Mihai Stoica, liberat conditionat din inchisoare - decizie definitiva

Luni, 15 Februarie 2016, ora 13:55
6485 citiri
Mihai Stoica, liberat conditionat din inchisoare - decizie definitiva

Fostul manager general al Stelei, Mihai Stoica, va fi liberat conditionat, in cursul zilei de luni, dupa ce Tribunalul Ilfov a respins recursul procurorilor DNA.

Stoica s-a intors la penitenciar dupa sedinta de la tribunal, dar va fi liber spre dupa-amiaza.

In cadrul sedintei de la Tribunalul Ilfov, procurorii DNA au incercat sa-l convinga pe judecator ca Stoica nu merita sa fie eliberat intrucat in cartile scrise s-a folosit de metoda "copy-paste", preluand date de pe site-urile FIFA si UEFA.

In replica, avocatul lui Mihai Stoica a sustinut ca DNA nu are competenta sa puna la indoiala caracterul stiintific al cartilor scrise de fostul manager al Stelei.

Lucrurile s-au aprins insa in momentul in care Mihai Stoica a fost invitat sa tina pledoaria finala pentru liberare.

Cum si-a argumentat Stoica dorinta de a fi liberat:

1. Sustine ca a ispasit o pedeapsa mai mare decat cea fireasca - "In prima zi a detentiei, fiecare om primeste un card. La mine, in prima zi aparea fractia obligatorie de 640 de zile. Pana astazi am executat 714 zile. Practic, am facut suplimentar 74 de zile peste fractia obligatorie" (sursa declaratiilor, sport.ro).

2. Pretinde ca nu-i poate fi contestata capacitatea de a scrie "lucrari stiintifice" - "Am avut preocupari fotbalistice nu doar prin functie, ci si prin editoriale aparute in trei publicatii. Nu am continuat pentru ca am mers la Steaua. Am 6 ani de colaborare cu posturi TV ca expert pe fotbal european. Lucrarile pe care le-am redactat sunt din fotbalul european. Am abordat subiecte in premiera. Nu e un rand in lucrarile mele care sa fi aparut sub semnatura altui autor. Sunt lucrari stiintifice".

3. Sustine ca a muncit din greu in inchisoare - "Am fost repartizat la un punct de lucru inca din prima zi de carantina. Mi-am indeplinit serios atributiile furnizate. Dimineata am lucrat, la pranz am participat la activitati sociale. Am vrut sa demonstrez ca pot sa execut pedeapsa respectand reguli".

4. Promite ca s-a cumintit - "Voi respecta cu strictete pedeapsa complementara. Cred ca mai am multe de oferit societatii in care vreau sa ma reintegrez".

Judecatorul l-a pus sa recite titlurile cartile

In cadrul sedintei a avut loc si un episod amuzant, in care judecatorul i-a cerut lui Stoica sa spuna numele cartilor scrise. Acesta s-a conformat si a trecut cu brio testul.

Apoi, judecatorul l-a intrebat pe Stoica cum de a avut timp sa scrie patru carti, daca a fost ocupat si cu alte activitati.

Stoica l-a dat astfel exemplu pe Mircea Eliade, care si-a redus perioada de somn cu trei ore pentru a scrie carti.

Mihai Stoica a fost condamnat la inceputul lunii martie 2014 la trei ani si jumatate de inchisoare, in Dosarul Transferurilor.

Pentru a fi liberat mai rapid, Stoica a scris mai multe carti si a primit 12 recompense pentru buna purtare.

Ziare.com v-a tinut la curent cu desfasurarea evenimentelor:

Update 13:45 - Sedinta de judecata s-a incheiat. Sentinta a ramas in pronuntare. Ramaneti cu noi pentru verdictul in acest caz.

Update 13:44 - Mihai Stoica revine la un ton serios si explica modul in care a scris cartile: "Scriam foarte mult in week-end. Si in sala la care aveam acces intre orele 8:30 si 11:30, respectiv 15-18, ori in camera". (Sport.ro)

Update 13:41 - Judecatorul il intreaba pe Stoica la ce ore a scris cartile. Fostul sef al Stelei il da exemplu pe Mircea Eliade. "Un detinut a spus ca a lucrat trei ore pe noapte. Mircea Eliade si-a redus perioada de somn". Judecatorul ii aminteste lui Stoica faptul ca Eliade a lesinat din acest motiv, dar fostul stelist nu se lasa: "Daca a scris La Tiganci dormind foarte putin, pe strada Mantuleasa..."

