Presa de azi: Romanii redescopera umilinta cozii

Joi, 26 August 2010, ora 07:26
2428 citiri
Presa de azi: Romanii redescopera umilinta cozii
Foto: Gandul

Miile de persoane platite prin contracte de drepturi de autor si persoanele fizice autorizate care s-au ingramadit sa dea bani statului, pentru veniturile profesionale, reprezinta un subiect amplu dezbatut de ziarele de joi.

Daca jurnalistii de la Adevarul ii vad pe "Seitan si Vladescu responsabili cu haosul", cei de la Evenimentul Zilei surprind cateva din declaratiile celor care stau la coada: "Parca am fi economisti, nu artisti".

Gandul: Seitan isi baga coada. Boc nu o vede. Vladescu ii cauta pe creatorii evazionisti

Mii de romani platiti pe drepturi de autor s-au calcat pe picioare in toata tara la ghiseele de la casele de pensii, la cele de sanatate si la agentiile pentru ocuparea fortei de munca pentru a depune declaratiile individuale privind venitul incasat in luna iulie.

Chiar daca legea prevede ca 25 august este ultima zi de depunere a dosarelor, dupa care autoritatile pot aplica amenzi de pana la 5.000 lei, ministrul Mihai Seitan le mai da o derogare romanilor, scrie Gandul.

"Puteti plati probabil si saptamana viitoare", a spus el. Ulterior, ministrul a revenit cu o precizare, spunand ca cei care depasesc termenul pentru depunerea declaratiilor pentru drepturi de autor si plata contributiilor la asigurarile sociale aferente nu vor plati penalitati, acest lucru urmand sa fie prevazut intr-o circulara "pentru ca sa se aseze timp de o luna sistemul".

Pentru premierul Boc, cozile nu exista: "Atata vreme cat situatia nu exista, este doar o afirmatie. Oamenii stau la cozi, dar nu pentru situatia pe care mi-o invocati".

Evenimentul Zilei: OUG 58/2010, cu declaratii greoaie: "Parca am fi economisti, nu artisti"

Revenind la persoanele de la cozi, cele mai multe dintre ele au depus declaratii aferente veniturilor din PFA. Persoanele care au venituri din drepturi de autor fie contesta decizia, fie sunt de acord cu ea, dar nu in actuala forma.

Daca OUG 58/2010 nu va fi modificata, persoanele remunerate prin contracte de drepturi de autor sunt practic nevoite sa se deplaseze lunar la trei institutii diferite, pentru a-si plati darile: pentru somaj, pensii si asigurari de sanatate Evenimentul Zilei.

"Nu mi se pare corect. Trebuie sa completez trei declaratii in fiecare luna. Sa spun daca iau bani, sa spun cati bani cred eu ca voi lua tot anul. Sunt prea multe, parca am fi economisti, nu artisti", spune D.I, care este platita prin contract de drepturi de autor.

Scoate dintr-o mapa cele trei declaratii, pe care a subliniat cu creionul pasajele pe care nu le intelege. Pe cea de somaj, sunt multe pasaje subliniate. "Uite ce scrie aici - spune dansa - "Venit net realizat". Bun, asta stiu ce e. Dar sa vedem mai jos: "salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, denumit in continuare salariu mediu brut". Ce completez eu aici?", se intreaba femeia.

Romania libera: Prima zi de haos la ghisee

Epopeea platii contributiilor sociale incepe inca de la orele diminetii, cand s-a instalat haosul la Casa de Asigurari de Sanatate, la Casa Nationala de Pensii, precum si la Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca.

Oamenii s-au izbit insa de lipsa de informatii, de aparitia tarzie a formularelor si a conturilor in care pot fi virate noile contributii, comenteaza Romania libera.

"Trebuie spus ca in toate institutiile, nu numai in Romania, declararea se face intr-un loc, iar plata se face intr-un alt loc, este principiul separarii operatiunilor.

In mod normal, in momentul in care se depune, si declaratia se depune o singura data, la cele trei institutii, pentru a fi luata acea persoana in evidenta si introdusa in bazele de date care sunt gestionate la fiecare dintre cele trei institutii, si vor plati in luna urmatoare", a declarat Doina Parcalabu, presedintele Casei Nationale de Pensii.

Adevarul: Seitan si Vladescu, responsabili cu haosul. Romanii redescopera umilinta cozii

Imaginea este surprinsa si de reporterii Adevarul, care sunt de parere ca beneficiarii veniturilor profesionale au retrait cosmarul cozilor comuniste: lungi, de 5-6 ore, in canicula si praf. Responsabili de haos, ministrii Boc, Seitan si Vladescu s-au facut ca nu le vad.

Actorii, scriitorii, jurnalistii si persoanele fizice autorizate au fost trimisi la cozi de guvernanti pentru a plati contributiile pe drepturile de autor, titreaza Adevarul.

Nu numai Casa de Pensii a fost tinta aglomeratiei, ci si xeroxul de peste drum, singurul loc de unde oamenii isi pot cumpara documentele tipizate necesare. Contribuabilii suspecteaza o "afacere" intre cei de la Casa de Pensii si xerox.

"S-au imbogatit aia. Daca nu stii ce sa ceri, iti pun in brate hartii care te costa 15 lei, pentru orice eventualitate. Un dosar de carton, care e obligatoriu, costa ieri 3,5 lei, iar azi 1,5 lei, ca s-au sesizat oamenii. Tipizatele le dau la preturi diferite, dupa ureche", se plange o tanara.

Jurnalul National: Sfidarea politica si tapul ispasitor

Toata aceasta nebunie pentru depunerea documentelor a aparut luni, cand cetateanul roman, confruntat cu sistemul, a intrat in panica. Birocratul, si el nestiutor a ce trebuie sa aplice, sa incaseze, nu a putut sa-i fie de folos. Pe drumul de la Guvern inspre Romania reala s-a produs un scurtcircuit pe care ministrul Muncii il vede drept firesc si normal, dand exemplul anului 2005, cand s-au recalculat pensiile.

Mii de pensionari au stat la cozi, la fel cum stau astazi persoanele care obtin venituri din drepturile de autor, conventii civile sau PFA. Nimic surprinzator pana aici. Cu alte cuvinte, cetateanul roman este dator sa-si accepte umilinta de fiecare data, acest lucru trebuind sa se incadreze in buna masura in categoria firescului civil, potrivit Jurnalul National.

Invalmaseala si panica create de un sistem plin de fisuri, o lege promulgata cu japca si implementata pe drum, mizand pe romanul care, prin natura lui, tasat si abrutizat, se va resemna.

Pe ultima suta de metri, nu este clar ce documente trebuie depuse, la somaj nu se cunosc conturile in care ar urma sa intre banii, formularele au fost publicate tarziu, regulile privind depunerea declaratiilor pentru contributiile individuale la somaj, pensii si asigurari de sanatate sunt neclare si interpretate diferit chiar de functionarii din institutiile care gestioneaza pe muchie situatia.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#cozi ghisee, #cozi contriibutii sociale, #cozi drepturi autor , #stiri Mihai Seitan