprezenta mai putin de 45% din salariul mediu brut pe economie. Acest amendament a fost introdus de senatorii Minerva Boitan (PNL), Alexandru Cordos (PSD) si Ion Ruset (PDL).

In cadrul dezbaterilor din comisie, ministrul Muncii, Mihai Seitan, le-a explicat senatorilor ca o asemenea masura nu este sustenabila. "Nicaieri in lume pensiile nu se calculeaza raportat la salariu", a explicat Seitan.

Potrivit proiectului intocmit de Guvern, valoarea punctului de pensie este de 732,8 lei si se majoreaza anual cu 100% din rata inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a salariului mediu brut realizat pe anul precedent.

Incepand cu 2021, valoarea punctului de pensie se va majora anual cu 100% din rata inflatiei, la care se va adauga 45% din cresterea reala a salariului mediu brut realizata pe anul precedent. Procentul din cresterea reala a salariului mediu brut, luat in considerare la majorarea anuala a valorii punctului de pensie, se va reduce gradual cu cate cinci procente in fiecare an.

Conform presedintelui Comisiei de munca a Senatului, democrat-liberalul Cristian Radulescu, forma adoptata putea fi putin mai buna daca s-ar fi ramas pe varianta guvernamentala referitoare la valoarea calculata a punctului de pensie.

Guvernul a adoptat pe 10 februarie proiectul legii pensiilor, solicitand Parlamentului adoptarea in procedura de urgenta, lucru care nu a fost aprobat insa de Biroul Permanent al Senatului. Dupa votul din plenul Senatului, legea unitara a pensiilor urmeaza sa fie transmisa Camerei Deputatilor, Camera decizionala in acest caz.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1692 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

e simplu

pensiile ar trebui sa fie egale, aceea 'contributie' la bugetul pensiilor nu este altceva decit o impozitare proportionala cu veniturile. la masini sau la case impozitul este proportional cu valoarea acestora, la sanatate impozitulcontributia este in functie de salariu. teoretic serviciile intoarse sint aceleasi pentru toti, indiferent de contributie, de ce ar fi altfel la pensii? cit e tinar omul, statul il scolarizeaza gratis, pe urma munceste undeva si este renumerat pentru asta cu o anumita suma, dupa care, la pensie, este iar 'parazit' pentru stat.

daca vrea pensie mare alternativa este sistemul privat de pensii.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor