Seitan: Declaratiile mele au fost interpretate gresit

Luni, 31 Mai 2010, ora 16:23
3018 citiri
Seitan: Declaratiile mele au fost interpretate gresit
Foto:Antena3

Ministrul Mihai Seitan si-a exprimat regretul fata de interpretarea gresita a declaratiei sale de luni dimineata, referitoare la o noua scadere a salariilor si pensiilor cu pana la 70%, facand precizarile de rigoare.

"Am spus ca daca aceste masuri nu vor fi luate acum, cu toata responsabilitatea, este posibil ca anul viitor sa oblige guvernul astfel incat reducerile in puterea de cumparare sa creasca mult mai mult", a explicat ministrul intr-o declaratie de presa.

Seitan s-a aratat convins ca actualele masuri de austeritate propuse de guvern vor ajuta la refacerea echilibrului bugetar si, implicit, la revenirea la o situatie mai favorabila pentru cei defavorizati in prezent.

Opozitia duce o lupta politica surda, fara solutii

Pe de alta parte, ministrul a criticat discursurile populiste promovate de partidele de opozitie si a sustinut ca acestea duc o "lupta politica surda, fara solutii", refuzand o dezbatere economica pe problemele reale ale Romaniei.

"Partidele de opozitie au promovat un discurs politic cu multe accente populiste, si probabil, vor continua la fel si in zilele urmatoare. Romania are nevoie de o dezbatere economica, realista, bazata pe cifrele realitatii. Din pacate, partidele de opozitie refuza sa facem o astfel de dezbatere si duc o lupta politica surda, fara solutii. Trebuie sa pornim de la actuala realitate economica", a afirmat Mihai Seitan, intr-o declaratie de presa sustinuta la sediul PD-L.

Ministrul Muncii a mai spus ca guvernantii inteleg foarte bine ce inseamna pentru o familie sau pentru pensionari aceste taieri de salarii si pensii, dar a explicat ca "problema esentiala a tarii este de a incerca sa putem asigura cu aceste tipuri de reduceri plata pensiilor, plata salariilor, plata ajutoarelor, asa incat sa ne incadram in ceea ce permite economia romaneasca in acest moment(...) Altfel vom avea probleme serioase anul viitor, daca nu luam aceste masuri acum".

Seitan a mai explicat ca ne aflam in plina criza economica mondiala, iar in zona europeana aceasta este in accentuare nu in restrangere.

"Toate tarile din Europa isi iau masuri de austeritate, in general sunt legate de restrangerea cheltuielilor bugetare, pentru ca statul, in cheltuielile lui, s-a intins mai mult decat plapuma", a mai precizat ministrul Muncii.

Productivitatea a scazut, salariile si pensiile s-au dublat

Acesta a explicat ca daca in sistemul privat s-au facut reduceri masive de salarii, acest lucru nu s-a intamplat si in sistemul bugetar, care este supradimensionat iar acum este nevoit sa suporte reducerile necesare.

Mihai Seitan a prezentat o serie intreaga de date si statistici oficiale care au stat la baza fundamentarii actualelor masuri de austeritate, printre care cele legate de evolutia productivitatii muncii si a salariilor bugetarilor si pensiilor.

"Pana in 2006 salariile au urmarit productivitatea muncii, ca evolutie, din 2006- 2007 productivitatea scade si salariile in sistemul bugetar cresc(...) Anomalia a fost incurajata prin cele peste 20 de ordonante de urgenta date de Guvernul Tariceanu care nu au facut decat sa sporeasca salariile si pensiile", a declarat ministrul.

Acesta a mai punctat ca in perioada 2007-2009 fondul de salarii bugetare s-a dublat, la fel si punctul de pensie fata de septembrie 2006.

"Ar fi trebuit sa avem punctul de pensie 374 de lei si acum este 711 lei", a precizat ministrul, subliniind ca si actualii guvernanti s-ar bucura sa poata creste pensiile si salariile in loc sa le scada, dar isi dau seama ca acest lucru nu este sustenabil pe termen lung.

De asemenea, ministrul a anuntat ca in sedinta de guvern de duminica seara s-a decis ca Ministerul de Finante, Ministerul Muncii si Ministerul de Justitie sa gaseasca o forma de act normativ astfel incat sa se reduca si salariile angajatilor companiilor de stat tot cu 25%, chiar daca acestea au venituri proprii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Mihai Seitan, #reduceri salarii pensii , #ministrul Muncii