Mihai Stanisoara a primit acceptul Comisiei pentru Aparare

Sambata, 20 Decembrie 2008, ora 13:50
2272 citiri
Mihai Stanisoara a primit acceptul Comisiei pentru Aparare

Mihai Stanisoara, nominalizat pentru postul de ministru al Apararii in noul Guvern Boc, a fost validat de Comisia pentru Aparare.

Domnia sa a fost aprobat de 21 de membri ai comisiei, 6 voturi fiind inregistrate impotriva. Pana la validare, urmeaza audierile in alte comisii parlamentare.

In timpul audierilor de sambata, Mihai Stanisoara a pledat, printre altele, pentru acordarea unui timp de "respiro" pentru soldatii romani desfasurati in teatrele straine.

Ministrul propus de PD-L a spus, in timpul audierilor, ca, din punctul lui de vedere, prioritatile Romaniei in domeniul apararii sunt dezvoltarea si consolidarea capabilitatilor operationale ale fortelor armate si respectarea angajamentelor in cadrul NATO si Uniunea Europeana.

Mihai Stanisoara a mai enumerat, intre prioritatile mandatului sau de ministru al apararii si continuarea procesului de achizitii pe cele sase programe strategice de inzestrare, precum si stabilirea unei "recalibrari a misiunilor armate" in ceea ce priveste prezenta in teatre externe de operatii.

Intrebat care este pozitia sa fata de retragerea trupelor romanesti din Irak, Stanisoara a afirmat ca misiunea fortelor romanesti poate continua de la sase luni pana la doi ani, dar doar in conditiile in care "mai este nevoie de noi acolo".

In ceea ce priveste avioanele multirol, Stanisoara a afirmat ca nu are preferinte referitoare la tipul de avion sau daca acestea sunt noi sau vechi, o pozitie in acest sens fiind necesara din partea specialistilor. "Unii spun ca sunt suficiente 48, altii, ca 32. Raspunsul trebuie sa il dea cei care le vor folosi pe viitor. Eu cred ca 32 ar fi mai bune decat niste avioane fara resursa", a spus Stanisoara.

Stanisoara a mai afirmat ca cel mai important parteneriat strategic al armatei este cel cu Statele Unite ale Americii. El a precizat, raspunzand unei intrebari din partea PSD, ca a fost o intamplare nefericita ca Apararea a aparut doar in ultimul capitol al programului de guvernare si ca asta nu inseamna ca domeniul nu este important.

Mihai Stanisoara, consilierul prezidential pe probleme de strategie nationala, este nominalizat in Guvernul Boc pentru portofoliul Apararii pe unul dintre locurile detinute in coalitia guvernamentala de PDL.

Stanisoara a fost consilier la Cotroceni si are in fata un mandat destul de greu. Retragerea soldatilor romani din Irak si Afganistan, achizitionarea de armament sunt numai doua dintre problemele cu care va trebui sa se confrunte in timpul mandatului sau de ministru.

La Antena 3, dupa audieri, Mihai Stanisoara a subliniat ca "soldatii romani vor fi retrasi din Irak atunci cand autoritatile de la Bagdad vor anunta ca nu mai au nevoie de prezenta noastra".

Citește și:
Virgil Popescu: Nu punem nicio taxă pe soare. Cei de la USR şi AUR au trunchiat adevărul
Virgil Popescu: Nu punem nicio taxă pe soare. Cei de la USR şi AUR au trunchiat adevărul
Ministrul Energiei Virgil Popescu a transmis luni seară, 5 decembrie, că nu va fi introdusă ”nicio taxă”. ”Prin aşa zisa taxă, care de fapt nu există, cei de la USR şi AUR au...
Ministrul Turismului, despre al treilea eșec al promovării României prin influenceri: „Nu s-au prezentat”
Ministrul Turismului, despre al treilea eșec al promovării României prin influenceri: „Nu s-au prezentat”
Ministrul Turismului, Daniel Cadariu a declarat luni, 5 decembrie, în emisiunea Talk News de la Prima News TV, despre promovarea României prin influenceri, că nu s-a putut finaliza o achiziţie...