Misiunea "Troikai" formata din Romania, Bulgaria si Grecia: Trebuie sa facem asta cat mai curand

Joi, 15 Ianuarie 2015, ora 22:07
4818 citiri
Misiunea "Troikai" formata din Romania, Bulgaria si Grecia: Trebuie sa facem asta cat mai curand
Foto: Ministerul Economiei

Romania, Bulgaria si Grecia ar trebui sa formeze o "Troika", dupa modelul FMI-Comisia Europeana-Banca Mondiala, care sa propuna proiecte vitale pentru aceste trei tari, au precizat vicepremierul de la Sofia, Meglena Kuneva, si ministrul de la Bucuresti al Economiei, Mihai Tudose.

Oficialul bulgar a declarat ca tara sa acorda o mare importanta cooperarii cu Romania in cadrul Planului de Investitii Europa 2015-2017.

"Romania, Bulgaria si Grecia ar trebui sa formeze o troika la nivel de coordonare a proiectelor comune ce pot fi depuse in cadrul Planului Juncker de Investitii in Europa", a fost propunerea formulata de Meglena Kuneva.

La randul sau, ministrul Economiei, Comertului si Turismului de la Bucuresti, Mihai Tudose a salutat initiativa oficialului bulgar si a solicitat demararea rapida a procedurilor de consultare bilaterala, in vederea constituirii unui organism interministerial "in oglinda" in cele doua tari, care sa selecteze si sa gestioneze proiectele de interes comun ce pot fi avansate impreuna pentru finantare prin Planul Juncker, informeaza un comunicat al institutiei.

"Troika formata din Romania, Bulgaria si Grecia trebuie sa capete continut cat mai rapid prin proiecte propuse si realizate impreuna. Vreau sa fim cat mai pragmatici si sa facem propuneri concrete in cel mai scurt timp, pentru ca primul venit e primul servit in cadrul acestui Plan european de investiti, iar ceilalti din Europa nu ne asteapta", a sustinut ministrul in cadrul acestor discutii.

In ceea ce priveste proiectele de interes comun ce pot fi realizate impreuna in cadrul Planului Junker, cele doua tari au fost de acord cu sustinerea cu prioritate a celor din infrastructura si energie dar si cu disponibilitatea pentru identificarea unor noi proiecte comune de cercetare si dezvoltare. I

In acest sens, ministrul Mihai Tudose a tinut sa precizeze partii bulgare ca proiectele de infrastructura energetica din portofoliu Ministerului Economiei, Comertului si Turismului sunt intr-un stadiu avansat si pot constitui un inceput bun de cooperare in acest domeniu.

De asemenea, s-a discutat si posibilitatea atragerii si altor tari din regiune in aceste proiecte, precum Republica Moldova, Ucraina, Serbia sau Turcia.

Cu prilejul aceleiasi intalniri a fost adus in discutie si subiectul aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, cei doi oficiali fiind de acord cu promovarea la nivel european a argumentului ca Spatiul Schengen inseamna in primul rand dezvoltare economica, oferind siguranta pentru investitori si perspective stabile de crestere a economiei in spatiul respectiv.

Comisia Europeana a primit circa 2.000 de propuneri de proiecte de la cele 28 de state membre UE pentru Planul Juncker, din care peste 200 sunt trimise de Guvernul Romaniei.

In total, e vorba de un necesar de investitii de circa 500 de miliarde de euro, din care 62,5 miliarde de euro sunt in dreptul celor referitoare la tara noastra.

C.P.

Citește și:
Ce clădiri istorice rămân fără apărare dacă PUZ Zone Protejate dispare. Nicușor Dan: ”Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță și prefectul Toni Greblă”
Ce clădiri istorice rămân fără apărare dacă PUZ Zone Protejate dispare. Nicușor Dan: ”Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță și prefectul Toni Greblă”
Primarul general Nicuşor Dan a afirmat luni, 6 februarie, referitor la intenţia prefectului Capitalei Toni Greblă de a suspenda în instanţă PUZ Zone Protejate, că este singurul regulament...
Portret de prezidențiabil: ce își doresc românii?
Portret de prezidențiabil: ce își doresc românii?
Potrivit unui sondaj recent, românii ar vrea un prezidențiabil care să aibă notorietate, imagine bună, să creadă în anticorupție, să aibă un proiect economic coerent și să țină țara...