Bate vantul, patineaza mintea...

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 25 Septembrie 2017, ora 15:54
6963 citiri

Prim-ministrul Tudose a inceput prost saptamana trecuta. Duminica seara, in Banat, murisera opt persoane, din pricina unei furtuni. In loc sa-si exprime compasiunea, seful Guvernului i-a luat la rost pe cetatenii care se plangeau ca nu primisera o avertizare meteo: "ce vreti, sa dau o lege sa nu bata vantul?".

Spaima de intemperii a cuprins-o si pe dna. G. Firea. Care a inchis scolile si a reusit sa blocheze traficul din Bucuresti pentru ore-n sir. Dar vantul n-a mai batut. Asta i-a oferit ragaz dlui. Petre Daea sa ne explice ca "ursul si capra neagra inteapa interesul existential al fermierului", iar in fata diversitatii "patineaza mintea".

Vrand parca inadins sa ilustreze strania alunecare pe gheata, ministrul Sanatatii si premierul au avut, la inceputul sedintei de guvern, urmatorul "dialog":

- Cate tulpini are vaccinul, dle. ministru?, intreaba Tudose.

Dl. Bodog tace.

- Unele au trei, altele patru, continua premierul.

Tacere...

- Asta cate are?, insista seful Guvernului.

- Cate a recomandat INSP, zice titularul portofoliului Sanatatii.

- Si cate a recomandat?

- Cred ca trei.

Precizia nu e la mare pret in actualul Cabinet. Nu-i singurul exemplu. Ministrul Finantelor a publicat o lista cu bancile care nu fac profit si, prin urmare, nu platesc nici impozitul corespondent. Motiv de stigmatizare vehementa din partea dlui. Tudose, care a repetat, de cate ori a avut ocazia, ca bancherii triseaza. Numai ca o buna parte dintre bancile puse pe lista au dat faliment de multi ani incoace.

In alte cazuri, se face exces de zel, cautandu-se detalii absurde. Asa, de pilda, noul sef al Comisiei de supraveghere a SRI i-a scris lui Eduard Hellvig, cerandu-i sa indice daca "dl. Coldea si dl. Maior s-au aflat in ziua de... la ora de... in locuinta pe care toti o denumim generic sufrageria dlui. Oprea". Misiva ar trebui sa sprijine Comisia de anchetare a alegerilor din 2009, care a tocat frunza la caini, dar vrea cu tot dinadinsul sa intretina confuzia.

Pesedistii par loviti de molima scenaritei. Am avut o noua dovada, dupa ce DNA a anuntat ca Sevil Shhaideh e pusa sub urmarire penala si ca, daca va incuviinta Parlamentul, asta va pati si Rovana Plumb. In loc sa le dea afara din Executiv, pentru a se putea apara in liniste, mai multi lideri ai partidului au explicat ca ar fi in curs un complot impotriva lui Liviu Dragnea. Unul pus la cale de fostul sef al SRI, azi ambasador la Washington, alaturi de fostul premier Ponta, azi trecut la alta formatiune politica.

De la Nastase incoace, pesedistii se toarna intre ei in fata procurorilor, dupa care dau vina pe adversarii politici ca-i trimit in inchisoare. Acum, inamicii principali par a fi fostii lor colegi de partid. Sufocat de atmosfera tensionata din propria tabara, Liviu Pop a declarat, in stilul sau de repetent trufas, care incurca pana si timpurile verbelor: "imi cer anticipat scuze pentru greselile pe care le-am facut".

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#guvern Tudose gafe, #Bodog vaccin , #premier