Pensionarii de lux, in fibrilatii

Vineri, 29 Mai 2009, ora 12:28
5548 citiri
Pensionarii de lux, in fibrilatii
Foto: replicahd.ro

Pensionarii de lux au intrat in fibrilatii dupa ce Mihai Seitan, consilierul premierului a anuntat ca pensiile mari, obtinute in baza unor legi speciale, vor fi recalculate incepand cu 1 ianuarie anul viitor.

Vizate ar fi pensiile peste 10 mii de lei care ar suferi reduceri cu 75%. Pe de alta parte insa, tot Mihai Seitan spune ca: "Pensiile acestea, ca si celelalte pensii din sistemul public, vor fi recalculate, iar pesoanele care depasesc valoarea de pensie care li s-ar cuveni vor ramane cu pensia pe care urmeaza sa o primeasca din momentul in care noua lege va intra in vigoare". Asa ca nici pensionarii speciali mai modesti nu pot sta cu totul linistiti.

Masura anuntata are iz electoral, cu atat mai mult este explicata nu atat prin economiile la buget, cat prin eliminarea unor inechitati. Tocmai pentru ca are acest iz este si foarte probabil ca intentia sa fie abandonata sau, cel putin, mult indulcita.

Ca dovada, deja aveam o prima nuantare: pensii speciale mai mari sau mai mici de 10 mii de lei. Ori stabilim ca pensiile speciale sunt inechitabile si le eliminam pe toate, cu orice risc, ori admitem existenta lor si le lasam neatinse, indiferent daca depasesc cu 1 leu sau cu mii de lei contributia la bugetul pensiilor.

Dar, chiar daca Emil Boc intentioneaza in mod sincer sa recalculeze pensiile de lux, este foarte probabil sa nu reuseasca, in primul rand din cauza opozitiei PSD.

Privilegiati si inainte, si acum

Anuntul lui Mihai Seitan privind recalcularea pensiilor de lux a fost primit cu raceala de social democrati, care au precizat imediat ca el a vorbit in numele premierului nu al coalitiei, iar PSD nu a consimtit la o astfel de masura. Cum asa oare?

Social democratii ar trebuie nu doar sa sustina, ci chiar sa initieze o astfel de masura avand in vedere ca sunt prin excelenta partidul pensionarilor cu venituri mici si al bugetarilor, adica exact al celor nedreptatiti de inechitatea din sistemul de pensii. Da, numai ca PSD este, in mod paradoxal, si partidul pensionarilor de lux.

In marea lor majoritate acestia sunt fosti angajati importanti din servicii secrete, armata, politie si dimplomatie, ajunsi la pensie, adica, sa nu ne asundem dupa degete, preponderent fosti securisti si nomenclaturisti.

PSD ii reprezinta si pe ei, multi au chiar calitatea de clienti politici sau fac inca servicii consistente partidului pe zona informatiilor, manipularilor si dezinformarilor. Doar n-o sa renunte PSD la ei!

Dincolo de interesele electorale si politice, mai mult sau mai putin curate, recalcularea pensiilor de lux este o masura controversata, drastica, cu argumente pro si contra, deloc neglijabile.

Pensii numai dupa contributie

Este adevarat ca recalcularea pensiilor ar reprezenta o modificare a unui drept deja castigat, ceea ce nu prea e in ordine. Nu se pune problema retroactivitatii legii cat timp nu se va cere restutuirea unor sume, ceea ce Mihai Seitan a precizat deja. Este insa o schimbare a regulilor in timpul jocului.

Exista, cu siguranta, oameni care au ramas in sistem pana la pensie tocmai pentru a beneficia de aceste legi speciale. Ba poate ca au angajat credite in baza unor venituri certe. Ei se pot simti nedreptatiti, ba chiar inselati cu legea in mana.

Pe de alta parte insa, aceste pensii speciale reprezinta o inechitate sociala crasa. Cat timp pentru toata lumea functioneaza un anumit sistem de calculare a pensiilor, in raport cu contributia lunara, de ce aceste categorii ar beneficia de un alt sistem de calcul, infinit mai avantajos? Pentru ca munca lor e speciala, ni se rapunde.

Exista si alte categorii profesionale a caror munca e speciala: medicii, de exemplu. Ei nu numai ca nu au pensii speciale, dar nici macar medicamente gratuite nu primesc.

In mod normal, munca speciala e remunerata special, iar salariul mai mare implica o contribuite mai mare la sistemul de pensii, deci o pensie mai mare. Mai mare, dar nu imensa, e drept.

Categoriile speciale

Si de unde vine diferenta dintre contributia pensionarilor de lux si pensia colosala? De la buget desigur, adica din impozitele platite de fiecare ditnre noi, inclusiv oameni care nu castiga intr-un an cat incaseaza un pensionar de lux intr-o luna.

De fapt aceasta si este esenta inechitatii: nu cuantumul pensiei in sine, ci faptul ca ea depaseste cu mult contributia. Pe viitor vor exista pensiile ocupationale care vor pemite pensii foarte mari, dar in baza contributiei, ceea ce schimba fundamental datele problemei.

Legile acestea speciale au venit ca forme de recompensare sau fidelizare politica a anumitor categorii utile clasei politice, nu au nicio alta justificare si ar trebui sa dispara imediat. Regulile imorale trebuie schimbate inclusiv in timpul jocului. Ramane de vazut daca va exista si vointa politica pentru asa ceva.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#pensionari de lux, #pensii speciale , #legea pensiilor