Despre Mihai Stanisoara

Mihai Stanisoara este om politic, membru PD-L si senator din partea acestui partid.

Nascut pe 11 iunie 1962, in Craiova, Stanisoara este casatorit cu Codruta Mirela si are doi copii, Andrei si Sarah-Maria.

Stanisoara a fost consilier al presedintelui Traian Basescu pe probleme de aparare si securitate nationala, precum si secretar general al Ministerului Apararii Nationale in anul 2000.

Din decembrie 2008 pana in octombrie 2009, Mihai Stanisoara a fost ministru al Apararii in Guvernul Emil Boc, executiv ce a fost demis prin adoptarea unei motiuni de cenzura de catre Parlament.

Studii

Din 2006 este doctorand la Academia de Politie "Alexandru loan Cuza" - domeniul Ordine publica si siguranta nationala

2006 - a urmat cursul pentru generali, ofiteri de rang inalt si ambasadori la Colegiul NATO de la Roma

In 2005 a absolvit Colegiul Superior de Siguranta Nationala

Din 2003 este doctor in Stiinte Tehnice, la Universitatea Tehnica Timisoara

In 2001 a absolvit Colegiul National de Aparare

In 1986, a absolvit Facultatea de Mecanica, din cadrul lnstitutului Politehnic Timisoara, specializarea inginer mecanic

Activitate profesionala

2000-2007 - participa la numeroase conferinte, seminarii, colocvii si mese rotunde in domeniile securitatii nationale, securitatii si cooperarii internationale

In perioada mai - octombrie 2000 detine funcţia de secretar general in cadrul Ministerului Apararii Nationale (sub conducerea pe atunci a democratului Sorin Frunzaverde)

1994-2000 - presedinte al Camerei de Comert si Industrie a judetului Mehedinti

1992-1994 - secretar general la Camera de Comert si Industrie a judetului Mehedinti

1989-1990 - inginer proiectant, la Centrul de Cercetari si Inginerie Tehnologica pentru Aparatura Casnica Timisoara

1988-1990 - asistent universitar la Universitatea Tehnica Timisoara

1986-1989 – inginer la Fabrica de Aparate de Masura si Control Turnu Severin

Este autor a doua inovatii brevetate in domeniul mecanicii fine

Activitate politica

Din decembrie 2008 pana in octombrie 2009 a fost ministru al Apararii in Guvernul Boc, a detinut apoi interimatul acestui post pana in decembrie 2009

In martie 2007, a fost numit in functia de consilier prezidential pe probleme de securitate nationala al presedintelui Traian Basescu

In perioada 2004-2007 a fost presedinte al Comisiei pentru Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala din Camera Deputatilor

Intre 2004-2007 este si vicepresedinte al Delegatiei Parlamentului Romaniei la Adunarea Parlamentara N.A.T.O

In 2004 a fost ales deputat PD de Mehedinti 

2000-2004 – deputat PD, membru al Comisiei de Politica Externa a Camerei Deputatilor

2000-2004 - presedinte al Delegatiei Parlamentului Romaniei la Adunarea Parlamentara a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa

Initiator a 28 de propuneri legislative, dintre care doua au devenit legi: Legea 15/2003 si Legea 129/2006;

Activitatea in Partidul Democrat (ulterior PD-L)

Din 2003 este membru supleant in Consiliul National al Aliantei Dreptate si Adevar (PNL-PD) 

Din 2001 este Secretar Executiv al Biroului Permanent National al PD

Din 2000 este  presedinte al Biroul Politic Judetean Mehedinti

1997-2000 - vicepresedinte al BPJ Mehedinti

Senator din prima

Desi era consilier prezidential, Mihai Stanisoara a candidat la alegerile parlamentare in sistem uninominal din 30 noiembrie 2008, din partea PD-L, si a iesit senator din prima, fara sa fie nevoit sa mai treaca prin emotiile redistribuirii.

Stanisoara a obtinut in colegiul sau din Mehedinti 53,54% din voturile exprimate.

Consilier prezidential

La data de 15 martie 2007, prin decret prezidential, Mihai Stanisoara, presedintele Comisiei pentru aparare din Camera Deputatilor, a fost numit in functia de consilier prezidential pe probleme de securitate nationala. Stanisoara l-a inlocuit in aceasta functie pe Sergiu Medar, care a demisionat de la Cotroceni din motive de sanatate.

In aceasta calitate, Mihai Stanisoara a fost si membru CSAT.

Ministru demis si propus in alte doua guverne

Mihai Stanisoara a facut parte din primul Guvern de dupa Revolutie care a fost demis prin adoptarea unei motiuni de cenzura.

Guvernul condus de Emil Boc a picat, pe 13 octombrie 2009, in urma votului acordat de parlamentari motiunii de cenzura "11 impotriva Romaniei". Din cei 471 de parlamentari, 254 au votat pentru, 176 au votat impotriva, patru voturi au fost anulate, iar 23 de senatori si deputati au absentat.

Din momentul anuntarii rezultatului votului, Guvernul Boc II este considerat demis, fiind pentru prima data in istoria Romaniei, dupa 1989, cand un guvern pica in urmaunei motiuni de cenzura.

