Seitan: Plata CAS ii vizeaza doar pe cei care nu au si carte de munca

Luni, 11 Ianuarie 2010, ora 19:06
2192 citiri
Seitan: Plata CAS ii vizeaza doar pe cei care nu au si carte de munca
Foto: Realitatea

Cei platiti exclusiv pe contracte de drepturi de autor si conventii civile si nu au contracte de munca ar putea plati CAS, prin introducerea unei prevederi in noua lege a pensiilor, insa o decizie in acest sens nu a fost luata in Guvern, a declarat, luni, ministrul Muncii, Mihai Seitan.

Ministrul a venit cu aceasta precizare dupa ce, vineri, ministerul a remis un comunicat in care nu preciza clar ce se intampla cu angajatii care platesc deja contributii sociale retinute din salariul de baza pe carte de munca, dar au si contracte drepturi de autor impozitate cu 10% de catre stat.

"Este vorba de cei platiti exclusiv prin drepturi de autor si conventii civile si nu au contracte de munca, nu se refera (...) la drepturile de autor ale scriitorilor, artistilor, ci la persoanele active care nu au alt venit si nu au, din motivul lipsei acestei asigurari, o pensie peste cativa ani, cum nu au acum - cand ziarele se inchid, unele dintre ele - ajutor de somaj, pentru ca nu platesc ajutor de somaj", a afirmat Seitan, la intrarea in sedinta in plen a Parlamentului.

Ministrul a adaugat ca nu s-a facut un calcul in ce priveste impactul financiar asupra bugetului ca urmare a introducerii platii contributiei catre bugetul de pensii si pentru cei care sunt platiti prin drepturi de autor, subliniind ca "problema nu e cati bani strang, problema e ce bani o sa luati dumneavoastra cand o sa iesiti la pensie, daca nu aveti astfel de pensie".

Vineri, Ministerul Muncii a remis un comunicat in care preciza ca propunerea de introducere a platii CAS pentru contractele de drepturi de autor si conventii civile are in vedere asigurarea dreptului la pensie pentru persoanele care obtin venituri exclusiv din aceste activitati.

Documentul arata ca proiectul Legii privind sistemul unitar de pensii publice a fost dezbatut cu reprezentantii sindicatelor si patronatelor, Fondului Monetar International, Bancii Mondiale, Comisiei Europene, organizatiilor pensionarilor si Consiliului Legislativ si ca, in urma discutiilor, au fost adoptate "o serie de imbunatatiri", "printre care si propunerea potrivit careia sumele provenite din drepturi de autor si alte venituri obtinute in baza unor conventii civile sau contracte de colaborare, sa fie purtatoare de CAS".

Anterior, Seitan declara ca proiectul legii pensiilor, ce urmeaza a fi aprobat de guvern la inceputul lui februarie, prevede plata CAS si in cazul contractelor pe drepturi de autor si conventii civile pana la un plafon maxim de cinci salarii medii pe economie.

"Este o prevedere introdusa in proiectul legii pensiilor, ce vizeaza plata CAS-ului pentru cei platiti cu drepturi de autor si contracte civile, pentru ca acestia sa poata beneficia si ei de pensie. Aceasta contributie se va plati pana la nivelul de cinci salarii medii pe economie", a afirmat Seitan.

"Proiectul de lege a fost inaintat pentru analiza ministrilor in ultima sedinta de guvern, urmand ca pana saptamana viitoare sa centralizam propunerile care vin din partea tuturor ministerelor", a completat ministrul muncii.

Proiectul de lege va fi aprobat cel mai probabil de guvern la inceputul lunii februarie, urmand ca apoi sa fie trimis in Parlament.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#plata CAS drepturi autor, #Mihai Seitan plata CAS , #ministrul Muncii