Premierul Tudose bate saua, ca sa priceapa Dragnea

Vineri, 28 Iulie 2017, ora 21:38
6857 citiri
Premierul Tudose bate saua, ca sa priceapa Dragnea

Dupa numai o luna de guvernare, observ ca domnul Tudose, in care aveam cam putina incredere atunci cand s-a instalat in scaunul de la palatul Victoria, lasa impresia ca nu-i este deloc frica de cel care se voia balaurul politicii romanesti.

Dimpotriva, l-a atacat pe Dragnea din primele zile, lovindu-l exact acolo unde este el mai sensibil, in programul de guvernare, un fel de Talmud pe care factotumul partidului pretindea ca numai el il cunoaste de la A la Z.

Trebuie sa-i recunoastem un anumit tact dlui Tudose, cel care astazi le spune cu aplomb ziaristilor "eu sunt prim-ministru si eu dispun" si care, la inceput, isi demara initiativele cu manusi, ca si cum ar sta pe ganduri, ca si cum n-ar vrea sa-i supere pe altii, ca si cum nu s-ar hotari pana nu face analize si simulari.

Ce simulari? Primul ministru citise si el ceea ce citiseram cu totii, ca impozitul pe gospodarii e o aiureala a doamnei Olguta, ca impozitul pe cifra de afaceri e alta aiureala a inculpatului Valcov, ca taxa de solidaritate e o scorneala tot a doamnei Olguta, iar nationalizarea unor pensii private e o trasnaie careia nimeni nu-i mai revendica paternitatea. Este pur si simplu nascuta din flori.

Dar nu dadea bine sa intre in toate deodata cu buldozerul, in timp ce Dragnea inca mai facea pe "coordonatorul" guvernarii. Asa ca prim-ministrul a mimat simularea si analizarea, dupa care a anuntat - rand pe rand - ca toate au ramas o amintire. Ce-a fost verde, s-a uscat!

Acum insa, lucrurile stau altfel. In opinia mea, vorba percutanta rostita de premier "eu sunt prim-ministru si eu dispun" nu este deloc un mesaj catre ziaristi sau catre telespectatori, asa cum pare. Este un mesaj direct si desigur incomod catre Dragnea, care inghite in sec si nici nu mai indrazneste sa zboare in concediu spre Brazilia, multumindu-se cu o vacanta low cost, pe plajele Marii Egee.

Intre timp, dl Tudose, nu renunta la mesaje aproape transparente, de tipul "eu dispun" si am impresia ca dispune cam tot ce n-a dispus Dragnea, la timpul sau. De exemplu, n-a dispus trimiterea acasa a ministrului Bodog, cel care declarase asta-primavara ca pretentiile doctorul Arafat de achizitionare a unor ambulante noi sunt simple manevre politicianiste.

Dupa asemenea gafa de trista amintire, mi se pare normal ca ministrul sanatatii sa incaseze niste cuvinte grele, care, in opinia mea, nu i se datoreaza numai dumnealui, ci si celui care l-a mentinut in noua echipa, asumandu-si-l:

"... faptul ca ati identificat cinci vinovati eu cred ca este doar un slab inceput, nici macar un bun inceput, fiindca nu trebuiau sa moara niste oameni, niste copii si noi sa ne enervam toti ca sa descoperim ca ceva nu merge. Cineva trebuia sa vada din timp ca nu merge, domnule ministru".

Fara indoiala, mustruiala e cu bataie lunga. Incerc sa citesc printre randuri: "cineva trebuia sa vada din timp ca nu merge". Care cineva? Ministrul, incapabil chiar si astazi de un bun inceput? Sigur, dar este evident ca, daca n-a vazut ministrul, trebuia sa vada premierul de atunci, iar daca nici acesta n-a observat, trebuia sa vada coordonatorul acestuia de la partid, Dragnea.

Cu alte cuvinte, mureau copiii, noi ne enervam cu totii, iar liderul suprem care-si asumase coordonarea guvernului nu vedea ca nu merge. Ca urmare, iata, a mai murit recent un copil, s-au mai imbolnavit cativa. Cine da socoteala, domnule Dragnea?

Poate ca premierul n-a gandit chiar in termenii acestia, dar eu asa gandesc. Adica, daca dl Dragnea, care n-a intrunit conditiile sa poata fi propus in fruntea guvernului, isi aroga totusi niste prerogative la care nu are dreptul, atunci in mod obligatoriu ar trebui sa preia si raspunderile ce ii revin.

Daca guvernul condus in mod legal de Grindeanu a gresit in asa masura, incat premierul a trebuit schimbat, mi se pare o impietate sa spui ca asta nu-l afecteaza pe asa-zisul "coordonator", care s-a protapit in fata premierului, stabilind el pas cu pas tot ce trebuie sa faca acesta.

Am covingerea ca dl Tudose intuieste perfect situatia si ca, in sinea sa, nu accepta imposturatul lui Dragnea in afacerile guvernului, dar nici nu are interesul unui conflict deschis cu jupanul partidului. Probabil va continua aceasta mica hartuiala, atat cat sa nu-l indemne pe Dragnea la gesturi necugetate - ca in cazul Grindeanu - dar nici sa-si faca premierul rabat la propria demnitate.

In etapa actuala, ii trimite mesaje domnului Dragnea, asa cum am vazut. Nimeni nu poate intui ce urmeaza in etapa urmatoare, dar nici nu mi-l pot inchipui ca ar face un pas inapoi, dupa ce a vazut toata lumea ca face pasi inainte.

Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
#rujeola vaccinare, #Mihai Tudose prim ministru, #guvern rezolvare sistem, #flagel vaccinare , #guvern