Trupele romanesti din Irak vor fi retrase pana la sfarsitul lui iulie

Marti, 12 Mai 2009, ora 22:10
2298 citiri
Trupele romanesti din Irak vor fi retrase pana la sfarsitul lui iulie
Foto: Arhiva

Ministrul Apararii, Mihai Stanisoara, a declarat, marti, ca retragerea trupelor romanesti din Irak se va face conform memorandului semnat in ianurie si anume pana la sfarsitul lunii iulie.

"Calendarul retragerii este unul singur, acela stabilit prin memorandumul stabilit cu statul irakian", a spus Stanisoara.

Potrivit ministrului, retragerea se va face dupa primele sase luni ale anului.

Romania va colabora cu Statele Unite si cu ceilalti parteneri pentru a stabili modul de actiune in teatrele de operatiuni si viitoarea prezenta romaneasca in Irak, inclusiv din punct de vedere numeric, a declarat marti ministrul de externe Cristian Diaconescu.

"Atat in ceea ce priveste teatrele de operatiuni, cat si perspectivele modului in care Romania se va implica, ne vom coordona cu partenerul american, dar si cu ceilalti parteneri, pe baza mandatului ONU sau a mandatului NATO, urmand ca, impreuna, sa stabilim viitoarea prezenta romaneasca si in ce masura, din punct de vedere numeric, aceasta poate fi crescuta sau diminuata", a declarat ministrul Cristian Diaconescu, raspunzand unei intrebari referitoare la prezenta romanesca in Irak. Seful diplomatiei romane a efectuat saptamana trecuta o vizita de lucru in SUA.

Diaconescu a evidentiat ca partea americana a apreciat in mod deosebit eforturile Romaniei in Afganistan si Irak, considerand ca Romania a reactionat in aceasta perioada "ca un membru responsabil al comunitatii internationale, care stie sa-si asume responsabilitati si sa faca sacrificii pentru a contribui la pacea si securitatea internationala". Secretarul de stat Hillary Clinton a multumit, de asemenea, pentru decizia Romaniei de a gazdui exercitii militare comune cu fortele americane, a reamintit Diaconescu.

"Romania este, in continuare, un partener important pentru SUA si SUA raman un aliat esential pentru Romania. Vizita noastra a confirmat acest lucru, inclusiv in ceea ce priveste perspectiva relatiei cu noua administratie de la Casa Alba", a spus ministrul roman.

Romania a semnat in ianuarie 2009 un Memorandum de Intelegere cu Irakul, care reglementeaza activitatile si statutul militarilor romani prezenti in Irak. Militarii romani asigura sprijin umanitar si medical in regiunile Tallil si Bagdad si desfasoara activitati de instruire si consiliere pentru membrii Fortelor de Securitate Irakiene. Actualul memorandum expira la 31 iulie 2009.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#trupe romanesti Irak, #retragere trupe Irak, #trupe romanest , #ministrul Apararii