Presa de azi: Armele se cauta cu girofarul

Sambata, 31 Ianuarie 2009, ora 08:26
6236 citiri
Presa de azi: Armele se cauta cu girofarul
Seful Statului Major al Fortelor Aeriene, Constantin Croitoru

Furtul de arme de la Ciorogarla s-a lasat, vineri, cu demiteri la varf in Ministerul Apararii: seful Statului Major al Fortelor Aeriene, generalul Constantin Croitoru, si seful Contrainformatiilor Militare din minister, generalul Ion Ungureanu, au fost eliberati din functie.

Mihai Stanisoara, a demis vineri 16 oameni pe care i-a considerat responsabili in scandalul armelor furate din depozitul de armament de la Ciorogarla, care apartine Fortelor Aeriene.

Ministrul Apararii a refuzat sa spuna cate arme s-au furat, precizand doar ca e vorba de pistoale, pistoale-mitraliera, o pusca-mitraliera, cateva baionete si cateva binocluri. In acelasi depozit exista si munitie, dar niciun fel de munitie nu a disparut, astfel ca "e putin probabil ca aceste arme sa fie si folosite", a declarat Stanisoara. El a mai mentionat ca furtul i-a fost raportat miercuri la pranz, scrie Adevarul in editia de sambata.

Pe langa ancheta penala, Stanisoara a dispus formarea unei comisii de ancheta interna, care a constatat nereguli in executarea serviciului de zi pe unitate a serviciului de paza, precum si o lipsa de fermitate in exercitarea actului de comanda si control de catre cei care aveau atributii in acest sens.

Ministrul Apararii a mai anuntat ca, in urma incidentului grav de la Ciorogarla, a verificat si situatia sistemelor de securitate ale bazelor militare: "Programul de realizare a sistemelor integrate de securitate exista pe hartie de anul trecut, dar nu a fost inca implementat. Am dispus demararea imediata a procedurilor de achizitie si identificarea surselor de finantare".

Cele cinci gafe din ancheta furtului de arme, titreaza Cotidianul, precizand ca operatiunile de depistare a celor care au furat o insemnata cantitate de armament de la depozitul de la Ciorogarla inregistreaza primele gafe.

Prima gafa: Ministrul Apararii, Mihai Stanisoara, nu a reusit sa explice cum de sigiliile depozitului de armament nu au fost verificate un timp indelungat, cuprins intre cinci zile si doua saptamani, potrivit informatiilor existente in acest moment, cand regulamentele militare prevad verificarea acestora la fiecare schimb de garda. Ancheta devine dificila daca nu se poate stabili cu precizie momentul in care au fost sustrase armele. Procurorii sustin ca furtul armelor ar fi avut loc intre 23 si 28 ianuarie.

A doua gafa: Filtrele rutiere au fost instalate la distanta de cateva ore de la descoperirea evenimentului, fapt care le-ar fi putut lasa timp hotilor sa fuga cu armele.

A treia gafa: Filtrele au fost intens mediatizate la tv, faptasii putand sa-si faca o idee despre amplasarea acestora, ceea ce le face aproape inutile.

A patra gafa: Demiterile din functii anuntate de Stanisoara nu au fost explicate suficient. Astfel, ministrul nu a explicat de ce s-a oprit la eliberarea din functii a sefului Statului Major al Fortelor Aeriene, generalul Constantin Croitoru, si a sefului contrainformatiile acestei arme, lt. colonelul Maricel Popa, si nu a urcat si la seful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin.

A cincea gafa: "Din depozit nu a fost sustrasa si munitie, ceea ce arata ca e putin probabil ca armele sa fie si folosite", a garantat ministrul Apararii, Mihai Stanisoara, intrucat armata nu depoziteaza in aceleasi spatii armele si munitiile. Aceasta afirmatie nu garanteaza deloc ca faptasii nu ar putea obtine cartuse din alta parte, mai ales ca, fiind vorba de o pusca mitraliera si de pistoale mitraliera, cartusele folosite, de calibrul 7,62 mm, sunt cele mai raspandite.

Din Gandul aflam ca in timp ce ministrul Administratiei si Internelor, Liviu Dragnea, a declarat vineri ca este multumit de modul in care Politia ancheteaza cazurile de lAa Brasov si Ciorogarla, omologul sau de la Aparare este foarte suparat.

Atat de suparat, incat a destituit oameni pe capete, de la caporal la sef de stat major. Mihai Stanisoara a decapitat conducerile structurilor responsabile de disparitia armelor din Unitatea Militara din Ciorogarla. Ministrul Apararii, Mihai Stanisoara, a prezentat, intr-o conferinta de presa, lista celor eliberati din functie, pornind de la caporalii aflati in serviciu de paza si pana la seful Statului Major al Fortelor Aeriene.

