Ziare.com

Cine profita de "cazul Sora" si emotia colectiva: Pseudo-adevaruri, resentiment si deturnarea agendei

de Magda Gradinaru
Luni, 07 Octombrie 2019, ora 13:38

   

Cine profita de "cazul Sora" si emotia colectiva: Pseudo-adevaruri, resentiment si deturnarea agendei
Teza unei vinovatii difuze a tuturor celor care nu au luptat contra dictaturii comuniste, nu s-au impotrivit fatis ororii si nu au suferit in temnitele ei a fost usor de rescris si manipulat tocmai de profitorii regimului comunist din Romania.

Pentru ca, daca toti cei care si-au trait viata in comunism, impartasind frica si grotescul, au fost complicii raului, atunci marii vinovati, calaii, pot scapa, pierzandu-se in multime.

In zorii anilor 1990, puteai auzi lamentatia ca Romania nu a avut o rezistenta anticomunista. Comparatia se facea indeobste cu Polonia, care avusese Solidaritatea si pe Lech Walesa, pe Adam Michnik si pe Bronislaw Wildstein, si nu intamplator i-am ales pe cei doi, despartiti astazi de raportarea la lustratie. In discursul romanesc postdecembrist trecuse, de fapt, una dintre cele mai parsive strategii a dictaturii comuniste: inocularea unei culturi a infrangerii.

Vreme de aproape 50 de ani, regimul criminal le-a picurat romanilor in minti frica si sentimentul angoasant ca fiecare e singur si nimeni nu se impotriveste crimelor. Pe sentimentul acesta generalizat nu doar de neincredere, ci de indoiala de umanitatea si binele tuturor celorlalti a mizat dictatura.

Doar ca tocmai asta e parte a unei manipulari care mai este si astazi scormonita.
Cum relateaza Ana Blandiana, intr-un interviu pentru Ziare.com: "Dar in timpul acesta fusesera 120 de rascoale, dintre care, de exemplu, una, intr-un sat de langa Arad, a fost reprimata inconjurandu-se satul, ca o cetate dusmana. S-a tras la intamplare pe strazi si au fost lasate cadavrele, ca sa ii inspaimante pe ceilalti.

Explodase mamaliga de atatea ori si noi nu stiam. Asta e o alta dovada a felului de o mare complexitate in care a functionat comunismul. Intre teroarea nazista, care isi trambita crimele si cea comunista, in care totul era secret, e o deosebire esentiala, care ii face pe nazisti, comparativ, aproape naivi.

Se petreceau aceste grozavii si noi, sau parintii nostri, contemporani cu ele, nu aflam nimic. Nu stiau adevarul decat victimele.

(...) Despre represiune stiu numai cei care au fost reprimati, daca au ramas in viata, despre rezistenta si mai putini, pentru ca nu au supravietuit. Cineva care nu a avut in familie pe cineva la inchisoare sau in munti nu afla, nu stia.

La iesirea din inchisoare, cei care erau eliberati au trebuit sa semneze ca nu vor spune nimic. Si nu au spus, pentru ca nu au avut incredere ca nu se va intoarce totul."

Ce ne facem insa cu oamenii care nu s-au ridicat in picioare, dar nici tortionari nu au fost? Cu aceia redusi la tacere - de frica, de lasitate, de alte mecanisme psihologice -, dar care nici turnatori nu au fost? Cu toti cei care si-au strecurat vietile, ca personajul lui Pasternak, intr-o istorie mare colosal de nedreapta? Ce se alege din cei care nu au putut sa fie eroi?

Au ei dreptul la suferinta din comunism sau, de vreme ce au reusit sa traiasca si sa munceasca, nu mai au acces la doliul colectiv?

Aveam 30 de ani, ne spune Mihai Sora intr-un spot publicitar, cand viata mi-a fost inchisa intr-o dictatura, cand am fost condamnat, odata cu tara, la intuneric.

