Tanasescu: Exporturile si agricultura vor incetini - afla care va fi motorul PIB

Duminica, 30 Octombrie 2011, ora 11:37
4119 citiri
Tanasescu: Exporturile si agricultura vor incetini - afla care va fi motorul PIB

Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat, intr-o emisiune difuzata duminica, faptul ca exporturile si agricultura isi vor incetini cresterea in 2012 si nu vor mai avea o contributie atat de mare la formarea Produsul Intern Brut, dar locul lor va fi luat de consum.

"Exporturile vor continua sa joace un rol important, dar viteza de crestere va fi mai mica decat in acest an. Agricultura nu va mai avea aceeasi greutate. Vedem o crestere a coonsumului privat, care poate sa vina din cresterea consumului public, din cresterea consumului corporatist si cresterea investitiilor private", a spus Tanasescu la PRO TV.

"Exista tendinta ca corporatiile sa cheltuiasca mai mult. Sub auspiciile actuale, exista claritate a cresterii consumului", a adaugat el.

Tanasescu a laudat Guvernul pentru faptul ca aloca o mare parte din PIB pentru investitii.

"Guvernul vine cu o teorie sustenabila - resursele pe care le avem sa le indreptam spre cheltuieli de capital. Se lucreaza la acest lucru, iar lista bugetului vine cu o lista de 60 de proiecte ce vor fi implementate. Vorbim in special de transpoartele finantate cu bani europeni. Veti observa o definire clara (...) Autoritatile doresc sa aiba intre 7 si 7.5% din PIB bani alocati in proiecte de capital", a adaugat Tanasescu.

Reprezentantul Romaniei la FMI a mai spus si ca e convins ca Executivul va avea un control mai bun asupra cheltuielilor publice in 2012, chiar daca e campanie electorala.

"E nevoie de un control strict al acestor cheltuieli - ele trebuie dimensionate sa poata sa curpinda acele investitii. O sa vedem un control mai profund asupra acestor cheltuieli.

Ce va pot spune e ca bugetul anului viitor are in vedere o stabilitate a sistemului fiscal si a modului in care cheltuielile de capital vor fi aplicate. E complicat intr-o perioada de instabilitate sa modifici sistemul fiscal. Cred ca aceste vremuri pe care le traim nu sunt vremuri care sa dea posibilitatea unei risipe si acest lucru l-a constientizat si clasa politica. Risipa inseamna sa cheltuim viitorul acestei tari", mai afirma Tanasescu.

El a mai laudat si stabilitatea cursului leului si a spus ca bugetul se va face pe un curs de 4,3 lei pentru un euro.

"Cursul, un element de stabilitate profunda. Pentru perioada urmatoare sunt ferm convins ca cursul va avea aceeasi stabilitate - cred ca bugetul se face la un curs de 4,3. Stabilitatea cursului inseamna un set de politici, care va trebui consolidat.

Tendinta e intre rata inflatiei, care e descrescatoare si rata dobanzii, care e in crestere. Cred ca va exista din partea banii centrale o tendinta de descrestere a ratei dobanzii. E important sa nu avem miscari bruste. Astazi, perceptia e mai importanta decat fundamentul", a mai spus Tanasescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#Tanasescu PIB 2012, #Tanasescu FMI crestere consum , #FMI