Bani din piatra seaca si iepurii din palaria goala a PSD

Luni, 17 Iulie 2017, ora 16:31
6866 citiri
Bani din piatra seaca si iepurii din palaria goala a PSD

Experienta arata ca electoratul nostru adora sa fie mintit. Altfel, orice om cu scaun la cap si-ar da seama de la inceput ca nu poti majora spectaculos salariile si pensiile, concomitent cu desfiintarea si mai spectaculoasa a 102 impozite si taxe, cele din care statul ar trebui sa plateasca pensii si salarii.

Asta inseamna ca electoratului nostru ii place spectacolul oferit de un scamator priceput, capabil sa scoata, unul dupa altul, douazeci de iepuri dintr-o palarie goala. Este perfect, daca spectatorul se face ca nu observa trucul: hocus-pocus!

Spectatori mai ahtiati de trucuri si promisiuni goale ca la noi nici nu cred ca exista in alta parte. Electoratul nostru pare incantat cand aude promisiuni si nici nu sufla in iaurt, atunci cand constata ca s-a mai fript candva in aceeasi ciorba. Cum sa sufli, cand programul de guvernare iti mareste leafa in draci?

Acum, dupa mai bine de sase luni la carma tarii, descoperim deodata ca programul a fost un bluff, autorii lui niste farsori, iar noi niste fraieri care i-am crezut. Aferim!

Abia cand a aflat ca desfiintarea celor 102 taxe si impozite lasa bugetul cu fundul gol, PSD s-a izbit de pragul de jos, si-a dat seama ca nu-l vazuse pe cel de sus si ca, in locul taxelor desfiintate, trebuie nascocite imediat altele, ca sa nu ramanem lefteri.

In plus, e nevoie si de alte incasari la buget, in locul impozitului pentru venitul global pe gospodarie, inventat recent si abandonat imediat, in locul impozitului pe cifra de afaceri, parasit si el, al taxei pe solidaritate, o chestie nascuta moarta chiar din prima zi.

Presimteam ca asta cu taxele ne va face de bascalie, inca de pe cand o explica la televizor nu ministrul Finantelor, nu prim-ministrul, nu vreun specialist, ci ministrul Muncii, o doamna care din facultate s-a pregatit sa profeseze in domeniul istoriei si literaturii, ceva mai tarziu si-a extins domeniul spre aparare, si l-a mai extins la jurnalism, dar inspre finante niciodata, catre economie deloc si, pana a ne da noua lectii la televizor, poate nici nu stia cu ce se mananca taxele si impozitele.

Nu e de mirare deci ca programul de guvernare al tarii, intocmit cu asemenea expertiza, a dat gres, iar noul guvern se intreaba cum poate scoate bani din piatra seaca, dupa ce cele 102 taxe care, pana anul acesta, veneau singure la buget au fost abandonate chiar de noi, ca sa iasa bine la vot.

E drept ca partidul a gandit alte taxe in locul celor parasite, dar ele par atat de imposibile, incat prim-ministrul Tudose simtea zilele trecute nevoia sa faca simulari, adica un fel de proba nu pe intreaga natiune, ci numai pe o mica parte din ea.

Scopul e laudabil: sa vada lumea cum se poate aplica ceva imposibil de aplicat, adica mai pe scurt sa incercam daca se poate ceea ce nu se poate. Cred ca asa ar fi facut si Bula.

N-am apucat insa sa vad nicio simulare iar, de cateva zile, ba aflam ca vom plati noi impozite, ba ca nu le vom mai plati, ba ca iarasi vom plati si iarasi nu, totul intr-un stil care lasa impresia ca simularea este si ea simulata, ca sa credem ca face cineva ceva, acolo unde nimeni nu stie ce sa mai faca.

Citeste si Tudose spune ca impozitul pe cifra de afaceri e subiect incheiat. Se lucreaza la taxa de solidaritate: Cine castiga mult sa plateasca in plus

Sunt uimit insa vazand ca adevaratii autori ai tevaturii, cei cu slavitul program, Dragnea, Valcov si Olguta, in loc sa dea socoteala pentru napasta in care ne-au impins, inca mai stau la butoane, ca si cum nu ne-am apropia de dezastru.

Iar daca dezastrul nu s-a produs inca, opinia mea este ca ar trebui sa-i multumim Guvernului Ciolos, care a gestionat corect treburile tarii, lasand in urma sa o situatie financiara cu suficiente disponibilitati, cel putin atat cat sa functioneze tara in primul trimestru, cand n-au apucat sa apara binefacerile noului program.

Nu invidiez deloc situatia noului premier, care trebuie sa scoata bani din piatra seaca, ceea ce nu se poate, sau din masurile programului, ceea ce e cu totul imposibil.

In opinia mea, premierul stie in ce situatie fara iesire se afla si isi pusese nadejdea intr-un expert, consilier pe probleme financiare, fostul ministru de Finante Eugen-Orlando Teodorovici, un om cu experienta si imaginatie. O imaginatie atat de efervescenta, incat i-a venit imediat in cap impozitarea Bisericii.

Poate domnul Teodorovici nu stie insa ca asta nu e o noutate, iar de cate ori au mai incercat si altii, n-a mers. Inaltii prelati nu s-au lasat pacaliti, iar cauza cadea de fiecare data in ridicol.

Stiau sfintiile lor sa trimita problema in derizoriu, cand apareau comentariile privind impozitarea pomenilor, taxarea inmormantarilor, dotarea slujitorilor cu masini de marcat si, mai ales, stabilirea cotei de TVA, plus contabili pentru asemenea treburi lumesti la fiecare fata bisericeasca.

La sugestia dlui Teordorovici, s-a speriat nu numai presedintele, spunand ca ideea e "o aventura fiscala", dar a bagat capul in nisip chiar si liderul PSD: "... nu vreau sa discut despre asta".

Asta cu taxarea Bisericii a cazut zgomotos. Mor de curiozitate sa vad ce mai inventeaza liderii PSD, ca sa faca rost de bani.

Citeste si:
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Un pod a fost inaugurat cu mare fast, la ambele capete, în județul Buzău. Este vorba despre podul care leagă municipiul Buzău de localitatea Vadu Pașii, iar la un capăt, panglica a fost...
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, 23 octombrie, după discuţiile de la Palatul Victoria, că politica formaţiunii s-a axat, în ultimele trei decenii, pe reprezentarea...
Sursa: Ziare.com