Ziare.com

Tanasescu: Un nou parteneriat cu FMI este foarte important pentru Romania

Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 17:00

   

Tanasescu: Un nou parteneriat cu FMI este foarte important pentru Romania
Un nou parteneriat cu Fondul Monetar International, dupa finalizarea actualului acord, este foarte important pentru Romania, a declarat joi Mihai Tanasescu, vicepresedinte al Bancii Europene de Investitii (BEI) si fost reprezentant al Romaniei la FMI.

"Sunt ferm convins ca in perioada urmatoare, dupa finalizarea actualului acord, un nou tip de parteneriat cu FMI este foarte important pentru Romania. Este important nu pentru ca Romania nu stie ce sa faca. Romania stie perfect ce are de facut, stie foarte clar care sunt problemele cu care se confrunta. Un asemenea parteneriat da mai multa greutate unui tip de abordare la nivel international a modului in care reformele structurale sunt puse in practica" a afirmat Tanasescu, la o conferinta pe teme economice la BNR.

Coperarea Romaniei cu Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala este un parteneriat de lunga durata al carui principal element are in vedere stabilizarea economiei romanesti, reluarea cresterii economice, reducerea numarului de someri si cresterea competitivitatii nationale, a adaugat oficialul BEI.

El a aratat ca aceste obiective pot fi realizate doar prin reforme structurale, la nivelul companiilor de stat, precum si in domenii-cheie, ca invatamantul, sanatatea si segmentul de pensii.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

Tanasescu apreciaza ca Romania va incheia acest an cu o crestere economica modesta, influentata in special de factori externi.

Ministrul Finantelor, Florin Georgescu, a declarat recent ca misiunea FMI de evaluare va reveni la Bucuresti la mijlocul lunii ianuarie, cand se va face ultima analiza a acordului in derulare si se vor negocia conditiile noii intelegeri, care va fi aprobata, cel mai probabil, in luna februarie.

Acordul incheiat in primavara anului trecut cu FMI urma sa fie finalizat in luna martie 2013, iar inchiderea lui anticipata sugereaza ca vor fi preluate in urmatoarea intelegere majoritatea conditiilor neindeplinite de partea romana, in principal privind reformele structurale, mai ales programul de privatizari si de introducere a managementului privat.

E suficient sa vrem pentru a lua un nou imprumut de la FMI?

Reprezentantii FMI, CE si BM au afirmat saptamana trecuta, intr-o intrevedere cu presedintele Traian Basescu, ca Romania va trebui sa isi indeplineasca angajamentele existente pentru a putea incheia un nou acord, avand in vedere ca mai multe reforme structurale nu au fost finalizate in grafic.

O echipa de experti ai FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, condusa de reprezentantul FMI Erik de Vrijer, s-a aflat in Romania in perioada 6-14 noiembrie pentru a discuta cu autoritatile romane despre recentele evolutii economice, politica fiscala si monetara si evolutiile facute in reformele structurale.

Pe fondul alegerilor parlamentare care vor avea loc in 9 decembrie, cea de-a saptea evaluare a programului convenit prin acordul stand-by cu FMI a fost amanata.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 1154 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Da, d.le Tanasescu,aveti dreptate e foarte importand,dar din pacate

.....imposibil de realizat cu o guvernare USL imprastiata in trei directi.
FMI nu da bani pe Vorbe-Vorbe ci pe programe viabile ca sa fie sigur ca-si va putea recupera banii in timp util.
Programele USL lipsesc cu desavarsire in acest sens ndar USL-0asi vor sa vuseze frumos.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor