Tudose si mustruluirea selectiva a ministrilor

Sambata, 19 August 2017, ora 12:37
5320 citiri
Tudose si mustruluirea selectiva a ministrilor

Prim-ministrul a luat o initiativa care ii aduce nu numai un plus de popularitate, dar si aprecieri privind stilul democratic si transparent cu care doreste sa conduca Executivul: admite prezenta presei in prima parte a sedintelor de guvern, atunci cand isi cearta ministrii.

Nu se sfieste sa puna la colt un membru al Guvernului, atunci cand il gaseste pe picior gresit, asa cum l-a gasit vineri pe ministrul Transporturirlor, Bogdan Cuc, caruia i-a spus pe sleau si intr-un limbaj deloc diplomatic: "Dati-mi voie sa nu va cred. Nu mai am pic de incredere in ce imi spuneti".

E tare. In opinia mea, este un fel de "adio si n-am cuvinte". Si pe buna dreptate, prim-ministrul fusese deranjat de modul cum sunt urmarite lucrarile la autostrazi - mai exact cum nu sunt urmarite - dar si de pierderile considerabile de la TAROM si CFR Calatori.

Prins la inghesuiala, dl ministru Cuc s-a justificat destul de subtirel: "o sa analizez situatia si o sa iau masurile care se impun. Am discutat cu directorul CNAIR, m-a informat ca in permanenta s-a aflat un reprezentant...."

"O sa analizez", "o sa iau masurile", "am discutat", "m-a informat". Intr-adevar, explicatii jalnice, chiar si pentru un functionar care a calcat stramb in indatoririle sale, darmite pentru un ditamai ministrul! Jenant.

Pe buna dreptate, dl Tudose a gasit cu cale sa puna lucrurile la punct, printr-o apostrofare severa: "Dupa ce avem pierderea asta, dupa ce luam avioane, ultimul punct pe care il aveti in vedere este sa faceti analiza? Cu asta trebuia sa incepeti".

Cat se poate de corect, dar imi permit sa observ ca, in aceeasi sedinta, tot premierul se arata incomparabil mai ingaduitor cu alti membri ai Guvernului care, cel putin in fata opiniei publice, se gaseau intr-o situatie la fel de jenanta.

Spre exemplu, invalmaseala de la ghiseele de eliberare a pasapoartelor, ajunsa notorie si chiar revoltatoare pentru mii de romani plimbati de colo-colo ca sa primeasca un drept al lor, nu pare sa-l fi nemultumit pe premier.

As zice ca, dimpotriva, a gasit acceptabile explicatiile dnei ministru Carmen Dan si a trecut repede peste subiect, desi nu mi se par mai pertinente decat cele ale colegului de la Transporturi: "intentionam sa demaram", "noi am facut cunoscut", "ne confruntam cu un fenomen" si tot asa.

Doar concluzia a fost mai fericit formulata, desi mi se pare mai curand o gaselnita decat o concluzie: "Solutia a fost eficienta pe moment, timpul de asteptare a scazut considerabil".

Care moment? Joi nu parea sa fi scazut aglomeratia! Si apoi, dupa ce mii de oameni au fost plimbati ore si chiar zile in sir printre ghisee, doamna ministru se lauda ca a gasit o solutie eficienta pentru moment? Adica momentul cand tocmai da sa se termine vacanta?

Pacat de deranj. Daca se duce vacanta, prevad ca ne culcam pe o ureche pana la primavara, cand o luam de la zero, cautam momentul dar nu gasim alta solutie decat numai una "pe moment"! Halal!

Inteleg foarte bine aprecierea intemeiata a prim-ministrului ca pierderile de la CFR Calatori si TAROM sunt pagube financiare inacceptabile, dar nu cred ca pot fi mai dureroase decat prejudiciul adus tarii prin umilirea miilor de solicitanti ai pasapoartelor - romani din tara si din diaspora - pusi sa astepte la ghisee, in loc sa li se rezolve formalitatea pe loc.

Ce fel de mesaj le vor transmite ei colegilor de peste hotare sau chiar strainilor care se pregatesc sa vine si ei intr-o vacanta, la anul sau alta data? Ca la noi este ca in tara lui Papura Voda? Ca functionarul isi bate joc de solicitant, iar ministrul pune batista pe tambal, explicand ca a gasit solutia "la moment"?

Practic, omul simte ca si-a stricat frumusete de concediu, consumandu-l pe la cozi, in loc sa se bucure ca si-a regasit familia, sotia, copiii.

Ne sperie faptul ca peste trei milioane de romani au ales sa lucreze peste hotare - 15% din totalul populatiei, nu-i gluma! - si pretindem ca i-au momit salariile de acolo. Nu cred ca au plecat atrasi numai de salarii.

Multi pleaca respinsi de maniera propriilor compatrioti, de conditiile pe care ni le creaza liderii nostri, de solutiile pe care ni le ofra "la moment".

Recent, dl prim ministru Tudose le transmitea un mesaj patriotic romanilor din diaspora, indemnandu-i sa se intoarca acasa, unde sunt asteptati cu drag. Cine-i asteapta? Functionarii de la ghiseele pasapoartelor?

Pare-mi-se ca pierdelile materiale de la CFR Calatori si de la TAROM ne costa scump si vor fi greu de recuperat, cum bine apreciaza premierul, dar pierderile morale aduse de autoritati celor veniti sa se simta bine in tara lor ne pot costa incomparabil mai scump si adesea imposibil de recuperat, ceea ce nu observa toata lumea.

Quarterly Report - Editia 4

Cine sunt candidații pentru Primăria Sectorului 5. Cea mai mare șpagă din istoria DNA, un fost concurent la „Vara Ispitelor” și un supraviețuitor de la Colectiv
Cine sunt candidații pentru Primăria Sectorului 5. Cea mai mare șpagă din istoria DNA, un fost concurent la „Vara Ispitelor” și un supraviețuitor de la Colectiv
Partidele și alianțele electorale au avut timp până marți, 30 aprilie, ora 23:59, să-și depună candidaturile pentru primării și consilii județene. Pentru Primăria Sectorului 5 al...
Traian Băsescu explică importanța alegerilor europarlamentare. „Dacă vrem un președinte al Comisiei care să nu mai facă trăsnăi cu vaccinurile, nu votăm PSD şi PNL”
Traian Băsescu explică importanța alegerilor europarlamentare. „Dacă vrem un președinte al Comisiei care să nu mai facă trăsnăi cu vaccinurile, nu votăm PSD şi PNL”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat că, dacă vrem ca Ursula von der Leyen să rămână preşedintele Comisiei Europene, atunci votăm PNL şi PSD. El a adăugat că, dacă vrem un...
#Bogdan Cuc ministrul transporturilor, #Carmen Dan ministru de interne, #aglomersatie pasapoarte, #Mihai Tudose prim ministru , #guvern