Ministrul Economiei: Ne asteapta zile grele. Exista presiuni sa inchidem minele si haldele de steril

Joi, 23 Februarie 2017, ora 20:20
4669 citiri
Ministrul Economiei: Ne asteapta zile grele. Exista presiuni sa inchidem minele si haldele de steril
Foto: Administratia Prezidentiala

Noul ministru al Economiei, Mihai Tudose, a declarat joi, la preluarea mandatului, ca isi doreste ca Romania sa nu mai exporte minereu de cupru.

El a enumerat, ca prioritati ale sale, rezolvarea problemelor cu inchiderea de mine si haldele de steril, "unde ne asteapta zile grele din punct de vedere european", existand presiuni pentru a le inchide.

Tudose sustine ca va prezenta in curand o analiza si un plan de masuri pentru a transforma Romania intr-un hub energetic in Balcani, "pe baza celor doi giganti ai economiei romanesti, Transgaz si Transelectrica".

"Saptamana viitoare deja am am stabilit o intalnire cu ministrul Apararii, pentru a ne pune de acord cu situatiile armatei romane si capacitatea de productie a industriei romanesti de aparare.

De asemenea, in cel mai scurt timp vom prezenta o analiza a situatiei si un plan de masuri pentru a transforma Romania, pe baza celor doi giganti ai economiei romanesti, Transgaz si Transelectrica, sa incercam sa transformam Romania intr-un hub energetic pe Balcani. E pacat sa nu folosim resursa pe care o avem", a spus Tudose, la sediul Ministerului Economiei, in prezenta premierului Sorin Grindeanu.

Noul ministru a mentionat ca va actiona conform programului de guvernare in partea de minerit neenergetic, pentru ca Romania sa nu mai exporte minereu de cupru, ci sa fabrice produse finite.

"Ajungand la resursa naturala care este apa, avem cea mai bogata resursa de apa minerala din Europa si nu stim sa o folosim cum trebuie. Impreuna cu IMM-urile, sa actionam pe zona de competitivitate fiindca aici avem intr-adevar o problema daca vrem sa cucerim pietele externe. Printre prioritati intra si toate problemele pe care le avem cu inchiderea de mine, halde de steril unde ne asteapta zile grele din punct de vedere si european avand o multime de presiuni pentru a le inchide", a afirmat Tudose.

In ceea ce priveste vanzarea activelor Oltchim, Tudose a precizat ca "lucrurile trebuie finalizate cu succes si din punct de vedere al impactului economic, si din punct de vedere social, pentru ca sunt mii de oameni care au locuri de munca acolo".

Citește și:
Ce clădiri istorice rămân fără apărare dacă PUZ Zone Protejate dispare. Nicușor Dan: ”Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță și prefectul Toni Greblă”
Ce clădiri istorice rămân fără apărare dacă PUZ Zone Protejate dispare. Nicușor Dan: ”Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță și prefectul Toni Greblă”
Primarul general Nicuşor Dan a afirmat luni, 6 februarie, referitor la intenţia prefectului Capitalei Toni Greblă de a suspenda în instanţă PUZ Zone Protejate, că este singurul regulament...
Portret de prezidențiabil: ce își doresc românii?
Portret de prezidențiabil: ce își doresc românii?
Potrivit unui sondaj recent, românii ar vrea un prezidențiabil care să aibă notorietate, imagine bună, să creadă în anticorupție, să aibă un proiect economic coerent și să țină țara...