In urma anchetei, au fost eliberati din functie cei doi caporali care efectuau serviciul de paza, comandantul de paza, sergent Tudorache Marius, comandantul de pluton de politie militara Dinu Alexandru si ofiterul cu operatii din batalionul tehnic, maior Ionel Cocosatu.

Fara functii au mai ramas seful de stat major la batalion, maior Popa Lucian, comandantul de batalion Berbeciu Catalin, seful de operatii la brigada Dumitrescu Stefan, seful de stat major la Brigada colonel Cocioarca Marian, seful de brigada general de brigada Oprea Haralambie, seful directiei Contrainformatii si Siguranta Militara de la Statul Major al Fortelor Aeriene, Popa Maricel si ofiterul de contrainformatii de la brigada.

Lista sefilor care au raspuns cu capul pentru disparitia armelor de la Ciorogarla continua cu seful Statului Major al Fortelor Aeriene, general maior Constantin Croitoru, iar de la Statul Major General, cu seful serviciului politie militara, Plesanu Marcu, seful Sectiei Paza si Securitate, Pupaza Constantin, si seful Directiei Contrainformatii si Siguranta Militara din minister, generalul Ungureanu.

"Sunt simple masuri administrative care nu stiu pe ce baza s-au luat deoarece nu stiu elemente din cadrul anchetei", a spus predecesorul lui Stanisoara, Teodor Melescanu. "Dar cu siguranta nu aceasta este solutia. Ar trebui asteptate concluziile anchetei si luate masuri de fond, pentru a evita astfel de situatii pe viitor", a apreciat fostul ministru.

Vicepremierul Dan Nica a simtit si el sa isi dea cu parerea. "Cred ca este nevoie ca aceste masuri care sunt luate pentru paza acestor depozite unde se afla armamente aflate in subordinea MApN sau alte institutii care detin asemenea arme ar trebuie sa existe o reglementare foarte clara si o modernizare a mijloacelor de paza si protectie care ar trebuie sa existe in fiecare dintre aceste institutii", a spus Nica.

Gardianul a facut inventarul armelor furate de la depozitul de munitii de la Ciorogarla: s-au furat o pusca mitraliera cu trepied ("catea"), 15 pistoale mitraliera AKM cu pat rabatabil, aproximativ 30 de pistoale TT si 9 pistoale Carpati. Depozitul de armament apartine Batalionului de asigurare materiala a Fortelor Aeriene, iar armele sunt de uz curent, ceea ce inseamna ca acestea sunt verificate periodic, prin sondaj, pentru a se vedea daca se mai afla in cutii si, in plus, sunt folosite la instructie de militari

In cazul jafului, acesta a fost comis de un fost angajat, ajutat de un complice la caratul armelor si de un altul, din interior, care a inchis ochii in momentul intrarii acestora in unitate.

Surse judiciare au precizat ca a fost taiat gardul, totul petrecandu-se cel mai devreme luni. In acest sens, s-au gasit urme de noroi in depozit. Potrivit unei alte ipoteze, armele ar fi fost furate in timp, iar acum s-a inscenat un furt pentru a se acoperi lipsa lor. Aceasta ipoteza a fost insa inlaturata

Armele furate se afla in preajma Bucurestiului, rostul filtrelor de politie fiind acela de a impiedica mutarea lor din locul in care se afla acum. De altfel, in aproximativ 24 de ore, cazul va fi rezolvat. Trebuie spus ca, in afara de pustile mitraliera AKM, nici o alta arma nu este potrivita pentru zonele de conflict, de aceea se banuieste ca erau destinate militiilor kurde, singurele drumuri blocate spre granitele Romaniei fiind cele catre Bulgaria.

Date tehnice ale armelor furate din unitatea militara de la Ciorogarla

Pistol TTC (versiunea romaneasca a Tokarevului rusesc), fabricat in anii '50. Arma semi-automata, de calibru 7.62. Capacitate incarcator: 15 gloante. Cadenta de tragere: 24 de focuri pe minut. Viteza glontului la gura tevii: 384 metri/secunda. Greutate (fara incarcator): 985 grame. Greutate incarcator: 95 grame.

Pret aproximativ pe piata (conform site-urilor de specialitate): 385 USD. Pistol - mitraliera AKM (versiunea romaneasca a modelului rusesc Kalasnikov AK47). Arma de asalt. Modelul cel mai des intalnit in unitatile apartinand fortelor aeriene este cel cu teava scurta si pat metalic, rabatabil. Aflata inca in fabricatie in Romania. Arma semiautomata, cu posibilitate deC reglare a modului de tragere pe "foc-cu-foc", de calibru 7.62.

