Legea unitara a pensiilor intra luni in dezbaterea plenului Senatului

Luni, 19 Aprilie 2010, ora 07:47
2308 citiri
Legea unitara a pensiilor intra luni in dezbaterea plenului Senatului

Proiectul legii unitare a pensiilor urmeaza sa intre luni in dezbaterea plenului Senatului, prima Camera legislativa sesizata cu acest act normativ.

Comisia de munca a Senatului a intocmit un raport de admitere cu amendamente, pentru inregistrandu-se patru voturi ale senatorilor PDL si UDMR si trei impotriva - PSD si PNL.

Principalul amendament adus proiectului legii pensiilor este cel care stabileste ca valoarea punctului de pensie nu poate reprezenta mai putin de 45% din salariul mediu brut pe economie. Acest amendament a fost introdus de senatorii Minerva Boitan (PNL), Alexandru Cordos (PSD) si Ion Ruset (PDL).

In cadrul dezbaterilor din comisie, ministrul Muncii, Mihai Seitan, le-a explicat senatorilor ca o asemenea masura nu este sustenabila. "Nicaieri in lume pensiile nu se calculeaza raportat la salariu", a explicat Seitan.

Potrivit proiectului intocmit de Guvern, valoarea punctului de pensie este de 732,8 lei si se majoreaza anual cu 100% din rata inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a salariului mediu brut realizat pe anul precedent.

Incepand cu 2021, valoarea punctului de pensie se va majora anual cu 100% din rata inflatiei, la care se va adauga 45% din cresterea reala a salariului mediu brut realizata pe anul precedent. Procentul din cresterea reala a salariului mediu brut, luat in considerare la majorarea anuala a valorii punctului de pensie, se va reduce gradual cu cate cinci procente in fiecare an.

Conform presedintelui Comisiei de munca a Senatului, democrat-liberalul Cristian Radulescu, forma adoptata putea fi putin mai buna daca s-ar fi ramas pe varianta guvernamentala referitoare la valoarea calculata a punctului de pensie.

Guvernul a adoptat pe 10 februarie proiectul legii pensiilor, solicitand Parlamentului adoptarea in procedura de urgenta, lucru care nu a fost aprobat insa de Biroul Permanent al Senatului. Dupa votul din plenul Senatului, legea unitara a pensiilor urmeaza sa fie transmisa Camerei Deputatilor, Camera decizionala in acest caz.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#legea pensiilor dezbatere plen, #valoare punct pensie, #Seitan punct pensie , #legea pensiilor