Mihai Sora tocmai revenise din Franta, unde se alaturase rezistentei antifasciste, avand o sotie evreica. A avut simpatii comuniste la inceput de drum si a lucrat in Romania toti anii dictaturii, mai intai la MAE, apoi la editura, unde a pus pe picioare Biblioteca pentru Toti.

Asta e insa o biografie frusta, lipsita de nuante si paguboasa tocmai prin dezinteresul fata de context.

Ce spune istoricul Dorin Dobrincu, intr-o postare pe Facebook: "Sora nu a fost un activist politic, dar faptul ca venea din Franta, ca figura ca membru al Partidului Comunist Francez (nu stim daca a si a fost cu adevarat, eventual daca a fost convins sau fusese un act formal), ca era casatorit cu o evreica (iar evreii fusesera vanati cu obstinatie de nazisti si dusi in lagarele de exterminare din Germania si Polonia), ei bine, toate acestea reprezentau o "garantie" ca putea fi folosit cel putin pe pozitii tehnice in aparatul de stat. Politizat, desigur.

In aceasta vreme, da, unii dintre vechii angajati din MAE erau epurati. Fie pentru ca erau legati de vechile partide, pentru ca fusesera apropiati de anumiti ministri sau oameni politici condamnati deja de comunisti.

Epurarile incepusera in anii dinainte, iar dupa instalarea Anei Pauker in fruntea MAE ele s-au extins. De altfel, ea insasi avea sa fie epurata de niste stalinisti mai abili in 1952, ceea ce a implicat si inlaturarea din fruntea Externelor.

A-l face pe Sora un secondant al lui Pauker este retorica ieftina. Indignare de Antena3, criticatac sau radicalism de tip Facebook. Cu exceptia unei scurte perioade in care a fost angajat la MAE ca functionar, referent, omul a lucrat doar in edituri, a initiat colectii, a publicat cartile altora, inclusiv ale unora aflati anterior la index. Nu a lucrat nici in aparatul de propaganda, nici in Securitate".

Cine profita de pseudo-adevarurile si emotia create in jurul lui Mihai Sora?

Are acum Mihai Sora dreptul la suferinta din comunism, daca nu a fost detinut politic?

Aceasta teza maniheista e tocmai cea inoculata de comunisti si profitorii lor postdecembristi: romanii din comunism se impart in eroi (detinutii politici care si-au sacrificat vietile pentru adevar si liberatate) si toti ceilalti, la fel de complici si care astazi trebuie urmariti de rusine sau macar de decenta de a nu spune nimic.

"Spatiul dintre rusine si vina este unul confuz", spune Christian Dietrich, unul dintre reprezentantii Miscarii pentru drepturile civile din Germania de Est, din 2013 cercetator al Fundatiei de analiza a dictaturii din Republica Democrata Germana (RDG).

"Dar asa cum dictatura s-a bazat pe arbitrariu si pe impartirea maniheista a lumii, cand ne ocupam de dosarele Securitatii, este esential sa procedam altfel, in mod hermeneutic si contextual.

Asa cum s-a intamplat de pilda in cazul lui Oskar Pastior (scriitor de limba germana, originar din Romania, apropiat al Hertei Muller, despre care s-a aflat la inceputul anilor 1990, cand nu mai era in viata, ca a semnat un angajament cu Securitatea, in urma unui santaj greu. Tocmai se intorsese din deportarea in Uniunea Sovietica). Insasi Herta Muller, care a scris despre deportarea poetului in romanul "Leaganul respiratiei", a spus la aflarea angajamentului ca, daca Pastior ar mai trai, l-a imbratisa mai intai".

Dar in cazul lui Mihai Sora nu e vorba nici macar despre lasitati cotidiene ori despre cedarea in fata suferintei de dincolo de indurare, cum s-a intamplat cu Oskar Pastior.

A fi ramas in Romania, chiar si dupa ce familia reusise sa scape, nu inseamna a fi colaborat cu regimul comunist. Nu inseamna nici a fi fost disident sau, mai corect, opozant al dictaturii.

