Dupa ce Dragnea a pierdut puterea. Urzeala pesedurilor

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 16 Ianuarie 2018, ora 11:45
26173 citiri
Dupa ce Dragnea a pierdut puterea. Urzeala pesedurilor

Toata lumea se intreaba ce va urma dupa demisia lui Mihai Tudose din functia de premier. Daca in actualul PSD ar functiona o minima logica politica nu am fi ajuns in situatia de a contempla devorarea de catre Liviu Dragnea a celui de-al doilea premier intr-un singur an.

Este in afara oricarei logici politice, este, imi pare rau sa o spun, la limita dementei, ca dupa ce ai castigat alegerile cu un scor urias si, practic, nu ai niciun fel de opozitie, un an de zile sa nu livrezi decat haos si o infinita telenovela cu PSD-ul neprihanit, tradus de statul paralel.

De ce a votat PSD pentru demisia lui Mihai Tudose? Ca doar pana ieri ii slaveau rezultatele economice si nu pridideau sa-i laude guvernarea. Pentru ca in schimbul acestui vot, baronii si-au luat puterea inapoi de la Liviu Dragnea.

Deci fiind cu totul si cu totul in afara logicii politice, orice scenariu viitor este foarte greu de anticipat. Si primul pas, pe care il anticipez greu de trecut pentru partid, va fi stabilirea unei noi propuneri de premier. Pentru ca marti vom asista la un nou experiment: in absenta lui Liviu Dragnea, baronetul se va apuca sa faca propuneri de premier si sa voteze.

Inclusiv aceasta retragere arata ca dl Dragnea nu a iesit invingator, desi premierul a demisionat. Pretul victoriei este pierderea unei mari parti din putere pe care este nevoit sa o lase in mana baronilor. Iar acestia, flamanzi de putere, cu interese divergente, precum sefii de triburi de prin Afganistan, nu vad cum vor ajunge prea repede la fumul alb.

Cu un lider in picioare, dar ciuruit, raspunzator pentru un an de guvernare lamentabila pentru ca a vrut cu orice pret sa fie premier fara sa poata detine functia pentru ca este un infractor, PSD va intra probabil intr-o perioada de lupte interne crancene. Liviu Dragnea si-a salvat tablita de pe usa, dar puterea cred ca pierdut-o.

Ce forta si ce stabilitate poate avea un premier care va depinde de toanele unor baroni, de jocul de putere dintre ei? Oricine va fi sa fie, cert este ca va fi un premier slab, fara forta de lider autentic. Oare cum va arata votul secret de investitura? Parlamentarii baronilor nemultumiti vor vota contra? Sau cum va fi la o motiune? Si care va fi pretul pentru ca premierul sa se mentina? Sa dea tot ce vrea fiecare baron, in bani si functii.

Cine credeti ca ar accepta o asemenea pozitie? Un om competent si demn?

In ipoteza ca baronii vor cadea de acord asupra unui nume, va fi el acceptat de Klaus Iohannis? Constitutional, presedintele nu e obligat. Iar dupa a doua propunere care pica in Parlament ar putea declansa anticipate. Acesta cred ca e singurul scenariu exclus, pentru ca niciun parlamentar, de la putere sau din opozitie, nu va accepta sa renunte la trei sferturi din mandat.

Preventiv, Olguta Vasilescu a amenintat cu suspendarea presedintelui daca nu accepta propunerea PSD- ALDE. Este o varianta pe care nu as exclude-o, nu atat pentru demiterea presedintelui, greu de obtinut, cat pentru ca in luna de interimat Calin Popescu Tariceanu sa semneze tot ce nu voia sa semneze Klaus Iohannis, sefi de parchete, premier, legi, tot.

Da, ar fi un gest politic sinucigas, ca dupa ce ai matrasit cu mana ta doi premieri, sa suspenzi presedintele pentru ca obiecteaza la al treilea. Costul economic si de imagine externa al unei asemenea instabilitati ar fi devastator pentru Romania. Dar nu cred ca asta intereseaza pe cineva in PSD. Puterea este a unei haite care vrea imunitate la hotie, e flamanda de puterea de care autoritarismul lui Liviu Dragnea a privat-o si sunt convinsa ca o va folosi oricat de autodistructiv.

Faptul ca PSD se va face tandari este chiar ultima dintre grijile mele. Ca Mihai Tudose nu mai e premier e ultimul dintre regretele mele. Problema este ca aceasta nu mai este demult, mai precis de vreun an, aventura PSD. Este aventura Romaniei care nu vad cum se poate sfarsi bine. Aventura in care a impins-o un partid iresponsabil.

#Mihai Tudose demisie, #PSD premier Iohannis , #demisie