Sindicatele nu mai vor sa negocieze si cer un salariu minim de 705 lei

Marti, 05 Ianuarie 2010, ora 16:40
2438 citiri
Sindicatele nu mai vor sa negocieze si cer un salariu minim de 705 lei
Foto: RTV

Liderii sindicali i-au cerut noului ministru al Muncii, Mihai Seitan, sa majoreze salariul minim pe economie, actualul nivel de 600 de lei fiind, in opinia lor, discriminatorie si responsabila pentru numarul mare de romani care traiesc la limita saraciei.

Bogdan Hossu, liderul confederatiei sindicale Cartel Alfa, a afirmat ca salariul minim ar trebui sa reprezinte 34% din valoarea salariului mediu pe economie, dar sindicatele pot face un compromis ca acesta sa fie stabilit la 705 lei.

Si Dumitru Costin de la Blocul National Sindical este de parere ca politica salariala trebuie sa fie o prioritate pentru noul Guvern.

"Ramanem ancorati in cifra stupida de 600 de RON. Discutam de un numar foarte mare de oameni care se zbat la limita saraciei cu aceste salarii. Ni se pare absolut imoral si incorect sa pastram acest tip de politica salariala", a declarat Costin dupa intalnirea cu ministrul Muncii, Mihai Seitan.

Sindicalistii au declarat si ca nu mai sunt dispusi sa negocieze pe tema salariului minim deoarece au discutat cu Guvernul despre acest lucru toata toamna trecuta.

"Salariile mici nu fac decat sa tina un mare numar de oameni la limita saraciei si sa fie foarte usor de manipulat. (...) E mai mult decat clar ca e o politica discriminatorie si primul gest este actionarea in instanta a guvernului atat pe plan national cat si international", a mai spus presedintele BNS, care a adaugat si ca politicile Guvernului stimuleaza protectia sociala, si nu crearea de noi locuri de munca.

Salariul minim pe economie a ramas la nivelul de 600 de lei si dupa 1 ianuarie 2010, dupa ce sindicatele si patronatele nu au cazut de acord asupra cresterii acestuia la 705 lei. Patronatele au anuntat ca ar fi de acord cu o majorare a salariului minim la maximum 650 lei, de la 1 ianuarie, insa liderii sindicali au cerut insistent cresterea salariului minim la 705 lei.

La finalul lui decembrie, Hossu declara ca reprezentantii Cartel Alfa se vor reuni dupa 10 ianuarie pentru a stabili calendarul protestelor, fiind nemultumiti de forma finala a proiectului de buget pe 2010. Dupa intalnirea de marti cu ministrul Seitan, el a spus din nou ca asteapta sa vada varianta finala a bugetului, dar a precizat ca presiunea ar putea sa fie atat de mare incat sa nu mai astepte inca doua saptamani.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#intalnire sindicate ministrul Muncii, #sindicate discutii Mihai Seitan, #salariu minim 2010, #sindicate negocieri Guvern , #ministrul Muncii