Ficatul duce

Autor: Cristian Preda , profesor de stiinte politice
Luni, 03 Iulie 2017, ora 12:21
11437 citiri

Hotarat lucru, presedintele are ghinion! E la jumatatea mandatului si a avut deja parte de patru premieri. Trei dintre ei - pesedisti.

Ultimul ivit pe scena se numeste Tudose. E deputat de 17 ani incoace. In tot acest timp, a fost coautor la doar 15 legi si n-a reusit sa rosteasca nimic memorabil.

A fost insa suficient sa fie mandatat cu formarea Guvernului, ca sa lase o mostenire pretioasa culturii noastre publice. Intrebat cum raspunde celor nemultumiti de numirea sa, noul premier a zis: "asta e lupta politica, (dar, n.red.) ficatul duce!".

Desemnarea lui n-a fost o surpriza. Ca si Grindeanu, a fost ales fiindca s-a aratat servil fata de Dragnea. Dar, spre deosebire de predecesorul lui, acest Tudose nu a fost chemat la o discutie prealabila cu Iohannis, desi a fost aspru criticat, imediat dupa anuntarea numelui sau.

I s-a reprosat ca a plagiat in teza de doctorat si ca a fost, chiar potrivit evaluarii PSD, un ministru slab.

Presedintele a anuntat sec ca-l insarcineaza cu formarea unui Executiv. Justificarea oferita publicului a fost ca e criza si n-avem nevoie de adancirea ei.

Seful statului a fost astfel aplaudat in tabara PSD si criticat in cea proprie. A abandonat, au zis unii. Are un plan iscusit, care va duce la discreditarea lui Dragnea, au spus altii. Vrea cu orice pret un nou mandat, au calculat analistii. I-a pacalit pe pesedisti, care se asteptau sa-l respinga pe Tudose, ca sa vina cu o propunere si mai rea, au soptit surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.

Speculatiile au fost inutile. In guvern au ramas 17 ministri din cel precedent. Li s-au alaturat 10 figuri noi. De acelasi calibru. Daca nu si mai rele.

Asa, de pilda, aparatorul neinfricat al plagiatului lui Ponta a revenit la Educatie. La Cultura a fost numit un domn care si-a facut un nume la tabloidele Libertatea si Cancan. Altii sunt activisti marunti de partid.

Traim astfel un soi de revenire in forta a ceausismului. Stilul politic al ministrilor e o combinatie de impostura intelectuala si rea credinta agresiva. S-a vazut si la audieri. Dar mai ales dupa ce acestea s-au incheiat, iar PSD a difuzat un nou program de guvernare, fara ca parlamentarii sa-l mai poata discuta cu viitorii ministri.

Ideile propuse - impozitarea cifrei de afaceri, nu a profitului, eliminarea pilonului II de pensii, amanarea scaderii TVA - sunt atat de stranii incat pana si presedintele s-a trezit din indiferenta sa cotidiana.

El le-a solicitat ministrilor - dupa juramant - sa renunte la "topaiala fiscala". Poate era bine sa le ceara si sa nu schimbe legea care-i blocheaza acum ascensiunea lui Dragnea la Palatul Victoria. Cred ca asta va fi urmatoarea masinatiune, fiindca PSD a constatat ca poate face nestingherit orice. Sau, cum zice noul premier, ca ficatul duce...

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).Citeste si:
Ministrul Marius Budăi, despre scăderea în sondaje a PSD: ”Probabil că sunt costurile intrării la guvernare”
Ministrul Marius Budăi, despre scăderea în sondaje a PSD: ”Probabil că sunt costurile intrării la guvernare”
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat vineri, 28 ianuarie, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Iaşi, că probabil intrarea la guvernare a făcut ca PSD să scadă în ultimele...
Nicușor Dan, despre studiul privind ciorile din Cișmigiu: „Unii umblă cu cioara vopsită. Este un proiect decis de cetățeni pe baza unui concurs”
Nicușor Dan, despre studiul privind ciorile din Cișmigiu: „Unii umblă cu cioara vopsită. Este un proiect decis de cetățeni pe baza unui concurs”
Primarul Capitalei Nicușor Dan a venit vineri, 28 ianuarie, cu o explicație după ce în presă a apărut informația că primăria ar fi pregătit un milion de lei pentru un studiu de...