Dar nici nu inseamna sa nu fi suferit de frica, frig, intuneric, foame, dezamagire si lipsa de speranta, asa cum au suferit, covarsitor, romanii.

Dennis Deletant, istoric britanic: "Cifrele pe care le-am vazut eu in 1993 privind numarul de informatori erau cam 400.000, dintr-o populatie de 21 de milioane. Acesta nu e un procentaj mare, comparativ cu Polonia, de exemplu.

Plus, proportia de securisti la populatie nu era mai mare in Romania, cel mai ridicat procentaj era in Germania democrata.

Au fost, sigur, multi colaboratori, dar sa spui ca majoritatea a colaborat este o aberatie.

Au suportat regimul, nu au ridicat vocea impotriva regimului, din diverse motive, dar sa spui ca au colaborat este o exagerare.

- Cui foloseste teza asta? Cui convine sentimentul asta de vinovatie colectiva?

- Convine celor care au profitat dupa Revolutie. Daca ne uitam la procesul de privatizare din Romania - si un asemenea proces a avut loc in Germania si in Cehia -, vedem ca fostii nomenclaturisti au pus mana pe fondurile statului, pe rezervele statului si le-au folosit in scopuri personale.

Multi dintre ei au fondat companii. Nu prea se vorbeste despre fondurile Partidului Comunist Roman, nici ale Tineretului Comunist Roman, care sunt in mana PSD-ului, prin FSN".

Dupa 1990 si mai ales in ultimii ani, Mihai Sora a fost una dintre vocile care au denuntat paradigma abuziva de putere a PSD-ului. Fara nicio vocatie eroica, a fost asilimat, in ultimii doi ani, unei prezente simbol in Piata Victoriei, pentru ca asa se intampla ori de cate ori o natiune trece printr-un moment greu: se nasc simboluri, legende, mituri, toate acestea facand, de fapt, parte dintr-o tesatura de speranta si solidaritate.

Daca a trait in comunism, cum striga azi unii si altii, desi si pana acum biografia e publica, nu a cosmetizat-o nimeni, nu are Mihai Sora dreptul sa denunte abuzul de putere? Din contra, tocmai pentru ca a vazut unde duc fricile si neincrederea, Mihai Sora e de admirat pentru cum a ales sa ne avertizeze.

Am vorbit cu Mihai Sora la Bruxelles, in 2018, tocmai despre dictatura care nu vine cu tancul, ci se insinueaza parsiv in vietile noastre si in spatiul dintre noi.

Un regim mediocru insa se insinueaza si astfel, fertilizand terenul pentru disensiuni si resentimente colective, sadind indoieli si acoperind complexul de inferioritate al impostorilor prin mlastinirea unuia dintre cei buni, cum a fost Mihai Sora in ultimii ani.

Emotia din jurul spotului cu Sora este autentica, dar lucrurile au ajuns intr-un registru care nu mai are de-a face nici cu un spot comercial - bun, rau, asta ii priveste pe clienti si felul in care se vor raporta la marca - nici cu Mihai Sora, nici cu memoria detinutilor politici, ci cu o noua masuratoare, ratata, a sperantelor din 1990 versus resentimentele de astazi, cand intelegem ca e prea tarziu pentru o lustratie adevarata si atunci consumam esecul intr-o reimpartire maniheista a lumii.

Polarizarea asta e cel mai bun teren pentru ca dezbaterile mari sa fie ratate.

