Tanasescu (FMI): Daca Parlamentul adopta Legea salarizarii nu mai erau proteste

Vineri, 15 Octombrie 2010, ora 12:41
1786 citiri
Tanasescu (FMI): Daca Parlamentul adopta Legea salarizarii nu mai erau proteste
Foto:Arhiva

Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, afirma ca problemele de la Ministerul de Finante nu ar fi aparut, daca legea unica a salarizarii ar fi fost adoptata mai rapid de Parlament.

El precizeaza ca stimulentele trebuie acordate functionarilor dupa criterii mult mai clare.

"Problemele de la Ministerul de Finante sunt rezultatul unor acumulari din perioada trecuta. (...)Daca aceasta lege a salarizarii unice era aprobata in timp, chiar martea trecuta de catre Parlament, care intr-un fel regla aceasta problema, prin includerea stimulentului mediu in salariul de baza, aceste proteste n-ar mai fi avut loc", a declarat Tanasescu la RFI.

In plus, fostul ministru de Finante din Guvernul condus de Adrian Nastase atrage atentia asupra faptului ca noile criterii de acordare a stimulentelor pentru functionarilor publici trebuie sa fie mai clare.

"Noile criterii pentru acordarea stimulentelor trebuie sa arate o eficienta sporita, trebuie sa arate o determinare si o aplecare a functionarilor catre institutie, trebuie sa arate ca veniturile la buget sunt in crestere, pentru a putea face loc unui spatiu fiscal de cheltuieli suplimentare in infrastructura, in co-finantari etc.", a mai declarat acesta la RFI.

Viitorul acord cu FMI va fi "de supraveghere" nu de imprumut

Pe de alta parte, Mihai Tanasescu a explicat ca noua intelegere cu FMI nu va presupune bani pentru Romania, ci va fi doar un acord de "supraveghere".

"Acest acord nu va fi un acord de imprumut. Deci Romania nu va mai trage bani de la Fondul Monetar International. Va fi un acord de supraveghere, un acord care va avea la baza in primul rand o actiune preventiva, o actiune de delimitare foarte clara a domeniilor in care Romania trebuie sa actioneze rapid in trimestrele urmatoare si in anii urmatori, iar aceste discutii preliminare, care vor avea loc la Bucuresti, intre Fond si autoritati vor scoate in evidenta care sunt acele sectoare principale in care aceasta cooperare trebuie sa se deruleze", afirma fostul ministru de Finante din timpul guvernarii PSD.

In plus, Tanasescu a precizat ca rezervele BNR sunt suficient de mari in prezent : "Este limpede ca Romania nu va mai fi nevoita sa traga acesti bani de la Fondul Monetar International, chiar daca ei sunt disponibili tarii. Rezervele bancii centrale sunt suficient de mari, sunt solide, sunt credibile si ca atare cred ca noi sume care sa fie atrase de la FMI catre banca centrala sunt nenecesare in momentul de fata".

"Acest acord poate sa fie unul de tip preventiv, ceea ce incumba doar posibilitatea teoretica ca in anumite cazuri exceptionale, daca ele se vor produce, sa existe niste bani la disponibilitatea Romaniei, care sa poata fi atrasi. In cazuri de normalitate, in cazul in care economia va merge intr-un sens pozitiv, asa cum este prognozat, acest lucru nu se va intampla. Deci Romania nu se va mai imprumuta de la FMI, ci va coopera cu el, pentru a face ca segmentele structurale ale economiei romanesti sa poata fi mai eficiente si mult mai bine administrate", conchide reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#Mihai Tanasescu proteste finante, #Mihai Tanasescu acord FMI , #FMI