Traistariu: 5-6 artisti vizati de TVR nu au ce cauta la Eurovision - Interviu

Marti, 02 Februarie 2010, ora 12:10
3546 citiri
Traistariu: 5-6 artisti vizati de TVR nu au ce cauta la Eurovision - Interviu
Foto: Arhiva

Mihai Traistariu a declarat, in cadrul unui interviu acordat Ziare.com, ca nu va mai concura in acest an la Eurovision, dar ca o va face anul viitor, deoarece acest eveniment a devenit o obsesie pentru el.

- De cand s-au anuntat finalistii la Eurovision au aparut zilnic articole prin presa. Unele spuneau ca participi, in altele aparea ca nu esti decis, in timp ce altele informau ca nu participi. Ai declarat pentru Vedeta.ro ca inregistrezi doua piese si apoi mai vezi. Ai luat vreo hotarare? De ce depinde hotararea ta?

- Dupa ce am fost in 2006 la Eurovision am constatat ca viata mea s-a schimbat complet si atunci am zis ca trebuie sa mai incerc o data. Am fost foarte aproape de a castiga si foarte multa lume mi-a zis ca eram aproape sa castig. Drept pentru care am devenit obsedat de Eurovision si am dat sfoara in tara in fiecare an compozitorilor romani sa imi scrie piese.

Mi-am compus si eu cateva, mi-au scris si ei unele, dar nu am nimerit o piesa buna. Anul asta ma pregatisem oarecum, am dat mai multor compozitori straini sa imi lucreze. Am avut 10 piese din Suedia, Republica Moldova si din Cipru, numai ca regulamentul romanesc a venit mult prea tarziu, nu la 1 octombrie cum era normal, ci pe 7 decembrie, si m-a incurcat total.

A trebuit sa le spun tuturor ca le-au facut degeaba sau sa le dea altcuiva daca vor neaparat la Eurovison, ceea ce s-a si intamplat.

Interviu Ziare.com - Alexandra Ungureanu, despre Eurovision si daunele TVR

- Nu puteai sa vorbesti cu cei de la Eurovision, poate se facea o exceptie? Daca piesele erau extraordinare, ne-am irosit sansele.

- Eu am incercat sa vorbesc cu compozitorii sa le trec pe numele meu sa fiu eu compozitorul, dar nu au vrut pentru ca sunt drepturile de autor, este vorba de bani si ii inteleg. Am renuntat la variantele alea. Aveam o piesa din cinci in total facute in Republica Moldova in duet cu Natalia Gordienco. Ea a anuntat acolo (n.r. Republica Moldova) ca are o piesa cu mine, toate televiziunile au inceput sa ma sune si o saptamana am stat numai pe telefon, cu interviuri in direct.

Toti spuneau ca 'gata, Traistariu pleaca pentru Republica Moldova'. Au preluat si romanii, am vazut ca s-a vorbit mult pe tema asta. Numai ca piesa nu era cine stie ce. Era o piesa frumoasa, dance, dar nu simteam eu ca pot sa ma autodepasesc, sa imi depasesc propriul record. Si atunci nu m-am inscris.

Puteam sa ma inscriu pentru Republica Moldova pentru ca la ei interpretul poate fi din alta tara, daca face un duet cu un moldovean. Am renuntat pentru ca nu era piesa grozava.

TV Ziare.com - Monica Anghel: Daca tot pune conditii, TVR sa spuna ce artist vrea la Eurovision

O a doua varianta ramanea cu trupa Biondo, cu care aveam o piesa facuta de un roman, Gabriel Baruta, care s-a si clasat cu piesa pe primul loc.

- De ce nu ai putut sa participi cu Biondo?

- Biondo fiind suedezi, nu aveam voie in Romania, ca asa e regulamentul. Atunci nu am mai inscris piesa cu Biondo. El (n.r Gabriel Baruta) totusi a inscris-o, gandindu-se ca, daca trece, vede el cu cine o sa o cante. Iata ca s-a clasat pe locul I. M-a pus pe ganduri, am incercat sa inregistrez piesa, am facut-o. Am mai primit intre timp o piesa clasata pe locul 6, un tribut lui Michael Jackson, mi-a propus Mircea Romcescu.

Le-am inregistrat si in momentul asta m-am decis sa nu incerc cu niciuna dintre ele. Sunt frumoase, dar nu pentru tipul meu de voce. Eu am un tip de voce mai aparte si trebuie sa imi pun in valoare calitatile vocale mult mai mult decat un cantaret obisnuit, pentru ca sunt constient ca nu pot impresiona prin dans sau prin altceva, doar prin calitati vocale.