Vladimir Tismaneanu: "Atacurile impotriva intelectualului democrat Mihai Sora n-au inceput ieri si nu se vor termina maine. Admiratorii lui Ion Ianosi se infratesc cu aceia ai lui Nechifor Crainic, nostalgicii securisto-ceausisti cu cei gardisti. Am numit candva acest sindrom barocul stalino-fascist. Le sta in gat spiritul liberal al aliantei USR-PLUS si detesta societatea deschisa..."P.S.: O istorie pe care mi-a povestit-o Vodolazkin, fara nicio pretentie moralizatoare:

Evgheni Vodolazkin: "Profesorul meu a fost marele savant rus Dmitri Serghei Lihaciov. El a fost la fel de renumit in Rusia, cum sunt Soljenitin si Saharov. El nu a fost disident, insa era o linie peste care el nu trecea. De exemplu, cand l-au sunat si i-au propus sa semneze o scrisoare impotriva lui Saharov, a refuzat. In dimineata urmatoare, cand iesea din casa, a fost batut de doi tineri. Avea 70 de ani, i-au rupt doua coaste.

Acest om nu a vrut sa fie erou, insa l-au facut erou vremurile. Fiecare isi pune o limita. Cand l-au inmormantat pe academicianul Saharov, trebuia sa fie inmormantat de Academia de Stiinte, pentru ca era academician, a reiesit ca toti academicienii semnasera acea scrisoare.

Vaduva lui le-a spus ca nu au niciun drept sa spuna ceva la inmormantare si l-a rugat pe Lihaciov sa vina de la Petersburg, pentru ca numai el avea dreptul sa ia cuvantul la aceste funeralii. Asa ca un om care nu este erou are limitele sale, care il fac cu adevarat erou. Eu nu prea cred in acei oameni care, cu sabia in mana, lupta".
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre Sora comunism dictatura manipulare
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7868 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
27 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

orice incercare..

de spalare a acestui individ de fapt trezeste mai mare interes de a afla adevarul, ca doar nu o sa cred ce apare pe z.com.
doar dai un search si afli toata istoria lui pe care nimeni nu o poate nega.
un individ membru al partidului comunist francez pana in 1948 cand s-a intors in romania comunista si a devenit membru al PCR cu un job direct la MAE ca probabil in frantza facea foamea.
in doua randuri esentza acestui individ care nu poate fi negata de nimeni.
ca a fost un comunist cunsecade , ca a 'luptat' din interior apa de ploaie.
personal il apreciez ca a stiut de unde bate vantul.viatza de boier in comunism , viatza de erou in capitalism.
problema de actualitate la care nimeni nu a dat un raspuns ...au prins hotzul care ia furat portofelul?

 

Parea mea este

ca acest om deranjeaza psd-ul, psd care e pe duca!

 

nici 5% din pesedisti nu stiu cine este Mihai Sora

pesedistii au treaba cu Latrinele, cu Ghita Secu TV, cu povesti despre pensii si salarii de bugetar si la cativa ani cu ce mai pica de la primarie in schimbul unui vot...

cam asta e tot... in rest nu au treaba cam cu nimic. Nu au citit o carte nici macar la scoala, se uita la telenovele si nu stiu nici macar tarile cu care se invecineaza Romania.

ce sa mai zic?

USR#REZIST

DRAGULUI HC,

numai un prost si un las isi neaga trecutul! DOMNUL Mihai Sora nu a facut-o niciodata! Pentru ca asa procedeaza un domn care-si respecta propria demnitate! P.S. Despre Panait Istrati, nimic? Va ustura la ficati cand un om inteligent isi asuma, constient, la timp, rational, propria tinerete!!!

Luați cu incredere cocoșeilor!

