Ficatul duce

Autor: Cristian Preda , profesor de stiinte politice
Luni, 03 Iulie 2017, ora 12:21
11437 citiri

Hotarat lucru, presedintele are ghinion! E la jumatatea mandatului si a avut deja parte de patru premieri. Trei dintre ei - pesedisti.

Ultimul ivit pe scena se numeste Tudose. E deputat de 17 ani incoace. In tot acest timp, a fost coautor la doar 15 legi si n-a reusit sa rosteasca nimic memorabil.

A fost insa suficient sa fie mandatat cu formarea Guvernului, ca sa lase o mostenire pretioasa culturii noastre publice. Intrebat cum raspunde celor nemultumiti de numirea sa, noul premier a zis: "asta e lupta politica, (dar, n.red.) ficatul duce!".

Desemnarea lui n-a fost o surpriza. Ca si Grindeanu, a fost ales fiindca s-a aratat servil fata de Dragnea. Dar, spre deosebire de predecesorul lui, acest Tudose nu a fost chemat la o discutie prealabila cu Iohannis, desi a fost aspru criticat, imediat dupa anuntarea numelui sau.

I s-a reprosat ca a plagiat in teza de doctorat si ca a fost, chiar potrivit evaluarii PSD, un ministru slab.

Presedintele a anuntat sec ca-l insarcineaza cu formarea unui Executiv. Justificarea oferita publicului a fost ca e criza si n-avem nevoie de adancirea ei.

Seful statului a fost astfel aplaudat in tabara PSD si criticat in cea proprie. A abandonat, au zis unii. Are un plan iscusit, care va duce la discreditarea lui Dragnea, au spus altii. Vrea cu orice pret un nou mandat, au calculat analistii. I-a pacalit pe pesedisti, care se asteptau sa-l respinga pe Tudose, ca sa vina cu o propunere si mai rea, au soptit surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.

Speculatiile au fost inutile. In guvern au ramas 17 ministri din cel precedent. Li s-au alaturat 10 figuri noi. De acelasi calibru. Daca nu si mai rele.

Asa, de pilda, aparatorul neinfricat al plagiatului lui Ponta a revenit la Educatie. La Cultura a fost numit un domn care si-a facut un nume la tabloidele Libertatea si Cancan. Altii sunt activisti marunti de partid.

Traim astfel un soi de revenire in forta a ceausismului. Stilul politic al ministrilor e o combinatie de impostura intelectuala si rea credinta agresiva. S-a vazut si la audieri. Dar mai ales dupa ce acestea s-au incheiat, iar PSD a difuzat un nou program de guvernare, fara ca parlamentarii sa-l mai poata discuta cu viitorii ministri.

Ideile propuse - impozitarea cifrei de afaceri, nu a profitului, eliminarea pilonului II de pensii, amanarea scaderii TVA - sunt atat de stranii incat pana si presedintele s-a trezit din indiferenta sa cotidiana.

El le-a solicitat ministrilor - dupa juramant - sa renunte la "topaiala fiscala". Poate era bine sa le ceara si sa nu schimbe legea care-i blocheaza acum ascensiunea lui Dragnea la Palatul Victoria. Cred ca asta va fi urmatoarea masinatiune, fiindca PSD a constatat ca poate face nestingherit orice. Sau, cum zice noul premier, ca ficatul duce...

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).Citeste si:
PSD vrea ca numirea prefecţilor să se facă în funcţie de ponderea politică din parlament. Social democrații ar urma să aibă 21 de prefecţi, printre care şi Capitala
PSD vrea ca numirea prefecţilor să se facă în funcţie de ponderea politică din parlament. Social democrații ar urma să aibă 21 de prefecţi, printre care şi Capitala
Social-democraţii şi liberalii vor discuta, miercuri, în coaliţie, despre împărţirea funcţiilor de prefecţi şi şefi de agenţii şi autorităţi. Marţi, discuţia nu a ajuns la un acord...
Lemnele pentru foc s-ar putea ieftini. Iohannis a promulgat legea prin care TVA-ul scade de la 19% la 5%
Lemnele pentru foc s-ar putea ieftini. Iohannis a promulgat legea prin care TVA-ul scade de la 19% la 5%
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri, decembrie, două legi care prevăd scăderea TVA pentru lemne de foc de la 19% la 5%, pentru persoane fizice şi şcoli, spitale, dispensare...