Tanasescu: Tinta acordului cu FMI este ca arieratele din sanatate sa fie zero

Miercuri, 27 Iulie 2011, ora 13:36
691 citiri
Tanasescu: Tinta acordului cu FMI este ca arieratele din sanatate sa fie zero
Foto: Financiarul

Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat ca tinta acordului cu Fondul este ca, la sfarsitul anului, arieratele din sanatate "sa fie zero".

Tanasescu a precizat ca programul propune atat consolidarea fiscala, cat si reformarea segmentului public, dar sistemul genereaza arierate, iar cea mai mare problema apare la cele din sanatate.

"Este clar vorba de un management defectuos, este o necoordonare intre Casa de Sanatate si Ministerul Sanatatii. Cert este ca acest fenomen, de a acoperi tot timpul iar responsabilitatea sa nu fie a nimanui, stiind ca oricum aceste diferente vor fi acoperite, nu cred ca este corect", a declarat reprezentantul Romaniei la FMI.

In cadrul misiunii Fondului la Bucuresti vor fi luate in discutie masuri care sa duca la diminuarea arieratelor, a adaugat Mihai Tanasescu. "Tinta este ca la sfarsitul acestui an arieratele din sanatate sa fie zero", a spus acesta.

O misiune a Fondului Monetar International (FMI), condusa de Jeffrey Franks, a inceput pe 20 iulie cea de-a doua evaluare a acordului stand-by de tip preventiv cu Romania, potrivit unui comunicat al FMI.

Vizita FMI, care se va incheia la 1 august, este comuna cu a unor echipe din partea Comisiei Europene si Bancii Mondiale.

"Misiunea se va intalni cu autoritatile si cu reprezentanti ai partidelor politice, sindicatelor, mediului de afaceri, bancilor si societatii civile. Se asteapta ca misiunea sa-si prezinte concluziile la sfarsitul vizitei", se mai arata in comunicat.

Consiliul Director al FMI a finalizat, la sfarsitul lunii iunie, prima evaluare a performantei economice din Romania in cadrul acordului stand-by, analiza ce permite plata imediata a 481 milioane euro, insa autoritatile romane au anuntat ca nu vor folosi banii.

Acordul stand by a fost aprobat in 25 martie, cu o valoare de 3,5 miliarde euro sau aproximativ 4,9 miliarde dolari si a intrat in vigoare pe 31 martie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#mihai tanasescu fmi, #misiune FMI Romania , #FMI