Ziare.com

Fost ministru al Apararii, caz incredibil de plagiat pastorit de Gabriel Oprea: A copiat si din Constitutie

Luni, 07 Septembrie 2015, ora 20:41

   

Fost ministru al Apararii, caz incredibil de plagiat pastorit de Gabriel Oprea: A copiat si din Constitutie
Fostul ministru al Apararii si fost senator PDL si PNL, Mihai Stanisoara, este suspectat de plagierea tezei de doctorat, care a fost coordonata de vicepremierul Gabriel Oprea, al carui nume apare in mai multe scandaluri de acest fel, in ultimele luni. Se pare ca Stanisoara ar fi copiat chiar si din Constitutia Romaniei.

Teza de doctorat a fost sustinuta in anul 2011, la Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul", institutie care se afla in subordonarea SRI, scrie Hotnews.ro.

Stanisoara este al cincilea personaj a carui teza de doctorat a fost coordonata de Gabriel Oprea si asupra careia planeaza suspiciunile de plagiat. Dintre toate cinci, insa, lucrarea fostului ministru al Apararii este cea care ar fi copiata in cea mai mare parte.

Titlul tezei este "Controlul parlamentar asupra activitatii de aparare, ordine publica si siguranta nationala", Stanisoara fiind chiar presedinte al comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala, in Legislatura 2004-2008.

Potrivit sursei citate, teza de doctorat a lui Stanisoara este, in primul rand, alcatuita in proportie de circa doua treimi din legi de organizare si de functionare a unor institutii cu atributii in zona de securitate nationala.

Concret, lucrarea de 147 de pagini este impartita astfel:

- primele 83 de pagini reprezinta extrase din documente legislative si din documente privind strategii de aparare.

- celelalte peste 60 de pagini reprezinta text copiat dintr-o carte, Mihai Stanisoara alegand sa plagieze cuvant cu cuvant.

Gabriel Oprea l-ar fi plagiat si pe Nicolae Iorga

Gabriel Oprea, acuzat de plagiatul tezei de doctorat - cum raspunde premierul interimar

Capitolul I al lucrarii este copiat in intregime din strategia de securitate nationala a Romaniei, din anul 2007.

Capitolul II reprezinta text din legi de organizare si de functionare ale unor diferite institutii ale statului care au atributii in zona de aparare si de securitate nationala. Printre acestea se numara Parlamentul, Presedintia, Guvernul, CSAT, Ministerele Apararii, de Interne si de Externe, SRI, SIE, SPP si STS. Potrivit sursei citate, Stanisoara a copiat pana si din Constitutia Romaniei, despre presedintele tarii, si din din Regulamentul de organizare si functionare al Administratiei Prezidentiale.

Capitolul III prezinta competentele Serviciilor de informatii si ale Ministerului Apararii si ale celui de Interne. Astfel, in primele trei capitole ale tezei apar informatii care apar si pe Internet, respectiv pe paginile institutiilor.

Capitolul IV, ultimul, este copiat din texte legislative, dintr-un text care ii apartine - scris si publicat in anul 2006 - si dintr-o carte, "Controlul parlamentar al sectorului de securitate - Principii, mecanisme si practice, publicata de Uniunea Interparlamentara".

In ce priveste textele legislative plagiate, Stanisoara foloseste chiar si o hotarare adoptata de Camera Deputatilor si de Senat in anul 1998, care se refera la constituirea, organizarea si functionarea comisiei parlamentare speciale pentru controlul activitatii Serviciului de Informatii Externe.

Avocata lui Victor Ponta, acuzata de plagiat - ar fi copiat sute de pagini

Mihai Stanisoara se alatura astfel unei serii mai lungi de suspecti de plagiat, care incepe cu Gabriel Oprea si continua cu primarul sectorului 2, secretar general al UNPR, Neculai Ontanu, avocata lui Victor Ponta, Loredana Radu, prim-adjunctul procurorului general al Romaniei, Bogdan Licu, si secretara lui Gabriel Oprea, Adela Popescu (Neagu), acestia din urma fiind doctoranzi ai actualui vicepremier.

Conform legii Educatiei, Mihai Stanisoara risca sa fie acuzata de fals in acte publice in solidar cu coordonatorul sau de doctorat, pentru ca amandoi au semnat declaratii pe propria raspundere in care sustin ca lucrarea este originala si ca " teza de doctorat respecta standardele de calitate si de etica profesionala".

Avocata prim-ministrului Victor Ponta in dosarul DNA privind complexurile energetice de la Turceni si Rovinari, Loredana Radu, este suspectata ca si-ar fi plagiat teza de doctorat, lucrarea sa fiind coordonata de vicepremierul Gabriel Oprea, profesor universitar. Aceasta este una dintre cei ale caror lucrari de doctorat au fost coordonate de ministrul de Interne.

Si vicepremierul a fost acuzat, la sfarsitul lunii iunie, ca si-a plagiat teza de doctorat, printre cei pe care i-ar fi plagiat numarandu-se chiar si Nicolae Iorga. De asemenea, au aparut suspiciuni si in cazul tezei de doctorat din anul 2009 a primarului sectorului 2, Neculai Ontanu, care a fost coordonata tot de vicepremierul Gabriel Oprea.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3148 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Traim intr-o tara de plagiatori, in frunte cu primul plagiator.

De ce si-a dat primul plagiator ordonanta pentru a putea renunta la doctorat daca, propria lui comisie de evaluare l-a... "albit " ?

 

Aoooleu , ce oameni de calitate au mai fost si in PDL ....

....Ce hahalere si-a mai facut si domn' Basescu consilieri ....
Ba la mai facut si ministru ....

Halal , bre !

 

Unde sunt doctoratele de alta data ?

Plagiatul nu e raul cel mai mare. Aceste lucrari ,pur teoretice , nu contin nici un element nou ,original(macar o idee-doua)ci sunt o insiruire de platitudini pe sute de pagini . Evitarea detectarii plagiatului se face foarte usor prin schimbarea cu sinonime ,intercalarea de cuvinte ...
Sustinerea tezei de doctorat se facea pe vremuri cu public (specialisti din domeniu ,presa ,familie ,prieteni )iar comisia era formata din somitati care puneau intrebari incomode candidatului . Acum se pun intrebari ,,ajutatoare".

 

Mandru ca sunt plagiator!

Acum daca a copiat din Contitutie a primit nota 11? 10 mi se pare putin!

 

Astept momentul unic in care un plagiator va copia din Biblie!

!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor