Tanasescu: Romania ar putea incheia un nou acord cu FMI, dupa model polonez

Marti, 31 Iulie 2012, ora 19:03
2394 citiri
Tanasescu: Romania ar putea incheia un nou acord cu FMI, dupa model polonez
Foto: Arhiva

Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a precizat ca intentia Guvernului de a incheia un nou acord cu FMI dupa expirarea celui actual este un lucru bun, precizand insa ca acesta ar putea fi de tipul unei linii de credit permanente la dispozitia tarii, dupa model polonez.

"Eu cred ca Romania deja dupa atatia ani de colaborare foarte buna cu Fondul, cu Comisia (Europeana) poate sa upgradeze, poate sa mearga intr-o etapa superioara. Sa nu uitam ca sunt foarte multe tari din Europa, tari campioane, ca sa zic asa, cu o economie foarte buna, care au o relatie de parteneriat cu Fondul Monetar International si aici ma refer la Polonia.

Cred ca foarte putina lume stie ca Polonia este intr-un acord cu FMI de tipul unei linii de credit permanente la dispozitia acestei tari. Poate si Romania in momentul de fata, dupa implementarea actualului acord, sa treaca intr-o etapa superioara si sa aiba acest tip de colaborare cu FMI, pe baza unei linii de creditare", a spus Tanasescu, la RFI Romania.

Mihai Tanasescu precizeaza ca acest lucru ar presupune punerea la dispozitia Romaniei a unei sume de bani, sigur, pe un program, pe implementarea unor tinte bine definite pe anumite segmente de activitate, inclusiv problemele structurale, problemele fiscale, dar care, cred eu, ar crea o ancora in plus de siguranta pentru economia romaneasca, in cazul unor potentiale turbulente pe pietele externe.

"Acestia ar fi bani care ar sta la dispozitia Romaniei, in cazul in care s-ar intampla un soc extern puternic si Romania ar fi afectata. Romania ca si in prezent nu va trage acesti bani, nu va folosi acesti bani. Romania are capacitatea sa se imprumute si sa se finanteze singura de pe pietele interne si externe, nu are nevoie de banii Fondului sau ai Comisiei, dar a avea o ancora, o bretea de siguranta in eventualitatea unor riscuri externe, este un lucru important si destept pentru o tara ca Romania, in momentul de fata", a completat Tanasescu.

De asemenea, el a explicat diferenta dintre acest tip de acord si cel din prezent.

"Diferenta majora este ca aceste vizite ale FMI sunt la sase luni, nu la trei luni, tintele sunt altfel definite, mult mai larg (...). Deci este o crestere in calitate a modului de colaborare intre Romania si FMI", a spus Mihai Tanasescu.

Tanasescu: Riscul cel mai mare al TVA de 9% este o scadere dramatica a veniturilor la buget

Tanasescu considera ca introducerea unei Taxe pe Valoarea Adaugata (TVA) de 9% pentru alimentele de baza ar putea duce la o diminuare a evaziunii fiscale, dar nu si a preturilor.

"teoretic, impactul ar trebui sa conduca la o scadere a pretului, la o reducere a evaziunii fiscale, dar vedeti, nu intotdeauna teoria este egala cu practica. Este foarte greu de anticipat comportamentul celor care lucreaza in acest domeniu si cum vor folosi acest lucru".

Mihai Tanasescu precizeaza ca "o tentativa de acest gen nu poate sa conduca decat poate la o diminuare de evaziune fiscala, nu atat de mult la o diminuare a pretului la anumite produse alimentare. Dar sigur, aceasta decizie trebuie foarte bine analizata, atat din punct de vedere al impactului bugetar, cat si al impactului pe veniturile oamenilor, pe ceea ce se intampla in ramura respectiva. Misiunea Fondului va analiza si acest aspect".

Intrebat care este riscul cel mai mare al unei TVA de 9% la alimentele de baza, Mihai Tanasescu a raspuns ca riscul cel mai mare este o scadere dramatica a veniturilor la buget din acest segment de activitate.

"In acelasi timp, exista si efectul pozitiv, in sensul ca s-ar putea consuma mai mult, s-ar putea strange mai multi bani la buget dintr-un dever (vanzare intensa-n.r.) mai mare. Dar in acelasi timp, trebuie sa fim foarte atenti ca aplicarea unei cote reduse de TVA trebuie sa aiba o implementare foarte buna a modului in care se face controlul asupra felului in care se aplica acest lucru. Ar fi neplacut sa aplici o asemenea metoda, sa vezi ca preturile nu scad, ca evaziunea continua si de fapt, ai pierderi foarte mari de venituri la buget. Este un scenariu care s-a intamplat in foarte multe alte tari, in cazul in care controlul nu este foarte bine concentrat pe acest lucru", a completat Tanasescu.

Guvernul a anuntat recent ca vrea sa introduca o cota de TVA de 9% la alimentele de baza, incepand cu 2013.

Citeste mai mult despre Tanasescu: Riscul cel mai mare al unui TVA de 9% este o scadere dramatica a veniturilor la buget pe RFI

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Tanasescu acord Romania FMI, #Tanasescu nou acord Romania FMI, #Tanasescu TVA redus alimente , #FMI
Comentarii
Poza Emigrantul-Anonim
Emigrantul-Anonim
rank 5
deci nu pot continua plata pensiilor si bugetarilor bani de la fmi!!