Dupa demiterea Guvernului Boc, presedintele Traian Basescu l-a desemnat premier pe Lucian Croitoru, iar acesta l-a propus ca ministru al Apararii tot pe Mihai Stanisoara, insa Guvernul Croitoru a picat la randul sau la votul de investitura din Parlament.

Ulterior, noul premier desemnat, Liviu Negoita, l-a propus din nou pe Stanisoara la Aparare. 

Televiziunea "baietilor destepti"

Mihai Stanisoara a fost implicat intr-un scandal mediatic legat de difuzarea unor spoturi publicitare pentru compania Energy Holding, la televiziunea locala din Drobeta Turnu Severin, patronata de sotia sa.

Energy Holding ar fi platit zeci de mii de euro pentru ca postul TV detinut de Stanisoara, Terra Sat, sa difuzeze spoturi publicitare pentru companie.

Spoturile erau difuzate zilnic la sfarsitul buletinului de stiri seara si la sfarsitul talk-show-ului „Fata in Fata” in jurul orei 21.50, iar campania de publicitate a incetat in mai 2007.

Potrivit jurnalistilor de la Evenimentul Zilei, timp de zece luni, din vara anului 2006 si pana in luna aprilie 2007, Terra Sat TV a incasat 7.000 de euro lunar.

  Aceeasi firma din domeniul energiei a fost catalogata de presedintele Traian Basescu drept o firma “a baietilor destepti”, din cauza unui contract cu statul netransparent, fara licitatie.

Stanisoara a refuzat insa sa precizeze valoarea contractului semnat cu Energy Holding pe vremea cand era administrator si redactor-sef la televiziunea locala.

Avertismente despre terorism

In 2005, in calitate de presedinte al Comisiei de Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala din Camera Deputatilor, Mihai Stanisoara a avertizat ca niciun stat nu este ferit de amenintarea teroristilor si ca prin implicarea in lupta globala impotriva terorismului, Romania si-a asumat o responsabilitate si s-a expus unor riscuri.

  „Romania, ca de altfel toate statele democratice, se confrunta si ea cu aceasta problema a necesitatii echilibrarii imperativului asigurarii protectiei statului si a cetatenilor versus respectarea drepturilor si libertatilor cetatenesti fundamentale. Asumandu-si rolul si responsabilitatile de partener euroatlantic, Romania s-a implicat activ in campania globala de combatere a terorismului, expunandu-se astfel unor noi riscuri. In acest context, sistemul national de securitate in general, dar mai ales componenta sa de informatii, trebuie adecvata noilor riscuri si amenintari din mediul de securitate, atat la nivel intern, cat si international”, declara Stanisoara in 2005.

  Stanisoara sustine modificari pe agenda serviciilor de informatii romanesti, incapand cu modificarea cadrului legislativ pentru a le permite sa actioneze, insa fara sa fie lasate sa functioneze „discretionar si nesupravegheat”.

  „In opinia mea, ca parlamentar, dar si ca simplu cetatean, piatra de temelie a oricarui demers in acest sens consta in crearea unui cadru legislativ coerent, care sa puna la dispozitia serviciilor din sistemul de securitate mecanismele de care acestea au nevoie pentru a-si indeplini atributiile. Dar atentie, fara insa a le permite sa actioneze discretionar si nesupravegheat! Esenta instituirii acestui cadru legal este crearea unui sistem echilibrat intre atributiile si competentele acordate serviciilor de securitate si parghiile prin care restul puterilor in stat se pot asigura ca acestea isi desfasoara legal activitatea. Bineinteles, in primul rand respectand drepturile si libertatilor cetatenilor. Odata intrati in NATO, trebuie sa intelegem ca serviciile noastre se supun si ele unor reguli stricte, valabile in spatiul euroatlantic”, potrivit lui Stanisoara.

  Stanisoara adauga ca doar prin restabilirea increderii se poate reconstrui relatia dintre serviciile de securitate si cetateni. El adauga ca si „prin informatii venite de la cetateni se poate salva viata unor oameni nevinovati”, chiar daca in Romania colaborarea cetatenilor cu serviciile secrete „este un subiect mai sensibil”.

Averea

Mihai Stanisoara detine, impreuna cu sotia, 860 mp de teren intravilan intr-o comuna mehedinteana, inca 1.460 mp teren intravilan in comuna Hinova si 1.181 mp de teren agricol tot in Mehedinti.

Potrivit declaratiei de avere, tot alaturi de sotie este proprietarul a doua case Drobeta Turnu-Severin de 203 mp, respectiv 132 mp.

Nu e un impatimit al masinilor, pentru ca are doar un Opel Vectra din 2000, insa nu demult parea incantat de luxul pe patru roti pe care i-l oferea un Audi A8, vandut in martie 2007 pentru 16.000 de euro.

Mihai Stanisoara
Mihai Stanisoara

Data nasterii: 11 iunie 1962, Craiova

Cariera:  deputat si apoi senator PD-L

Evenimente importante:  desemnat ministru al Apararii in 2008

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Mihai Stanisoara, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.