Si am simtit nevoia sa fac tot felul de virtuozitati vocale, dar nu imi permiteau melodiile. Daca nu pot sa ii sochez pe straini, o sa vin cu un loc 9-10 si stric tot ce am facut pana acum. Vreau sa imi depasesc recordul.

- Dintre piesele compuse de tine nu s-a potrivit niciuna?

- Am compus mai multe, numai ca le-am bagat pe albumul nou. Sunt frumoase, dar la Eurovision daca nu sochezi, nu ai cum sa castigi. Elena Gheorghe a cantat foarte corect, nu i se poate reprosa ca a falsat. A dansat, e frumoasa, are voce si totusi nu a cules voturi.

Artistii, revoltati de clauzele impuse de TVR pentru participarea la Eurovision

- De ce este nevoie pentru a impresiona si, in final, a castiga la acest concurs?

- Daca ma iau dupa rezultatele noastre cele mai bune, adica Luminita cu Sistem, ea a avut voce, iar ei au completat extraordinar tot ce au facut pe scena. Au luat ochii. Trebuie sa faci ceva incat lumea sa ramana cu gura cascata. Cand am venit eu, nu am avut un show extraordinar, dar refrenul in italiana "Tornero, Tornero", combinat cu "trilurile" mele, care sunt un pic mai rare, nu prea sunt facute de baieti, probabil i-au impresionat pe multi si au zis "Ia uite cum face baiatul asta" si i-au facut sa ma voteze.

Atunci am gandit ca trebuie sa merg tot cu ceva socant din voce.

-Anul viitor participi?

- Vreau sa particip din nou. Anul asta stau pe tusa. O sa ma uit, o sa mai iau lectii, o sa invat din greseli.

- Totusi nu ai gasit un compozitor care sa faca ceva precum "Tornero"?

- Chiar si Eduard Carcota a incercat ceva, numai ca eu vorbisem de o piesa lenta si nu a facut asa. A facut un imn, care trebuia cantat de mine cu Luminita Anghel si cu Tony Poptamas. Nu mi-a convenit formula de trei si i-am lasat pe ei. Nu am mai nimerit o piesa ca "Tornero" si nu am mai vrut.

Pana la urma sunt tanar si am toata viata inainte. Nu ma grabesc, nu vreau sa stric tot. Ma bate gandul sa incerc si pentru alte tari. Am primit propuneri sa incerc pentru Cipru.

Traistariu: Noua regula va fi sa cantam in romana

-Si cum a ramas cu aceasta propunere?

- Da, am primit. Acum un an am primit pentru Norvegia si acum doi ani pentru Suedia, numai ca nu am avut piese. Ideea m-a tentat. Vreau sa castig pentru Romania, dar pana la urma daca vad ca romanii vin cu atatea reguli invechite, ca sa nu zic comuniste, o sa ramana la anu' sa cantam in romana. Cred ca asta va fi noua regula si ne sabotam de la plecare.

Trebuie sa lasam cat mai liber ca sa castigam. Interesul nostru este ca Romania sa ia un punctaj cat mai mare, nu trebuie sa ne dam cu stangul in dreptul. Acum fiecare isi face regulamentul.

Imi place ca regulamentul s-a schimbat si in bine. Faptul ca cel care compune melodia ia o masina o sa ii impulsioneze si ca televotingul va fi gratuit, poate sa voteze si omul de la tara. Pana acum iti puneai prietenii sa te voteze, acum voteaza si omul de la tara si omul care nu are bani, va vota chiar omul care simte nevoia sa o faca.

- Exista o lista cu voci agreate de TVR pentru Eurovision. Este vreo persoana pe acea lista care, dupa parerea ta, nu ar merita sa fie acolo?

- Lista aia e facuta de niste compozitori alesi de TVR, tineri si mai in varsta, care evident ca si-au pus vocile cu care au lucrat. Vocile sau non-vocile. Pentru ca exista cateva nume care nu pot fi catalogate drept voci in Romania. Nu vreau sa lovesc in colegii mei, dar sunt vreo 5-6 nume care nu aveau ce cauta pe lista de voci.

Ei sunt in voga ca au videoclipuri sau melodii pe radio, e cu totul altceva. Eu sunt un pic impotriva pentru ca nu e musai sa fii o voce exceptionala acolo. E adevarat ca daca se poate sa se cante corect si bine e perfect, dar sunt cantareti de afara sau tari care au castigat cu show. De exemplu, Dana International nu avea voce deloc. Nu e musai sa fii o voce. Dar daca ei au vrut anul acesta voci, nu am nimic impotriva ca eram si eu.

- Ce ne pregatesti in 2010? Stiu ca ai lansat de curand albumul "Love". Urmeaza altul sau il vei promova pe acesta pe cat de mult posibil?

- O sa il promovez pe acesta. S-a mai lansat si un "Best of", acum o saptamana, cu toate hiturile mele. Si in luna martie scot un album de muzica populara. Acum chiar inregistram, ca eu am studio in casa la mine. O sa fie un album complet diferit.

-De unde aceasta schimbare?

- Sincer sa fiu, au tot inceput oamenii sa ma invite la nunti. Eu am o melodie "Cat de frumoasa esti" si ma chemau mirii sa le cant mireselor. Mi-am bagat in program un colaj de muzica populara de 9 minute si am vazut ca se face o hora mare si danseaza lumea turai-turai de mama focului. Am zis ca trebuie sa fac un album.

Nu e neaparat ideea mea, ci casa mea de discuri Roton a zis. Au sesizat ei un lucru cu care ma mandresc si ma laud putin, eu sunt unul dintre putinii artisti care vinde fara sa aiba promovare excesiva, fara videoclipuri. Ceea ce se poate spune despre Stefan Banica, Andra, Fuego, cativa artisti care nu trebuie sa scoata videoclipuri sau sa fie toata ziua la televizor.

Am scos un album de colinde si s-a vandut. Am luat discul de aur. Am fost in trei emisiuni si a fost de ajuns.

- Daca o sa fie bine primit, ai de gand sa continui cu acest gen?

- Nu stiu daca o sa mai scot un album de populara. Oricum pregatim si unul de colinde in iarna si o sa fie patru albume diferite intr-un an, asa cum n-am avut niciodata. In plina criza financiara.

- Ca tot ai mentionat-o. Criza financiara te-a afectat?

- Nu stiu daca m-a afectat. Am avut patru afaceri, doua dintre ele le-am inchis, dar nu neaparat din cauza crizei, ci pentru ca si inainte mergeau asa si asa. Am considerat ca doua sa le inchid. In Constanta am o firma de taxi si un studio de inregistrari, in Bucuresti aveam un supermarket si un salon de infrumusetare, pe care le-am inchis.

Castigam cate 15-20 de milioane de la fiecare si nu merita. Era prea mare bataie de cap, nu erau nici la mine in oras si am zis ca nu are sens.

- Vreo colaborare cu o voce importanta din Romania sau din afara?

- Ma gandeam pentru albumul de muzica populara sa fac niste duete, numai ca n-as vrea sa se inteleaga ca ma folosesc de numele lor, pentru ca am vorbit cu Maria Ciobanu, cu Irina Loghin, cu Sofia Vicoveanca si cu Niculina Stoican. Am discutat cu ele, numai ca m-am razgandit ca s-ar putea interpreta ca ma folosesc de ele ca sa se vanda albumul.

Vreau sa dovedesc ca singur scot muzica populara. Am inregistrat niste melodii care imi ies atat de interesante ca nici eu nu m-am asteptat. Am facut "Cine iubeste si lasa", dar le-am facut altfel decat suna muzica populara normala.

- Cate concerte ai pe luna? Ai vrea sau ai putea sustine mai multe?

- Daca as face o medie, ar fi cam 10 pe luna. As putea sa sustin. Am avut in decembrie un turneu de 44 de concerte. In campanie electorala am avut 55 pe luna. Recordul a fost 25 decembrie 2008 cand am avut 5 concerte intr-o zi. M-am chinuit pentru bani. Am alergat pentru ca a fost o oportunitate de a castiga bani mai repede.

- S-a schimbat ceva in muzica romaneasca in 2009?

- Cu siguranta s-a schimbat. Pot sa zic ca ma consider unul dintre putinii artisti din Romania care au fost difuzati in afara. Imi doresc sa se mai intample. O-Zone au dat tonul, apoi eu, Akcent, Morandi si acum ma bucur sa aud ca Inna a trecut pe afara.

Inseamna ca muzica romaneasca a progresat suficient cat sa fie competitiva cu cea de afara. Noi ne putem compara usor cu occidentalii. Drumul e cel bun. Se mai imprumuta, se mai fura putin de afara, se mai schimba vreo doua sunete cum fac unii, dar ideea e ca totusi ne-am modernizat si am ajuns sa avem un sound destul de occidental.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Mihai Traistariu Eurovision 2010, #Mihai Traistariu bes of, #Mihai Traistariu interviu , #Eurovision