Daca noi am fi trait intr-o tara normala povestea Sora-Emag s-ar fi dus, probabil, si-n zona penalului! Dar nu suntem si nu se va duce nicaieri altundeva decat la raftul cu “si altele"! Si mai constat ceva, sunt atat de multe abordari in ceea ce priveste trecutul acestui om... Inclusiv el, daca-i urmariti interviurile, schimba date, suceste idei, se razgandeste, pe alocuri minte fara nicio retinere! Pe langa tupeul infinit omul mai are si avantajul varstei! In sensul ca nimeni dintre cunoscutii de aici sau din Franta nu mai traieste pentru a depune o marturie! Pe aici oricum noi suntem polarizati! Spun eu un adevar vine exaltatul publicitar Tiderle si mi lipeste imediat eticheta de antenist-psd-ist, de ajuns ca turma sa ignore adevarul, vine o voce publica din alta zona este automat inventariata si asezata intr-un context sau altul si tot asa! Partea trista a acestei povesti este ca nu avem o autoritate publica, o voce puternica, de necontrazis, care sa iasa si sa rosteasca o sentinta care sa zguduie nesimtirea si impostura care au contaminat aceasta tara! Pana una alta constat ca “intelectualii" impostori ai acestei tari strang deja randurile si-i iau aprarea acestui personaj! Au ramas triste, jignite si indurerate victimelele abuzurilor comunistilor, cele care au avut norocul sa n-o sfarseasca in iadul inchisorilor, atatea cate mai sunt in viata, sa-l vada pe Sora zambindu-le de pe blocuri, din televizor, de la radio explicandu-le si predandu-le LIBERTATEA! Ma scuzati, dar asta e o barbarie fara de seaman! E ceva atat de animalic, de brutal, de mizerabil, de abject si noi toti suntem partasi la treaba asta, tin sa va anunt! Si tu, si eu, noi toti care ne revoltam aici si ne rupem degetele pe facebook doar, i-am condamnat pe acesti oameni a doua oara! Asta ca sa ramana si scris! Hai, spor la cumparaturi...online!

 

printzule, tu vorbesti de libertate, nu iti e rusine?

este incredibil cum printzul si altii ca el, urmasi oficiali ai PCR=FSN=PDSR=PSD vorbesc de libertate si drepturile omului.

pai toata sleahta securista si comunista a lui Ceausescu a format adunatura infractionala care se numeste azi PSD.
De la criminalul Ion Iliescu, la comunistul cominternist Brucan, la Barladeanu, la Petre Roman cu tasu' venit direct pe tancurile sovietice in Romania, etc

Oricum PSD e un partid care trebuie dizolvat. Iar daca toti migratorii care au fost prin PSD nu vor fi dati afara si din PNL, atunci trebuie reconstruit si PNL, ca e o adunatura de hoti si corupti mana in mana cu PSD in toata tara!

USR#REZIST

Omul este fost ofiter Directia a IV-a ,

Are 6540 lei/luna pensie si este angajat consilier, primeste inca 5400 lei/luna , la sediul PSD unde conduce o grupare care dezinformeaza pe internet si nu numai...Codrin Stefanescu il asculta orbeste ...acum o consiliaza pe Vasilica dar si pe Fifor(corect Vifor, fiul unui membru CC, PCR...nu vor lasa comentariul ca vor face presiune pe Ziare.Com ....am fost membra a Comisiei de petitii si abuzuri si oamenii ne scriau despre fostii (actuali) distrugatori de personalitati, vieti etc ...

Mare-i grădina!

Păi dacă am făcut Ștefan Gherghiu, nu am cum să fiu și fost ofițer Direcția a IV-a, este incompatibilitate soro!
6540 lei/lună este brut sau net?
De asemenea, mă intreabă vecina de la III, unde este sediul PSD?!?
Mare-i grădina ta Doamne și mulți i-au sărit gardul cand poarta era deschisă!

Vezi ma toll ca bati campii!

Mai bine linge-l pe Dragnea, Veorica, si toată gașca de hoți analfabeți PSD si lasă intelectualii, nu-s de nasul tău!

pt. pacifistul

pai crezi ca nu stiu foarte bine cine e PSD ONLINE?

evident ca stiu. astia mai toaca si bani de la buget.

cum mai stiu foarte bine si de obligatia alesilor locali PNL de a intra pe net si de a sustine sandramaua liberala sa nu se duca la vale. obligatie de servici!

Hai ca de la online-ul lui Nutzi Udrea nu au mai debitat astia atatea tampenii pe bani...

uite de aia stau si eu pe net ca am timp si chef sa le dau astora in cap.

ps. dupa 11 noiembrie mai platesc aia din Kiseleff ceva sau de suparare pleaca Codrin la afacerile lui penalo-imobiliare?

