Ministrul Seitan da inapoi in scandalul CAS pe drepturile de autor

Luni, 11 Ianuarie 2010, ora 09:11
2545 citiri
Ministrul Seitan da inapoi in scandalul CAS pe drepturile de autor

Persoanele care au deja un contract de munca nu vor fi obligate la plata asigurarilor sociale pentru drepturile de autor, afirma ministrul Muncii, Mihai Seitan.

"S-a ajuns ca multi dintre cei care n-au nicio legatura cu creatia sa incaseze venituri lunare ca drepturi de autor. Aici intra jurnalistii. Nici macar in cazul acestora plata asigurarilor sociale nu va fi obligatorie, daca au si un contract de munca, pentru ca, astfel, sunt deja asigurati", a declarat pentru Gandul, Mihai Seitan.

Ministrul Muncii a mai spus ca masura e posibil sa nu fie adoptata deloc. Insa, afirma Seitan, daca va fi inclusa in proiectul noii legi a sistemului public de pensii, nu va intra in vigoare decat odata cu aceasta, deci cel mai devreme incepand din 2011.

Mihai Seitan a declarat ca, deocamdata, nici nu s-a conturat un proiect legislativ, fiind vorba doar de o "idee" care urmeaza a fi analizata la nivelul ministerelor, dupa ce a fost prezentata in sedinta de Guvern de saptamana trecuta.

"Consider ca unii s-au inflamat in necunostinta de cauza. Deocamdata, s-a discutat doar o nota in Guvern, care propune ca toti cei care realizeaza venituri profesionale platite regulat sa contribuie la asigurarile sociale, pentru a se proteja in caz de boala, de somaj si pentru a avea asigurata o pensie", a spus Seitan.

La sfarsitul saptamanii trecute, ministrul Muncii declara ca proiectul legii pensiilor, ce urmeaza a fi aprobat de Guvern la inceputul lui februarie, prevede plata CAS si in cazul contractelor pe drepturi de autor si conventii civile pana la un plafon maxim de 5 salarii medii pe economie.

"Este o prevedere introdusa in proiectul legii pensiilor, ce vizeaza plata CAS-ului pentru cei platiti cu drepturi de autor si contracte civile, pentru ca acestia sa poata beneficia si ei de pensie. Aceasta contributie se va plati pana la nivelul de cinci salarii medii pe economie", a declarat atunci ministrul muncii, Mihai Seitan.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#CAS drepturi autor, #CAS contract de munca, #drepturi autor CAS , #ministrul Muncii