Cine este Mihai Tudose, propunerea PSD pentru functia de premier. Acuzatii de plagiat, biografie si avere

Luni, 26 Iunie 2017, ora 13:30
34204 citiri
Cine este Mihai Tudose, propunerea PSD pentru functia de premier. Acuzatii de plagiat, biografie si avere
Foto: site PSD

Mihai Tudose, sustinut de PSD sa preia postul de premier in locul lui Sorin Grindeanu, este la al cincilea mandat de deputat, vicepresedinte PSD si a fost ministru al Economiei in Cabinetul Grindeanu, dar si in perioada decembrie 2014 - noiembrie 2015, in ultimul Guvern Ponta.

Potrivit evaluarii PSD care a dus la caderea Guvernului Grindeanu, el nu a avut nicio masura indeplinita din programul de guvernare.

Mihai Tudose a preluat portofoliul Economiei in februarie, dupa prima remaniere a Guvernului Grindeanu.

Cu toate acestea, Liviu Dragnea sustinea, in iunie, ca a primit asigurari de la Mihai Tudose ca va finaliza in doua saptamani proiectul referitor la Fondul Suveran de Dezvoltare.

Tudose a absolvit cursuri ale Academiei Nationale de Informatii. Liviu Dragnea a fost intrebat daca acest lucru nu ii scade sansele lui Tudose, avand in vedere ca seful PSD nu voia in fruntea Guvernului oameni care au avut orice fel de legatura cu servicii de informatii, el afirmand ironic ca si alti premieri au absolvit astfel de cursuri, facand referire la Sorin Grindeanu.

"Nu vreau sa fiu rautacios, dar alt premier, zilele trecute, se vorbea foarte bine, chiar daca avea aceasta scoala", a spus Dragnea.

De altfel, Tudose declara in aprilie 2016 ca nici nu este ofiter acoperit si nici nu isi doreste sa preia puterea in PSD. El raspundea astfel acuzatiilor lui Victor Ponta conform carora "ofiterii" vor sa preia puterea in partid si conform carora se refera la un vicepresedinte al partidului, fost ministru.

"Nu sunt ofiter acoperit si nu-mi doresc sa preiau puterea in partid. Sunt deja putin iritat de acest lucru. (...) Daca are ceva de spus, sa o spuna cu subiect si predicat: cine, cum. Sa o dovedeasca. E avocat. Stie despre ce vorbeste. Asa cum si el a fost acuzat de asa ceva. (...) Sa spuna: Uite, e Popescu sau Rovana sau nu stiu cine. Uite astia sunt, doi, trei, dar sa spuna cu subiect si predicat. Exista instrumente legale, dar fa-i si proba, ca daca doar spui asa", a spus atunci Tudose.

Mihai Tudose a fost implicat intr-un scandal, el facand cerere sa renunte benevol la titlul de doctor, dupa ce a fost acuzat ca a plagiat in teza sa de doctorat sustinuta la Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul".

Urmareste LIVE principalele momente si declaratii ale zilei

Studii

Mihai Tudose s-a nascut in 6 martie 1967, la Braila.

In perioada 1991-1994, a urmat cursurile Facultatii de Stiinte Juridice si Administrative, dupa care, in 2001, a absolvit un curs postuniversitar de management si gestiune a afacerilor.

In 2002, social-democratul a urmat un curs de specializare la Bruxelles privind controlul parlamentar al fortelor armate NATO.

Incepand cu 2006, Mihai Tudose a absolvit mai multe cursuri in cadrul Colegiului Superior de Securitate Nationala, Serviciului Roman de Informatii si Colegiului National de Aparare si al Centrului European Marshall pentru studii de Securitate -Garmisch, Germania.

In intervalul 2006-2007, Tudose a facut un master in politici economice europene la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, iar in 2007 a urmat un curs privind analiza si rezolvarea conflictelor armate la Georgetown University, Statele Unite ale Americii, in colaborare cu Colegiul National de Aparare.

Incepand cu 2007, a urmat mai multe cursuri de formare profesionala postuniversitara la Institutul Diplomatic Roman, sub egida Ministerului Afacerilor Externe, in anul 2010 devenind doctor in domeniul Stiintelor Militare si Informatii la Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul".

Evolutie profesionala

Mihai Tudose a detinut, in perioada 1992-1999, functia de sef birou senatorial, a fost jurist la SC Farex SA Braila, iar timp de un an, intre 1999 si 2000, a fost consilier judetean la Braila.

In 2000, Mihai Tudose a obtinut primul mandat de deputat de Braila, acum aflandu-se la cel de al cincilea mandat in Parlament.

De 24 de ani e in partidul fondat de Ion Iliescu

Mihai Tudose este membru al FDSN din 1992, dupa care a fost secretar organizatoric, vicepresedinte al organizatiei judetene PSD Braila, vicepresedinte OT PDSR Central si presedinte OT PDSR Braila.

De asemenea, din 1994 este membru al Consiliului National PSD.