Capacitate incarcator: maxim 36 cartuse. Cadenta de tragere: 600 de focuri pe minut. Viteza glontului la gura tevii: 655 metri/secunda. Greutate (fara incarcator): 2,8 kg. Greutate (medie ) incarcator: 300 grame. Bataie maxima: 3000 metri. Efect omorator: 1.500 metri. Foc eficace: 400 metri. Pret aproximativ pe piata (conform site-urilor de specialitate): 800 USD.

Pusca mitraliera (cu afet sau cracane). Arma automata, de calibru 7.62. Capacitate incarcator: 250 gloante (se poate folosi si banda de cartuse). Cadenta de tragere: 650 de focuri pe minut. Viteza glontului la gura tevii: 825 metri/secunda. Greutate (fara incarcator): 7,8 kg. Greutate incarcator: 3,9 kg. Greutate afet: 5 kg. Pret aproximativ pe piata (conform site-urilor de specialitate): interzisa vanzarea catre public.

Evenimentul zilei anunta demiteri "la varf" in Ministerul Apararii: furtul celor peste 50 de arme din depozitul unitatii militare din localitatea ilfoveana Ciorogarla face primele "victime".

Nu mai putin de 14 ofiteri si subofiteri din Ministerul Apararii, printre care seful Statului Major al Fortelor Aeriene, generalul-locotenent Cons tantin Croitoru, si mai-marii Contrainformatiilor - Ion Ungureanu, seful Directiei de Contrainformatii a Ministerului Apararii (MAp), si Maricel Popa, seful Directiei de Contrainformatii din Statul Major al Fortelor Aeriene - precum si responsabilii cu paza unitatii militare au fost demisi, ieri, de ministrul Mihai Stanisoara.

Motivul: ancheta administrativa ordonata imediat dupa descoperirea furtului a scos la iveala o serie de "nereguli administrative" in asigurarea securitatii depozitului de armament.

Desi a refuzat sa divulge numarul exact de arme care "s-au evaporat" de sub nasul militarilor, Stanisoara a precizat ca, din depozit, nu au fost sustrase doar mitraliere, ci si pistoale, baionete si "cateva binocluri". El a tinut sa sublinieze apoi ca hotii nu s-au aprovizionat si cu munitie.

Comisia de ancheta a MApN, in cazul furtului de armament de la Ciorogarla, a constatat nereguli in ceea ce priveste serviciul de zi pe unitate, serviciul de paza si lipsa majora de fermitate in exercitarea actului de comanda, a anuntat Stanisoara, scrie si Ziua.

Ministrul a explicat pe scurt firul evenimentelor: dupa ce a aflat de disparitia armelor, s-a deplasat la fata locului unde s-a asigurat ca au fost intreprinse toate masurile legale si administrative de gestionare a situatiei create.

"A fost anuntat parchetul militar si procurorii au inceput ancheta. Magazia si zona adiacenta au fost izolate pentru a permite prelevarea de probe", a spus acesta, precizand ca accesul militarilor in incinta a fost permis abia joi dupa-amiaza. Ulterior a fost facuta inventarierea armelor si s-a constatat disparitia acestora.

"S-a efectuat inventarul, care a durat cateva ore, si atunci am stiut cu exactitate ceea ce lipseste". Totodata, ministrul Apararii a apreciat ca programul de eficientizare a sistemului de paza exista "doar pe hartie", in acest sens urmand sa fie dispuse achizitii.

Dupa ce, joi, au audiat sase persoane in cazul furtului de armament, ieri, procurorii militari au mai audiat opt ofiteri, printre care si comandantul UM 01916 de la Ciorogarla. Faptul ca acest jaf a fost conceput de niste profesionisti reiese din modul in care s-a actionat.

In primul rand, a atras atentia faptul ca hotii au preferat sa opereze pe timp de ploaie, astfel incat cainii de urmarire sa nu poata fi folositi. Un alt indiciu al unei operatiuni profesioniste este modalitatea de transport al armamentului sustras: un vehicul de mare tonaj.

Prin folosirea unui camion poate fi explicata si complicitatea din interior, dat fiind faptul ca este greu de crezut ca un astfel de vehicul nu ar fi putut fi auzit sau vazut de personalul militar. De altfel, ieri, cei opt militari, printre care si comandantul unitatii 01916, colonelul Catalin Berheci, au fost supusi testului poligraf.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#furt arme Ciorogarla, #Mihai Stanisoara, #demiteri MAPN, #Constantin Croitoru, #Ion Ungureanu, #arme furata depozit , #stiri Mihai Stanisoara