Mihai Tanasescu, despre noul acord al Romaniei cu FMI - Interviu

Luni, 11 Octombrie 2010, ora 12:20
1921 citiri
Mihai Tanasescu, despre noul acord al Romaniei cu FMI - Interviu
Foto: Adevarul

Accelerarea reformelor structurale, in vederea unei consolidari fiscale pe termen mediu si lung, si recapatarea increderii din partea investitorilor straini sunt principalele motive pentru care Romania ar avea nevoie de un nou acord cu Fondul Monetar International (FMI), este de parere Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei in cadrul institutiei financiare.

Cu ocazia vizitei in Bucuresti a misiunii Fondului Monetar International, ce va incepe pe 20 octombrie, pe langa discutiile privind programul aflat in derulare, modul in care au fost implementate si rezolvate tintele si conditiile avute in vedere pana in prezent, vor avea loc si discutii preliminare privind o noua colaborare intre Romania si FMI, potrivit lui Tanasescu.

"Acest acord, pana in momentul de fata, asa cum a fost discutat preliminar, poate sa capate forma unui acord stand-by de tip de precautie. Aceasta inseamna ca Romania nu va mai imprumuta bani de la Fondul Monetar International, vreau sa subliniez lucrul acesta", a explicat reprezentantul Romaniei la FMI, intr-un interviu pentru Ziare.com.

"Va exista o colaborare pe diverse domenii de activitate, pe care le vom stabili cu ocazia vizitei la Bucuresti. Vom identifica prioritatile de colaborare, pentru a accelera reformele structurale si consolidarea fiscala", a adaugat acesta.

Potrivit spuselor sale, cel mai important lucru in timpul discutiilor preliminare ar fi identificarea sectoarelor in care trebuie efectuate reforme structurale, cum ar fi intreprinderile de stat si administratia publica, pentru a exista o flexibilitate mai mare si a putea atrage fondurile europene.

Nu in ultimul rand, se simte nevoia reformarii unor sectoare extrem de importante, cum ar fi sanatatea si educatia.

"Probabil ca noul tip de acord se va axa, in principal, pe accelerarea reformelor structurale si modul in care ele vor fi implementate in mod cert va conduce la o consolidare fiscala pe termen mediu si lung, pe de o parte. Pe de alta parte, va conduce la o eliberare de fonduri suplimentare, va crea un spatiu fiscal suplimentar pentru noi proiecte de investitii, care trebuie sa vina foarte bine prioritizate - si subliniez acest lucru - proiecte care sa fie bine urmarite, intr-un program multianual", a explicat Tanasescu.

"Si, nu in ultimul rand, suficient de multi bani pentru co-finantarea proiectelor cu bani europeni, unde se simte nevoia unei prioritizari mai atente, mai corecte, pentru a fi urmarite si implementate in mod corect", a adaugat el.

Romania trebuie sa castige increderea investitorilor

In opinia sa, Romania ar avea capacitatea sa efectueze aceste lucruri si fara acordul cu FMI, insa, in momentul de fata, Romania are nevoie sa castige increderea investitorilor.

"In momentul de fata, in care increderea este un lucru foarte important si este inca necucerita la nivelul societatii si a institutiilor, o ancora pentru Romania in institutii financiare ca fondul monetar, Banca Mondiala sau chiar Comisia Europeana reprezinta plusuri de activitate pentru investitori. Reprezinta niste ancore mai puternice pentru o crestere a credibilitatii intr-un mod mult mai rapid", a explicat Tanasescu.

Desi unii politicieni nu sunt de acord cu semnarea unui nou acord cu FMI, indiferent de tipul acestuia, reprezentatul Romaniei la FMI crede ca o viitoare colaborare este importanta atat pe termen scurt, cat si pentru urmatorii ani.

"Este un semn de crestere de credibilitate in fata investitorilor straini. Sa nu uitam, asa cum am mentionat, increderea este vitala. Ea este nereconstruita inca la nivelul Europei, la nivelul institutiilor, la nivelul societatii. Increderea se castiga greu, trebuie construita avand in vedere programe care se implementeaza cu rezultate, care sa duca, in final, la o imbunatatire a mediului de afaceri, a nivelului de trai, la o coerenta a politicilor publice, astfel incat toate programele care urmeaza sa fie facute sa aiba o predictibilitate bine definita", a spus Tanasescu.

Un exemplu ar putea fi si Legea pensiilor, una din conditiile esentiale in acordul cu FMI, care, in momentul discutiilor in bordul institutiei privind deblocarea transei a sasea era votata in Parlament, insa, ulterior, a fost respinsa de presedintele Traian Basescu.

"In functie de cum va decide Parlamentul in saptamanile urmatoare, vom discuta la Bucuresti si vom vedea ce decizie vom lua pentru viitoarele discutii in bordul FMI", a completat Tanasescu.

Romania va avea un sistem de colectare a impozitelor mai bun in 2011

Comentand la adresa declaratiilor directorului general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, potrivit caruia masurile de austeritate conduc la o scadere economica temporara, dar sunt vitale pentru consolidarea fiscala, reformele structurale si imbunatatirea sectorului financiar, care vor conduce la cresterea productivitatii si crearea de noi locuri de munca, Tanasescu a explicat ca, in Romania, aceste masuri sunt "cu totul si cu totul necesare".

"Sunt dureroase si, cred eu, sunt foarte greu de inteles in momentul acesta, dar sunt necesare pentru ca in viitorii ani Romania sa poata din nou sa creasca, sa aiba o productivitate mai buna, sa fie atractiva din punctul de vedere al investitiilor. Este limpede ca, fara o reforma structurala de acest tip, vom fi foarte afectati de potentialul atragerii de investitii, de resurse financiare si asa mai departe", a spus Tanasescu.

In plus, datorita colaborarii Ministerului Finantelor si ANAF-ului cu FMI si Banca Mondiala, Romania va reusi sa-si imbunatateasca sistemul de colectare a taxelor si impozitelor. Astfel, Guvernul va reusi sa stranga cei 38 de miliarde de euro necesari pentru structura cheltuielilor deja desenata, a incheiat reprezentantul Romaniei la FMI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
#mihai tanasescu fmi, #acord stand by FMI, #acord Romania FMI , #FMI