USR#REZIST

PLESOIENE, PLESOIENE,

vai de mamicuta voastra, cand veti viziona cifrele U.S.R-ului, la anul! Pentru inceput, Presedintia! P.S. Sa-ti spuna veorica-vaselina de ce nu a apelat la editura B.P.T "biblioteca pentru toti"? Ca doar Sora a inventat-o si a culturalizat copii bolsevicilor si socialistilor care astazi, le-a adus tara in faliment, sub atenta indrumare a sefutului tau, Putinica-KGB? Era 5 lei o carte, facaletelor fara coada! N-o fi avut mamita sa-i dea pe carti in loc de... de aceea a ajuns ANALFABETA Prim-ministreasa? Vai de viata voastra... in ce hal pute in jurul vostru!!!

Așa ceva ...

Ce spune o fosta detinuta politic, Niculina Moica, din nefericire, arestata pe bune 5 ani de zile de colegii de partid ai lui Sora, nu “arestat" de Pauker la minister ca “eroul" nostru, dupa cum singur, cu un tupeu nemarginit declara candva intr-un interviu:
"Mă doare cand văd această reclamă și consider că este monstruos că, in loc să fie retrasă, este rostogolită pe toate ecranele pană la saturație."!

 

colegii de partid ai lui sora sint si colegii tai de partid

si ai lui voiculescu dan :)))

nu mai umbla cu prostii,amaritule,
unul ca tine face umbra pamintului degeaba :)

in rest,sora face ce trebuie...

Hai, NTMCPT!

Capu'la fund!

Pai ce astepti?

.

FYI

Wiki :
Biblioteca pentru toți este o colecție care a fost inițiată de scriitorul și folcloristul Dumitru Stăncescu și publicată din 1 martie 1895 de editorul Carol Müller, care s-a inspirat de colecția germană de buzunar Universal Reklam Bibliotheck din Leipzig.
Primul număr din 1895 cuprindea "Povești alese" de Hans Christian Andersen, traducere de Dumitru Stăncescu. Au fost publicate 178 de numere.
După 1899, colecția a fost vandută Casei de Editură a Librăriei Alcalay, care a continuat numerotarea de la numărul 179.[2] Leon Alcalay a continuat seria lucrărilor de tematică variată, ajungand in 1920, anul morții sale și al trecerii colecției "Biblioteca pentru toți" sub egida editurii Șaraga, la 1104 titluri, cateva reeditate de mai multe ori.

In intervalul 1943 – 1949, Biblioteca pentru toți a fost editată de Editura Socec.

Din 1950 pană in 1959, Biblioteca pentru toți a fost publicată de Editura "Cartea Rusă" .

 

Dupa 30 de ani tacerea e rupta de cei care mai traiesc.

O sa apara din ce in ce mai multe dovezi ale rezistentei tacute. Si oameni care vor arata cu degetul spre cei care au slujit teroarea. Pentru ca libertatea se castiga greu si se mentine doar spunand adevarul care s-a intamplat. Gol-golut, fara circumstante atenuante, fara nuante. Interpretarea lui va fi facuta de istorici si de nepoti, functie de pregatirea fiecaruia. Doamne ajuta romanii sa ajute Romania.

 

De ce nu spune dl. Soara adevarul ?

Tov. Mihai Sora s-a intors in Romania in 1948, dupa ce regele fusese alungat, partidele democrate desfiintate, liderii lor (in frunte cu Maniu si Mihalache) arestati si condamnati iar toata elita intelectuala epurata. A fost angajat la Ministerul de externe al RPR , condus de tov. Ana , dupa ce toti angajatii ,,burgheji" fusesera dati afara.
De ce trebuia sa apara in reclama secventa cu Mihai Sora figurand ca victima a comunismului care ,chipurile, a fost inchis intre granite?

