Despre Mihai Tanasescu

Mihai Tanasescu s-a nascut pe 11 ianuarie 1956 in Bucuresti. Este casatorit si are doi copii. Este absolvent al Facutatii de Finante-Contabilitate in cadrul ASE Bucuresti, specializarea “Macroeconomie si politica financiara”.

A fost seful serviciului de contabilitate la ICRAL Bucuresti intre 1978 si 1983. A fost director general la Departamentul Veniturilor Statului-impozite directe, Ministerul de Finante (1990-1992), dar si Director General - Departamentul Bugetului de Stat, Ministerul de Finante (1992-1993).

Mihai Tanasescu a fost Director Executiv Adjunct - Banca Mondiala, Washington DC intre 1997 si 2000.

Studii

Facultatea de Finante-Contabilitate, ASE Bucuresti (1978);

Specializare "Macroeconomie si politica financiara", ASE Bucuresti (1991);

Statistica Finantelor Publice, Fondul Monetar International, Washington DC – USA (1996);

Politica bugetara, executie si control - Paris, Ecole Nationale d'Administration (ENA) (1992-1993);

Politici macroeconomice si finante publice - Washington DC, FMI (1996);

Politici economice executive, Harvard Business School, SUA (1998);

Doctorand ASE Bucuresti - specializarea teme de fiscalitate - Impozitul pe venitul global (2000).

Activitate profesionala

Sef Serviciu Contabilitate - ICRAL "Vitan", Bucuresti (1978 - 1983) ;

Economist, Ministerul de Finante (1983 - 1990);

Director General - Departamentul Veniturilor Statului-impozite directe, Ministerul de Finante (1990 - 1992);

Director General - Departamentul Bugetului de Stat, Ministerul de Finante (1992 - 1993);

Director General - Departamentul Datoriei Publice, Ministerul de Finante (1993 - 1997);

Director Executiv Adjunct - Banca Mondiala, Washington DC (1997 - 2000);

Ministrul Finantelor Publice (2000 - 2004);

Director Executiv Adjunct - Banca Mondiala, Washington DC, pentru un grup de 12 tari, intre care si Romania (Bulgaria, Ucraina, Croatia, Moldova, Macedonia etc.; 1997 - 2000).

Publicatii

Lucrari stiintifice, analize economice si financiare, previziuni macroeconomice, publicate in Financial Time, Wall Street Journal, International Herald, Ziarul Financiar, etc.

Distinctii si premii

Cavaler al Legiunii de Onoare in grad de Comandor, conferit de Presedintele Frantei in 2002;

Steaua Romaniei in grad de Cavaler, conferit de Presedintele Romaniei in 2002;

Mihai Tanasescu, audiat in cazul Rompetrol

Fostul ministru al Finantelor, Mihai Tanasescu s-a prezentat in martie 2006 pentru a doua oara la Parchetul instantei supreme, unde a fost audiat de procurorii care fac cercetari in legatura cu cazul Rompetrol. La termenul anterior, in data de 6 februarie, Tanasescu spunea ca ordonanta prin care au fost convertite in obligatiuni aproximativ 600 de milioane de dolari ale Petromidia a fost benefica pentru statul roman.

El precizat ca, dupa intrarea in vigoare a ordonantei, compania si-a achitat obligatiile, platind in fiecare an dobanda convenita prin emisiunea de obligatiuni, respectiv cate aproximativ 25 de milioane de dolari in fiecare an, si in 2004 si in 2005.

Tanasescu a trebuit sa explice ordonanta prin care datorii ale Petromidia erau transformate in obligatiuni. Este vorba despre Ordonanta 118, emisa de Guvern in luna octombrie 2003, prin care se stabilea stingerea datoriei istorice la buget a rafinariei Petromidia, in valoare de 603 milioane de dolari.

Tanasescu demisioneaza din Parlament pentru a fi functionar la FMI

Mihai Tanasescu a renuntat la functia de deputat in Parlamentul Romaniei din cauza incompatibilitatii dintre functia de inalt demnitar roman si functionar in cadrul Fondului Monetar International, reprezentant al Romaniei.

"Motivatia acestui act (renuntarea la calitatea de deputat - n.r.) este legata de numirea mea ca reprezentant al Romaniei la FMI, functie incompatibila cu cea de deputat", se arata in motivarea inaintata Camerei Deputatilor de Mihai Tanasescu.

Mircea Geoana a anuntat ca locul lui Tanasescu in Parlament va fi ocupat de urmatorul de pe lista de deputati din judetul Arges, Alexandru Octavi Stanescu.

Tanasescu critica in 2007 bugetul pe 2008, avertizand ca Romania va fi afectata de criza economica

In 2007, Mihai Tanasescu a criticat bugetul pe 2008, despre care a spus ca este „nerealist” si lipsit de o viziune a directiilor de dezvoltare. Bugetul pentru anul 2008 ar fi  lipsit de o planificare a resurselor pe termen mediu, construit pe indicatori mult prea optimisti si ar avea la baza ideea compromisului parlamentar, potrivit lui Mihai Tanasescu.

El a aratat ca, dupa discutiila cu autoritatile de la Bucuresti pe marginea bugetului pentru anul viitor, concluziile FMI au fost ca guvernul este lipsit, in general, de o viziune pe termen mediu si lung, neavand o planificare bugetara multianuala sau o strategie pentru o eventuala situatie de criza economica.

"Critica majora este ca lipseste o viziune pe termen mediu si lung, un cadru, pentru a vedea exact cum pot fi cheltuite resursele bugetare, astfel incat sa se creeze mai multa predictibilitate bugetara si transparenta pentru mediul de afaceri", a declarat Tanasescu. In opinia fostului ministru al finantelor, o viziune bugetara si o planificare a resurselor se pot realiza prin reforme institutionale impuse de o vointa politica.

Tanasescu a explicat ca deficitul de cont curent mare, de 14%, prognozat pentru urmatorii patru ani, ar putea afecta stabilitatea macroeconomica, in conditiile in care si deficitul bugetar luat in calcul pentru anul 2008 este mult prea mare, de 2,7% din PIB.

Reprezentantul roman la FMI a atras atentia: "Aceasta turbulenta internationala (n.n.: criza creditelor din Statele Unite), care este ignorata la noi, poate crea niste alunecari foarte mari. Intrebarea de bun simt a FMI este: daca se va intampla asa ceva, care va fi planul alternativ, scenariul pentru situatia cea mai proasta?".

Tanasescu a precizat ca, daca Romania nu va fi afectata direct de criza internationala a creditelor, va resimti o scumpire a lichiditatii, ca urmare a faptului ca majoritatea bancilor care activeaza pe piata interna sunt subsidiare ale unor mari banci cu sediul in Europa de Vest.

Mihai Tanasescu
Mihai Tanasescu

Data nasterii: 11 ianuarie 1956

Cariera:  economist, om politic

Evenimente importante:  sef serviciu contabilitate ICRAL, director general in cadrul Ministerului de Finante, director executiv adjunct la Banca Mondiala

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Mihai Tanasescu, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.