Ziare.com

Tanasescu: Pensiile ar putea provoca un deficit de 4,3 la suta

Marti, 26 Ianuarie 2010, ora 11:50

   

Tanasescu: Pensiile ar putea provoca un deficit de 4,3 la suta
Sistemul de pensii din Romania ar putea duce deficitul bugetar la 4,3 procente din produsul intern brut, doar pe acest segment, daca acesta nu va fi modificat, a declarat Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International.

Potrivit spuselor sale, intr-un interviu pentru Adevarul, una dintre conditiile impuse de FMI este adoptarea la termen a legii pensiilor, care, altfel, ar genera o mare parte din deficitul bugetar, pana in 2025.

"Sistemul actual nu mai poate sa functioneze, el creeaza, an de an, deficite. Numai anul acesta, deficitul sistemului de pensii este de 2 miliarde de euro. Acesti bani se transfera de la bugetul de stat pentru acoperirea deficitului", a spus Tanasescu.

Legea pensiilor trebuie verificata de Comisia Europeana si de FMI, pentru a se asigura ca prevede reducerea graduala a deficitului. Printra masurile care ar trebui luate pentru atingerea acestui obiectiv este marirea varstei de pensionare. Pe de alta parte, reprezentantul Romaniei la FMI crede ca majorarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut nu ar putea fi posibil.

Referitor la disponibilizarile din aparatul de stat, Tanasescu a declarat ca reducerea cheltuielilor trebuie sa echivaleze cu 0,6% din PIB, fara a se stabili un numar de concediati. "Noi am discutat doar ca reducerea trebuie sa fie in acest an de 0,6% din PIB. Cum va ajunge Guvernul la aceasta cifra, e problema lui", a spus el.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 970 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor