Ziare.com

Tanasescu: Romania se poate finanta singura, nu mai are nevoie de transa de la FMI

Luni, 07 Februarie 2011, ora 16:53

   

Tanasescu: Romania se poate finanta singura, nu mai are nevoie de transa de la FMI
Decizia Romaniei de a nu mai trage si ultima transa din imprumutul de la FMI, in valoare de aproape un miliard de euro, arata ca tara are, in momentul de fata, capacitatea de a se finanta singura, prin imprumuturi de pe piata interna si externa, a declarat, luni, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, fost ministru de Finante.

Acesta a precizat ca semnalul care va fi dat investitorilor prin neaccesarea ultimei transe, prin tratarea ei ca una preventiva, arata ca Romania trece intr-o alta etapa, de la una de stabilizare, la una de crestere economica.

Mihai Tanasescu a negat ca neaccesarea transei ar putea constitui semnalul unor divergente intervenite intre autoritatile romane si misiunea de evaluare a Fondului Monetar International, condusa de Jeffrey Franks.

"Decizia de a nu mai trage ultima transa trebuie privita ca un semn de revenire a increderii investitorilor in Romania, pe de o parte, iar pe de alta ca un semn de evolutie pozitiva a economiei romanesti in 2011 si, in special, in trimestrele urmatoare. De asemenea, aceasta decizie reflecta o atitudine proactiva din partea Romaniei.

Este limpede ca Romania are, in momentul de fata, capacitatea de a se finanta singura, prin imprumuturi de pe piata interna si externa, iar semnalul care va fi dat investitorilor prin neaccesarea ultimei transe, prin tratarea ei ca una preventiva arata ca Romania trece intr-o alta etapa, de la una de stabilizare la una de crestere economica", a precizat Mihai Tanasescu.

El a spus ca nivelul sustenabil la care au ajuns rezervele Bancii Centrale constituie o ancora puternica, atat pentru increderea investitorilor, cat si pentru macrostabilitatea economica, ceea ce a fundamentat decizia de a nu mai trage ultima transa, iar Romania are si avantajul de a nu mai trebui sa plateasca la FMI "dobanzi si alte cheltuieli".

Basescu: Romania renunta la ultima transa FMI

Mihai Tanasescu a mai declarat ca "hotararea a fost luata in timpul discutiilor purtate de misiunea de evaluare, in special a negocierilor cu Banca Nationala, catre care s-ar fi indreptat aceasta ultima transa; discutiile cu BNR au dus in mod firesc spre aceasta concluzie, pornind de la analiza indicatorilor macrofinanciari si a celor bancari".

In opinia reprezentantului Romaniei la FMI, "este foarte simplu de inteles de ce Romania doreste sa ia banii de la Uniunea Europeana, dar nu si pe cei de la FMI".

"Banii de la UE sunt mult mai ieftini decat alte imprumuturi pe care Romania le-ar putea lua de pe piata privata si contribuie la diversificarea portofoliului de datorii al Romaniei, dat fiind ca imprumutul de la UE are o maturitate lunga. De aceea, cred ca este un avantaj sa luam aceasta transa de la UE. Romania are acum de primit de la UE o transa in valoare de 1,5 miliarde de euro, iar in luna mai urmeaza a fi virata ultima transa, de 150 de milioane de euro", a mai precizat Mihai Tanasescu.

In ceea ce priveste deficitul bugetar al tarii noastre, Mihai Tanasescu a spus ca tinta stabilita este ca, "in 2012, deficitul calculat atat pe metoda cash, cat si pe metoda ESA, sa ajunga la aproximativ 3% din PIB". Pentru 2011, deficitul bugetar, calculat pe metoda cash, care nu include arieratele, este stabilit la 4,5%, dar daca se adauga datoriile anumitor societati comerciale de stat, acesta poate depasi, conform unor analisti economici, nivelul de 7%.

Citeste mai multe despre mihai tanasescu fmi transa bani FMI
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 750 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

no, suna-l mai si pe Ponta ca pe Dumneata poate te crede...

...si explica-i cum e cu neaccesarea (oi, ce termen complicat !) ultimei transe din imprumut. El o tine p'a lui, cum ca e dezastru mare, stati si numai o sa vedeti cum USL scoate tara din criza... Cum ? Ce, a iesit mai devreme din criza ? Nu, nu-i voie, stati sa vina Ponta la putere, sa v-arate el cum se iese artistic dintr-o criza.
Ei, nu-i bai ! Daca-i musai, cand vine el la putere o sa produca o criza, sa demonstreze practic cum se iese din ea. Pai, nu?

Oricum, sa nu credeti ca am luat de buna declaratia Presedintelui cu iesirea din criza. Ramane de vazut.

 

Satenii din satul GOGOLOI si-au cumparat TIPARNITA si si-au propus ca moneda lor nationala: - GOLOGANUL - sa fie tranzactionat pe toate pietele internationale si oferit in schimbul altor monede nationale...

S-au gandit ca astfel vor putea sa tipareasca GOLOGANI LA DISCRETIE SI SA CUMPERE TOATE PRODUSELE DIN LUME...

Recent, au convins si alte sate invecinate sa li se alature si sa formeze o UNIUNE A SATELOR CARE SPRIJINA SI ACCEPTA CA MONEDA UNICA O NOUA MONEDA DENUMITA: 'GOGOMAN".

GOGOMANUL ARE LA BAZA 60% DEPOZITE IN GOGOLOI DEPOZITATI LA BANCA CENTRALA A UNIUNII SATELOR...

VA RUGAM SA ARUNCATI CAT COLO MONEDA VOASTRA NATIONALA SI SA IMBRATISATI GOGOMANII... NOUA MONEDA GLOBALA BAZAT PE GOGOLOI...

Pentru cei care nu au fost atenti: GOGOLOILOR LI SE POATE SPUNE SI VERZISORI... iar institutia care tipareste verzisoriu se stie ca este in satul Gogoloi si se numeste Fara_de_limite_RESERVE...

Nu-i asa ca viitorul dumneavoastra poate fi si chiar este controlat de o simpla tiparnita de bani... Uniunea va va spune mereu cati gogoloi sau gogomani primiti pentru ceea ce detineti sau produceti... daca detineti sau produceti ceva...

Creditarea in moneda nationala are dobanzi foarte mari comparativ cu creditarea in GOGOMANI... De ce ? Pentru ca se doreste ca GOGOMANUL SA FIE IMPUS CA MONEDA COTROLATA DIN EXTERIORUL TARII !!

Asa se explica tradarea nationala a guzganilor care supravegheaza sistemul bancar... Nu se incurajeaza imprumuturile in moneda nationala deoarece dobanda mare le face neatractive...
De aceea nici nu pra mai avem banci nationale si se incearca cumpararea - privatizarea celor care au mai ramas...

ECONOMIA ROMANIEI ESTE PREDATA DEFINITIV CAPITALULUI CARE SE TIPARESTE CU TIPARNITZA !!! VANDUTI SUNT APARATI DE BAZE MILITARE STRAINE PE TERITORIUL ROMANIEI SI INDRAZNESC !!!

"Epoca modernitatii himerice: Analiză conceptuală: deconstructia proiectului globalizării"
http://romania.indymedia.org/ro/2010/12/3598.shtml

"Este clar vizibil astăzi faptul că ambele proiecte de inginerie socială, asa cum au fost ele aplicate in zonele de influentă ale fostei Uniuni Sovietice si, la nivel global, de Statele Unite ale Americii, si-au dovedit limitele.

"Thomas Friedman consideră că motivatia fundamentală a globalizării rezidă in instinctul ontologic al umanitătii de a prospera.[34] El se alătură corului asurzitor ce a pus unilateral capăt dezbaterilor critice privind evolutia umanitătii către un mod mai echitabil de a-si asigura acest deziderat generos. Pentru corul credinciosilor in religia anti-comunistă a capitalismului de piată, nu poate exista alt mod mai eficient de asigurare a prosperitătii speciei umane in afara acestui gen particular de darwinism social[35], ridicat prin decret aprioric la rang de paradigmă supremă. Doar că, reducerile drastice ale asigurărilor sociale si cheltuielilor bugetare (sănătate, educatie etc.) pentru asigurarea acestei prosperităti profund descentrată nu reprezintă altceva decat o simplă revocare unliaterală a contractului social incheiat de statul capitalist cu societatea civilă."

 

FMI incearca de fapt prin acordarea de imprumuturi sa determine aservirea economica a Romaniei inainte chiar ca aceasta sa fi avut vre-un beneficiu ca urmare a aderarii la UE...

De ce ?

SOROS CONFIRMA FALIMENTUL SUA:
http://www.ziare.com/economie/criza/soros-criza-din-zona-euro-se-va-repeta-in-sua-1073663

Adica statele capitaliste au mari dificultati in mentinerea actualei ordini economice mondiale... si pentru a se salva ingroapa natiunile cere sunt aservite de tradatorii de neam prin imprumuturi inrobitoare, banii imprumutati fiind irositi si furati de catre guvernanti.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor