Câți bani și ce avantaje ar fi pierdut Mihai Tudose de la Parlamentul European dacă ar fi preluat ministerul Apărării

Joi, 03 Noiembrie 2022, ora 03:25
9787 citiri
Câți bani și ce avantaje ar fi pierdut Mihai Tudose de la Parlamentul European dacă ar fi preluat ministerul Apărării
Fostul premier Mihai Tudose și-a păstrat fotoliul de la Parlamentul European FOTO Facebook / Mihai Tudose

Fostul premier și actual europarlamentar Mihai Tudose era în cărți pentru preluarea ministerului Apărării, lăsat vacant de către social-democratul Vasile Dîncu pe 24 octombrie. În ciuda unei poziții înalte în guvern, Tudose și-a păstrat fotoliul de europarlamentar, care vine cu o indemnizație bănoasă și pensie specială.

La mai bine de o săptămână de la demisia lui Vasile Dîncu din postul de ministru al Apărării, PSD l-a propus luni, 31 octombrie, pe Angel Tîlvăr drept înlocuitor. Conform unor surse politice, vicepreședintele partidului, Mihai Tudose, se afla și el în cărți pentru a prelua ministerul, însă în cele din urmă acesta a rămas doar cu funcția de la Bruxelles.

Unul dintre motive este că fostul premier ar fi avut mai multe de pierdut în funcția de ministru al Apărării, în comparație cu cea de europarlamentar. În primul rând, pe plan politic, funcția de ministru al Apărării este una mai de grabă onorifică, fără prea multe oportunități de decizie. Într-un interviu pentru Ziare.com, politologul Alfred Bulai nota că ministrul Apărării este „absolut decorativ și nici nu poți să faci politică acolo pentru că are restricțiile impuse, condițiile de parteneriat cu NATO, bănuiesc că nu poți să decizi dacă vrei să cumperi ceva sau dacă nu vrei să cumperi, îți zic cei de acolo stai bă în banca ta”.

Din acest motiv, PSD a încercat să dea la schimb ministerul Apărării cu unul mai bănos, precum cel al Energiei, unde în cărți se afla tot Mihai Tudose. Cu toate astea, social-democrații s-au lovit de refuzul categoric al liberalilor.

Pensie de europarlamentar vs. salariu de ministru

Un alt motiv pentru care Mihai Tudose a ieșit mai câștigat în fotoliul de la Bruxelles este că în momentul de față salariul net al unui ministru este de aproximativ 12.000 de lei pe lună (n.red.: 2.500 de euro). Pentru a prelua ministerul Apărării, Tudose ar fi trebuit să-și suspende activitatea de la Parlamentul European, de unde primește o indemnizație lunară de aproximativ 7.100 de euro, adică aproape trei ori mai mult decât ar fi primit în calitate de ministru.

Mai mult decât atât, europarlamentarii mai primesc o indemnizație pentru cheltuieli generale care vizează costuri de administrare a birourilor deputaților, factura electronică și taxele poștale, sau achiziționarea și întreținerea echipamentului informatic. Această indemnizație se ridică la aproape 4.800 de euro pe lună.

În ultimul rând, mutarea la București i-ar fi afectat și pensia specială de europarlamentar. Asta deoarece, conform statutului european, aleșii de la Bruxelles au dreptul la pensie pentru limită de vârstă începând de la 63 de ani, aceasta reprezentând 3,5% din salariul pentru fiecare an complet de exercitare a mandatului, fără a depăși însă 70% în total. În cazul în care ar fi acceptat mandatul de la Apărare, Tudose ar fi pierdut doi ani la pensia de la Parlamentul European.

Mihai Tudose a fost ales europarlamentar în 2019, pe listele Pro România. În urma scorului obținut în 2019, formațiunea a primit două locuri de eurodeputați, primii pe listă fiind Corina Crețu și Victor Ponta. Acesta din urmă însă a renunțat la mandat, fotoliul revenind apoi lui Mihai Tudose, cel care era pe a treia poziție. După despărțirea dintre Tudose și Ponta din 2020, acesta din urmă l-a acuzat într-o emisiune TV pe actualul vicepreședinte PSD că i-ar fi „furat” mandatul.

„Deocamdată, Tudose e europarlamentar că mi-a furat mie mandatul. (...) Da, bine, Pro România a obținut două mandate, Tudose l-a furat și a fugit. Să-i fie de bine, să fie sănătos cu ce-a furat”, afirmase Ponta într-o emisiune de la Digi24.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ministrul Apărării Naţionale: Centrul european de instruire pentru F-16 din România, un punct nodal pentru securitatea regională
Ministrul Apărării Naţionale: Centrul european de instruire pentru F-16 din România, un punct nodal pentru securitatea regională
Centrul european de instruire pentru F-16 este considerat un punct nodal pentru securitatea regională, a declarat, miercuri, 17 aprilie, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr. "Din...
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
#Mihai Tudose, #europarlamentar PSD, #ministrul apararii, #angel tilvar, #PSD , #stiri Mihai Tudose