Update 13:35 - Judecatorul il testeaza pe Mihai Stoica si-i cere sa spuna titlurile celor patru carti scrise. Stoica raspunde corect.

Update 13:35 - Mihai Stoica a promis ca va fi un cetatean model daca va fi eliberat: "Voi respecta cu strictete pedeapsa complementara. Cred ca mai am multe de oferit societatii in care vreau sa ma reintegrez". (Sport.ro)

Update 13:32 - Mihai Stoica sustine ca a fost un detinut model dupa gratii: "Am fost repartizat la un punct de lucru inca din prima zi de carantina. Mi-am indeplinit serios atributiile furnizate. Dimineata am lucrat, la pranz am participat la activitati sociale. Am vrut sa demonstrez ca pot sa execut pedeapsa respectand reguli".

Update 13:28 - Mihai Stoica explica motivul pentru care este indreptatit sa scrie "lucrari stiintifice:" "Am avut preocupari fotbalistice nu doar prin functie, ci si prin editoriale aparute in trei publicatii. Nu am continuat pentru ca am mers la Steaua. Am 6 ani de colaborare cu posturi TV ca expert pe fotbal european. Lucrarile pe care le-am redactat sunt din fotbalul european. Am abordat subiecte in premiera. Nu e un rand in lucrarile mele care sa fi aparut sub semnatura altui autor. Sunt lucrari stiintifice".

Update 13:26 - "In prima zi a detentiei, fiecare om primeste un card. La mine, in prima zi aparea fractia obligatorie de 640 de zile. Pana astazi am executat 714 zile. Practic, am facut suplimentar 74 de zile peste fractia obligatorie", a declarat Mihai Stoica in fata instantei, potrivit Sport.ro.

Update 13:24 - Avocatul lui Mihai Stoica sustine ca procurorii n-au dreptul sa conteste caracterul stiintific, intrucat nu este de competenta lor.

Update 13:20 - Procurorii au contestat caracterul stiintific al celor patru lucrari scrise de Mihai Stoica. Principalul argument a fost acela ca Stoica s-a folosit de metoda copy-paste pentru a prelua statistici de pe site-urile FIFA si UEFA, anunta Sportro.

Update 12:35 - Antrenorul Stelei, Laurentiu Reghecampf, a ajuns la Tribunalul din Buftea pentru a fi alaturi de Mihai Stoica. Steaua are meci diseara, cu Concordia Chiajna.

Update 12:00 - Mihai Stoica si-a castigat 214 zile de libertate astfel: 120 pentru cele patru carti scrise si 94 de zile pentru munca prestata in penitenciar, anunta Sportro.

Mihai Stoica a fost condamnat la inceputul lunii martie 2014 la trei ani si jumatate de inchisoare, in Dosarul Transferurilor.

Pentru a fi liberat mai rapid, Stoica a scris mai multe carti si a primit 12 recompense pentru buna purtare.

Citeste si:
Ioana Băsescu rămâne cu peste 2,8 milioane de lei „blocați” în pământ. Moșia de la Nana, în continuare sub sechestru
Ioana Băsescu rămâne cu peste 2,8 milioane de lei „blocați” în pământ. Moșia de la Nana, în continuare sub sechestru
Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului președinte Traian Băsescu, rămâne cu sechestru asigurator pe toate terenurile cumpărate în comuna Nana. Curtea de Apel București a menținut joi, 20...
AUR câștigă teren în fieful lui Gheorghe Flutur. Primar liberal: ”A instaurat dictatura în întreg judeţul Suceava şi orice funcţie este ocupată cu şpagă”
AUR câștigă teren în fieful lui Gheorghe Flutur. Primar liberal: ”A instaurat dictatura în întreg judeţul Suceava şi orice funcţie este ocupată cu şpagă”
Primarul liberal al comunei sucevene Bosanci, Neculai Miron, a semnat pe listele AUR pentru demitere preşedintelui Klaus Iohannis. Gestul edilului este însoţit de critici la adresa şefului...