 

Nu se stia ce-o sa umeze, credea pobabil ca valul o sa treaca

...si el ar putea contribui la reconstrucția Romaniei postbelice!
Nu uita ca toți oamenii erau pe atunci convinși ca "vin americanii"
Am un coleg de facultate născut in Franța, ai căror părinti s-au intors cu el in scutece tot atunci in Romania, din motivele astea. Au regretat gestul amarnic in scurt timp.

dl parerea....

sunt decat dragul sotziei.
orice avans de la oricine este sortit esecului.
pnctul 2 ce este asa special ca era casatorit cu o evreica?
era tunsa cheala?
asta ar fi fost un motiv in plus sa emigreze in noul stat israel fondat tot in '48.

uite aici explicatia fiului lui Sora

https://www.stiripesurse.ro/fiul-lui-mihai-ora-explica-ii-uluitoare-tata-a-fost-obligat-sa-lucreze-cu-ana-pauker-a-fost-un-ordin_1389860.html

multumit?

@wert....

BS !
'tata a fost obligat...' serios?
la obligat cineva sa se intoarca in romania?
se intorcea in romania daca stia ca va ajunge pe santierele tineretului ca bumbesti-livezeni?
asta a venit la ciolan nu la construirea socialismului.
acum are alt ciolan muscand mana care la hranit.

DRAGULUI HC,

uiti un "mic" amanunt: era casatorit cu o evreica! La delicatetea pe care o poseda, nu-l vaz renuntand la sotie pentru a refuza intoarcerea in tara! A avut nevoie de un timp pentru a se trezi! Cu propria minte! Ai nostrii, ca brazii, dupa razboi, au venit cu rusoaice casatoriti! Pe tancurile diviziilor acoperite cu laurii NKVD-ului! Personal, apreciez un om TREZIT unuia cumparat neam de neamul lui!!! Priviti-l pe mitomanul Ponta!!!

Sigur că Șora nu a fost vreun torționar sau propagandist, sigur că

nu are nici o vină, penal, nici moral. Dar nici nu a fost o victimă. A fost mai degrabă un privilegiat al regimului, a lucrat in minister, a fost șef de editură. Să fie sănătos! Problema e cu clipul celor de la eMag, ar fi trebuit să aleagă un disident, sau măcar pe cineva care a avut de suferit cu adevărat. Dacă nu era clipul, nu era nimic de discutat.

 

"Cazul Sora" nu este un caz. Este, de fapt, un nimic.

Iar il aduceti in discutie pe acest neica nimeni, profitor comunistoido-securist. Ti se intoarce stomacul pe dos numai cand auzi numele astuia!

 

D-NEI MAGDA GRADINARU,

"10", cu FELICITARI!!! Pe bolsevici ii ucide ideea iesirii din rand a unuia, plecat dintre ei, la timp! - in cazul Sora si, care, pe deasupra! - ii mai "si demasca"!!! Inteligent, rational si cu iubire de neam si tara!!! DOMNUL Mihai Sora le sufoca grumazul tuturor analfabetilor si HOTILOR , rasariti in toiul noptii loviturii de Stat, din urma cu 30 de ani!!! P.S. Nu uit cat traiesc, ce-i mai dadea la gioale, pe toate ecranele unde era primiti prin rotatie, HOTUL europarlamentar trimis din partea Romaniei, Adrian Severin, ce nu se dadea dus dupa ce l-au prins englezii cu fofarlica filmata, coreligionarului Tismaneanu, dupa aparitia Raportului asupra crimelor comunismului in Romania! Asta-i viata, dragilor! Sau, din ciclul bunicilor: "pe cine nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti!"

 

DOMNULUI MIHAI SORA,

LA MULTI ANI! Multumirile romanilor care mai gandesc cu inima si creierul din dotare, la neamul si tara lor!!! Sa ne mai vedem pe strazile Romaniei, multi ani de acum inainte! Pentru cauzele DREPTE!!! Continuati, va rog! Faceti bine ce faceti!!!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor