Confruntarea barbateasca intre Tudose si Dragnea va fi pe Split TVA si supraacciza? Situatie incerta la votul final de azi

Marti, 10 Octombrie 2017, ora 08:59
6255 citiri
Confruntarea barbateasca intre Tudose si Dragnea va fi pe Split TVA si supraacciza? Situatie incerta la votul final de azi
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Plenul Senatului are marti pe ordinea de zi pentru dezbatere si vot final ordonantele de Guvern privind introducerea platii defalcate a TVA si a majorarii accizei pe combustibili, masuri luate de Cabinetul Tudose la fianalul lunii august, dar respinse de Comisia de buget-finante a Senatului, condusa de social-democratul Eugen Orlando Teodorovici.

Pe 26 septembrie senatorii din comisia de buget-finante au decis, prin aprobarea unui amendament depus in acest sens, ca plata defalcata a TVA va fi obligatorie de anul viitor doar pentru companiile de stat si firmele care au contracte cu statul, pentru celelalte firme sistemul fiind optional din 2018 si obligatoriu doar din 2019, daca se va dovedi functional.

Contul va putea fi executat silit numai pentru plata TVA, iar amenda la prima abatere este eliminata, fiind inlocuita cu un avertisment, cu argumentul complexitatii sistemului si al timpului scurt de implementare, au mai decis senatorii din Comisia de buget-finante.

La acest moment, plata defalcata a TVA a intrat in vigoare de la 1 octombrie, optionala pentru firme si obligatorie de la 1 ianuarie 2018. Masura a atras critici vehemente din partea firmelor, care atentioneaza ca aceasta va bloca economia. Oficialii Fiscului dau asigurari ca procesul "va fi lin".

Tot pe 26 septembrie, comisia de buget-finante din Senat a decis, la propunerea PNL, si eliminarea majorarii accizei la carburanti.

Guvernul a aprobat, in sedinta din 30 august, majorarea accizelor la carburanti in doua etape - de la 15 septembrie si 1 octombrie. Ministrul Finantelor, Ionut Misa, anunta ca introducerea supraaccizei va genera o majorare de cate 0,16 lei/litru pentru toate tipurile de carburanti - benzina cu plumb, fara plumb si motorina. El sustinea ca aceasta majorare se produce in etape "pentru a nu crea un soc la nivelul consumului care poate genera cresteri de pret, automat scaderi de consum si poate afecta bugetul de stat".

De la momentul la care a fost anuntata aceasta masura, preturile carburantilor la pompa au inceput sa creasca, dar toti membrii Guvernului care au fost intrebati de scumpiri au negat existenta lor.

Saptamana trecuta, senatorii PSD, reuniti in sedinta, au decis sa voteze cele doua ordonante in forma adoptata de Guvern, adica majorarea accizei la combustibili sa ramana in continuare valabila, iar split TVA sa fie obligatorie de la 1 ianuarie 2018 pentru toate firmele din Romania.

Situatia insa inca se joaca, dupa ruptura tot mai clara dintre premierul Mihai Tudose si seful PSD Liviu Dragnea. Tudose a anuntat luni seara, intr-o emisiune la Antena3, ca are in plan o remaniere consistenta a Guvernului, principalii vizati fiind ministrii cu probleme penale, inclusiv Sevil Shhaideh si Rovana Plumb, vizate de DNA in Dosarul Belina.

Premierul s-a aratat tot mai putin dispus sa accepte masurile impuse de liderul partidului, anuntand ca relatia dintre ei nu este in cea mai buna faza. Mai mult Tudose a spus ca lucrurile se vor lamuri marti, "barbateste".

Ulterior, intr-o interventie telefonica la Realitatea TV, Tudose a spus ca Split TVA se va aplica doar la firmele de stat, in faliment sau in insolventa, parand sa respinga total masura acceptata initial "de la centru", despre care presa a spus ca a fost gandita de Liviu Dragnea si Darius Valcov.

De altfel, intrebat luni daca este posibil ca TVA defalcat sa fie introdus optional de la inceputul anului viitor, Dragnea a raspuns: "Noi asteptam cu foarte mare interes pozitia ministrului de Finante".

Asadar, cum nu este anuntata nicio sedinta in PSD marti, se pare ca acea confruntare barbateasca la care se refera Tudose este in Parlament, la votul din Senat pe Split TVA si supraaciza. Ramaneti alaturi de noi pentru a vedea evolutiile acestei noi situatii interesante ce a aparut, pentru a doua oara in mai putin de un an, intre Liviu Dragnea si Guvernul sau.

Quarterly Report - Editia 4

Cine sunt candidații pentru Primăria Sectorului 5. Cea mai mare șpagă din istoria DNA, un fost concurent la „Vara Ispitelor” și un supraviețuitor de la Colectiv
Cine sunt candidații pentru Primăria Sectorului 5. Cea mai mare șpagă din istoria DNA, un fost concurent la „Vara Ispitelor” și un supraviețuitor de la Colectiv
Partidele și alianțele electorale au avut timp până marți, 30 aprilie, ora 23:59, să-și depună candidaturile pentru primării și consilii județene. Pentru Primăria Sectorului 5 al...
Traian Băsescu explică importanța alegerilor europarlamentare. „Dacă vrem un președinte al Comisiei care să nu mai facă trăsnăi cu vaccinurile, nu votăm PSD şi PNL”
Traian Băsescu explică importanța alegerilor europarlamentare. „Dacă vrem un președinte al Comisiei care să nu mai facă trăsnăi cu vaccinurile, nu votăm PSD şi PNL”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat că, dacă vrem ca Ursula von der Leyen să rămână preşedintele Comisiei Europene, atunci votăm PNL şi PSD. El a adăugat că, dacă vrem un...
#Tudose Dragnea cearta remaniere Guvern, #Tudose Dragnea Split TVA vot final, #Tudose Dragnea supraaciza vot final , #guvern