In intervalul 2004 - 2008 a fost presedintele organizatiei PSD, municipiul Braila, dupa care a fost seful organizatiei judetene PSD Braila. Din 2015 este si vicepresedinte PSD.

El a mai fost ministru al Economiei, Comertului si Turismului si intre decembrie 2014-noiembrie 2015.

Citeste si Mihai Tudose (PSD), despre Oltchim: Nu e cazul ca noi sa platim ce au mancat altii.

Acuzat de plagiat, a renuntat de buna voie la titlu

In perioada in care era ministru al Economiei, Mihai Tudose a fost acuzat de plagiat in teza sa de doctorat, Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie (CRJI) sustinand ca lucrarea de doctorat, pe baza caruia a devenit cadru didactic la Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul" a SRI, nu este originala.

Teza a fost sustinuta in 2010, cu titlul "Infrastructura critica - model si strategie manageriala", iar coordonatorul lucrarii sale a fost Constantin Oprisor.

Potrivit celor de la CRJI, aproximativ 50 de pagini din lucrare ar fi fost plagiate dintr-o alta lucrare de doctorat sustinuta in 2009 de comisarul-sef Radu Andriciuc, la Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza".

In urma acestui scandal, in martie 2016 social-democratul a facut o cerere de renuntare benevola la titlul de doctor. El a ramas insa cu acest titlu, in conditiile in care nu exista o procedura pentru o astfel de situatie, singura institutie care putea retrage titlul de doctor fiind Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare.

Citeste mai multe despre scandalul de plagiat:

Ce avere are

Conform celei mai recente declaratii de avere, Mihai Tudose detine impreuna cu sotia sa un apartament de 97 de metri patrati in Braila, cumparat in 1996. Deputatul are si doua autoturisme Mercedes, din 2011, respectiv 2015.

El are o colectie filatelica pe care a dobandit-o in perioada 1980-1987, cu o valoare estimata la 30.000 de euro. In septembrie 2016, Mihai Tudose a vandut un autoturism cu 90.000 de lei.

La capitolul venituri, vicepresedintele PSD a trecut indemnizatia de 8.015 lei de la Parlamentul Romaniei, 86.822 salariul ca ministru al Economiei, in timp ce sotia sa a declarat 60.000 lei pentru functia de asistent manager la EN Electric Proiect Office SRL Bucuresti.

In declaratia sa de avere, Tudose mentioneaza si contributia sa de 20.000 de lei la PSD, pentru campania electorala.

AUR și-a prezentat candidații la parlametare din Oltenia. George Simion: „Noi muncim cu adevărat pentru români”
AUR și-a prezentat candidații la parlametare din Oltenia. George Simion: „Noi muncim cu adevărat pentru români”
Preşedintele AUR, George Simion, candidat la prezidenţiale, a declarat sâmbătă, 12 octombrie, în cadrul evenimentului "AUR pentru Oltenia", că românii trebuie să înţeleagă că partidul...
Elena Lasconi, criticată pentru declarații privind Apărarea: „O lipsă de cunoștințe halucinantă”
Elena Lasconi, criticată pentru declarații privind Apărarea: „O lipsă de cunoștințe halucinantă”
Elena Lasconi, candidatul USR la alegerile prezidențiale, se confruntă cu un val de critici dure după ce a dat răspunsuri considerate nesigure și incomplete la întrebări esențiale despre...
#Mihai Tudose ministru Grindeanu, #Mihai Tudose plagiat , #ministrul Economiei
  1. AUR și-a prezentat candidații la parlametare din Oltenia. George Simion: „Noi muncim cu adevărat pentru români”
  2. Elena Lasconi, criticată pentru declarații privind Apărarea: „O lipsă de cunoștințe halucinantă”
  3. Cristian Diaconescu îşi lansează oficial candidatura pentru Preşedinţia României. „Împreună putem scrie o nouă pagină în istoria acestei națiuni”
  4. PSD Dolj a depus lista candidaturilor la alegerile parlamentare: Ministrul Investiţiilor, Adrian Câciu, deschide lista la Camera Deputaţilor
  5. Raluca Turcan, atac la Elena Lasconi: „Se dovedește incompatibilă cu cea mai înaltă funcţie în stat”
  6. Rareș Bogdan explică de ce PNL nu-și retrage miniștrii. Oamenii din PSD de care se „teme” liderul PNL
  7. Cine a „executat-o” pe Diana Șoșoacă. Lider PNL: „Nu am nicio îndoială”. Legătura dintre PSD și Curtea Constituțională
  8. Peste 6000 de români din străinătate s-au înscris pentru a vota prin corespondență la alegerile prezidențiale. Termenul limită pentru înregistarea alegătorilor la parlamentare
  9. Mircea Geoană: ”Un nou gest jignitor şi ostil din partea Austriei, la adresa României!”
  10. „Minciunele” pentru Ciolacu, homar pentru Geoană și mandolină pentru Ludovic Orban. Elena Lasconi spune ce „cadouri” le-ar oferi contracandidaților la prezidențiale