Presa de azi: Birul Satanei

Sambata, 09 Ianuarie 2010, ora 08:40
3013 citiri
Presa de azi: Birul Satanei
Foto: Jurnalul National

Pentru musulmani, "Seitan" inseamna "Satana". Tradus in romaneste, Seitan, actualul vremelnic ministru al Muncii, este Satana, Dracul curat. El propune, sub masca grijii mincinoase pentru bugetul asigurarilor sociale, un impozit drastic aplicat asupra drepturilor de autor.

Aceasta masura propusa de Seitan, ajuns demnitar printr-un concurs nefericit de imprejurari intr-un guvern paralizat de criza, tinteste explicit blocarea activitatilor din mass-media, edituri si institutiile artistice, scrie Jurnalul National.

Prin pixul dezorientatului Seitan se executa ordinul de pedepsire a celor care mai pot inca in Romania sa puna intrebari, sa faca dezvaluiri despre matrapazlacurile maharilor politici, sa deschida calea spre adevar.

Lovitura sub centura aplicata scurt, cu sisul marinaresc, acestor oameni care refuza sa aiba "ciocul mic" este un atac abject la democratie, la dreptul cetateanului la informare. Nu dreptul de autor este vizat de seitan si cateva lichele care sustin masura, ci libertatea de expresie a ziaristilor, artistilor, creatorilor de arta. Dictatura isi arata coltii hazi.

Intrebat de Gandul daca Ministerul Muncii are o estimare a numarului de romani care vor fi vizati de aceasta prevedere din legea pensiilor si implicit a veniturilor la bugetul de pensii de pe urma platii CAS de catre acestia, Mihai Seitan a spus ca institutia nu detine astfel de date, deoarece centralizeaza doar cartile de munca.

"Problema nu este cati bani aduce (legea- n.r.) la sistem, ci a oamenilor. Se trezesc peste 10 ani ca nu au din ce sa traiasca, ca doar nu vor ajunge toti milionari, si va trebui sa facem un ajutor de stat minim si tot noi vom plati", a explicat ministrul.

Declaratiile lui Mihai Seitan sunt sustinute si de colegul sau de Guvern Sebastian Vladescu. Ministrul Finantelor Publice a declarat, vineri, ca este de acord "in principiu" cu introducerea CAS pentru drepturi de autor, afirmand ca toti beneficiarii de venituri salariale trebuie sa contribuie la asigurarile sociale si de pensii.

"Faptul ca un venit salarial din munca este supus impozitarii pentru pensii si asigurari sociale mi se pare normal. In principiu sunt de acord cu aceasta masura", a spus Vladescu la dezbaterile din comisiile parlamentare pe tema bugetului pe 2010.

Biruri mai mari pe drepturi de autor titreaza si Evenimentul Zilei. In cateva luni, sute de mii de artisti, ziaristi, inventatori, dar si avocati vor fi obligati de stat sa cotizeze si la bugetul de pensii.

Ministerul Muncii a modificat proiectul legii pensiilor si a inclus in randul veniturilor din care se retine contributia la asigurarile sociale atat drepturile de autor, cat si pe cele din conventii civile si contracte de colaborare. Potrivit proiectului, contributia celor care obtin astfel de venituri - acum de 9,5% din castig - se va aplica doar pentru echivalentul a cinci salarii medii pe economie, adica pe maximum 9.000 de lei.

Cu alte cuvinte, marii dezavantajati ai noului "bir" vor fi cei care obtin din drepturi de autor, din conventii civile sau pe contracte de colaborare, sume mai mici de 9.000 de lei. Mai mult, atat avocatii, cat si reprezentantii cultelor, care au acum propriul sistem de pensii, vor fi obligati sa cotizeze la bugetul public de pensii. Noul proiect a fost trimis ministerelor pentru consultari saptamana aceasta, astfel ca la inceputul lunii februarie sa fie adoptat de guvern si trimis in parlament pentru dezbatere.

Documentul, semnat de ministrul Muncii, releva ca in urma intalnirilor avute cu reprezentantii confederatiilor sindicale si patronale, Fondului Monetar International, Bancii Mondiale, Comisiei Europene, organizatiilor de pensionari si Consiliului Legislativ, precum si in urma dezbaterii publice a proiectului de lege privind sistemul unitar de pensii publice, au fost semnalate si inregistrate modificari la proiectul de lege, scrie si Romania Libera.

"Astfel, din dorinta imbunatatirii continutului proiectului de lege privind sistemul unitar de pensii publice (forma inaintata Parlamentului in vederea asumarii de Guvern), acestuia i-au fost aduse amendamente, dintre care cele mai importante sunt: Sumele provenite din drepturi de autor si alte venituri obtinute in baza unor conventii civile sau contracte de colaborare nu vor mai fi exceptate la plata contributiei de asigurari sociale; Descurajarea pensionarilor de invaliditate abuzive si reintegrarea profesionala a celor apti de munca; Integrarea in sistemul unitar de pensii publice a unor noi categorii de beneficiari, precum avocatii, personalul clerical si cel asimilat ce functioneaza in cadrul cultelor recunoscute prin lege, in baza principiului obligativitatii", se arata in documentul guvernamental.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#taxa drepturi autor, #CAS drepturi autor, #Mihai Seitan drepturi autor , #stiri Mihai Seitan