Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Seitan nu ar fi de acord cu scaderea pensiilor sub 1.000 de lei, dar le va taia oricum

Marti, 25 Mai 2010, ora 13:26
2981 citiri
Seitan nu ar fi de acord cu scaderea pensiilor sub 1.000 de lei, dar le va taia oricum
Foto: Arhiva

Mihai Seitan, ministrul Muncii, ar fi declarat marti, in fata pensionarilor, ca nu este de acord ca pensiile mai mici de 1.000 de lei sa fie reduse, insa nici o ora mai tarziu a revenit spunand ca toate vor fi taiate cu 15%.

"Masurile pe care le vom lua nu sunt facute impotriva oamenilor, ci pentru oameni. Speram ca pana la sfarsitul anului sa ne intoarcem la o situatie mai buna. Principial, nu pot fi facute foarte multe modificari, nu ai de unde sa reduci mai mult sau mai putin sau sa aduci mai multi bani in sistem", a declarat Seitan.

In acelasi timp, Sebastian Vladescu, ministul Finantelor, a explicat ca nu se poate pune problema unei scaderi progresive pentru ca punctul de pensie nu se poate acorda cu o scadere diferentiala.

Cum nu a reusit Seitan sa se faca inteles de pensionari

"Am avut o discutie cu pensionarii din Galati, care au venit cu o serie de solicitari. Am analizat situatia economica si a pensiilor pe categorii de pensii de toate tipurile, am explicat ca altfel se cresc taxele si am vorbit despre solicitarea de a nu se scadea pensiile sub 1.000 de lei. Pana maine (n.red-miercuri) sau poimaine, cand se va lua decizia definitiva, vor lua aceste propuneri in discutie.

Nu am zis ca sustin ideea. Este o promisiune care nu a fost facuta de mine. In discutia avuta in fata lor am spus ca vom analiza aceasta solicitare impreuna cu celelalte solicitari", a adaugat Seitan, pentru Realitatea Tv.

Intrebat daca a mai primit astfel de solicitari din partea PD-L, ministrul Muncii a raspuns negativ.

"Nu am mai primit astfel de solicitari din partea PD-L. Am vorbit despre reducerile pensiilor si salariilor, cheltuieli care reprezinta 63% din bugetul tarii. S-a pus problema ca masurile acestea si cu sprijinul FMI si UE sa ne permita sa asezam economia si sa finantam acest deficit, astfel ca la inceputul anului sa revizuim niste masuri, aceste grele taieri.

Colapsul ar putea sa vina, dar nu stie cand. Pensiile se taie indiferent de sursa de finantare a acestora. Vom explica toate solutiile acestea dupa ce le vom analiza in mod final in guvern", a completat Seitan.

Guvernul a decis sa adopte miercuri Ordonanta de Urgenta ce prevede masurile de austeritate convenite cu FMI. Totodata, Ordonanta va fi trimisa joi la Parlament si, cel mai probabil, asumarea raspunderii se va face in cursul zilei de luni, 31 mai.

Pensionarii galateni vor forma un zid uman in jurul Parlamentului

Pensionarii: Basescu, de o incapatanare mai mare decat a unui catar

Ilie Popa, unul dintre pensionari, a declarat ca Seitan le-a spus ca nu ii poate asigura de nimic si ca aceasta decizie se ia in Guvern, iar ei i-au cerut sa se ia in calcul faptul ca pensiile de sub 1.000 de lei sa nu fie scazute.

"Seitan a promis ca ne sustine. Daca se taie din pensii, noi cerem sa se taie progresiv. Presedintele tarii este de o incapatanare foarte mare, mai mare decat a unui catar", a spus pensionarul.

De asemenea, UMDR sustine ca pensiile mici sa nu fie taiate: "Daca vor fi micsorate doar pensiile de peste 600 de lei, rezulta un plus de un miliard de lei care ar putea fi obtinuti prin micsorarea cu un procent mai mare a pensiilor mari", a declarat Laszlo Borbely la Realitatea FM.

UDMR vrea sa fie micsorate doar pensiile mari

Pensionarii din Galati au anuntat ca luni vor forma un zid uman in fata Palatului Parlamentului. De asemenea, pensionarii picheteaza de la ora 10:00 Ministerul Muncii.

Oamenii condamna decizia Guvernului de a taia pensiile si spun ca guvernantii nu trebuie sa salveze economia tarii lasand in foamete milioane de oameni ce au venituri mici.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Seitan pensii scadere , #ministrul Muncii