Intalnirea lui Tudose cu protestatarii a fost un fiasco total sau un mic succes de etapa?

Joi, 28 Decembrie 2017, ora 23:45
7602 citiri
Intalnirea lui Tudose cu protestatarii a fost un fiasco total sau un mic succes de etapa?

Cele mai multe televiziuni au titrat intalnirea de miercuri, dintre premier si sapte reprezentanti ai celor 43 de entitati protestatare privind legile pe justitie, ca pe un indiscutabil esec. Unii comentatori au categorosit-o "degeaba", altii "timp pierdut" sau mai simplu "kix!".

Nu m-as grabi sa dau calificative. Dimpotriva, as zice ca s-a consumat o etapa si ca mai urmeaza altele. In orice caz, departe de a fi un esec, intalnirea a dat prilejul unor importante pozitionari din partea beligerantilor.

Cele 43 de entitati - le numesc astfel, pentru ca nu toate isi spun ONG - au demonstrat ca nu sunt un fel de miscare browniana, o masa eterogena si dezorganizata, unde "n-ai cu cine sa discuti", asa cum credeau foarte multi. Dimpotriva, organizatiile au fost in stare sa trimita sapte personalitati capabile sa le reprezinte.

Spre deosebire de numerosii sceptici care sustineau, inainte de intalnire, ca 43 de capete vor sustine 43 de idei si vor pretinde satisfacerea a 43 doleante, protestatarii au prezentat, prin delegatii lor si la unison, toti aceleasi trei revendicari:

Consultarea Comisiei de la Venetia asupra a ceea ce facem in Parlamentul nostru cu privire la pachetul de legi asupra justitiei.

Prorogarea prin OUG a aplicarii noilor legi, pana la primirea raspunsului Comisiei.

Demiterea ministrului Justitiei.

Pe de alta parte, numai un naiv isi putea inchipui ca, la asemenea pretentii, premierul ar putea da OK dintr-un condei. Poate o facea daca era de capul lui. Dar nu e. Stie toata lumea ca e de capul coalitiei, iar dl Tudose este o minte realista, un om prudent si care stie sa se fereasca de pragul de sus, ca sa-l vada pe cel de jos.

Din pacate, desi Constitutia ii acorda Guvernului puteri depline sa ia hotarari, coalitia - printr-o interpretare stramba a celor doi lideri - il constrange pe premier sa hotarasca numai ceea ce hotasera mai intai ei. In caz contrar, s-a vazut ce a patit Grindeanu.

Totusi, asa cum declara unul din cei sapte reprezentanti la iesirea de la discutii, premierul n-a lasat impresia ca spune un "nu" categoric la niciuna din doleante.

Ba chiar in problema privind sesizarea Comisiei de la Venetia, dl Tudose s-a aratat binevoitor, urmand sa se intereseze despre discutiile purtate de ministrul Justitiei cu aceasta Comisia si sa ia o decizie in consecinta.

Citind printe randuri, am putea banui o posibila rezolvare favorabila a acestei solicitari, afara de cazul cand discutiile avute deja de ministru la Comisie ar face imposibila sau inoportuna sansa respectiva. In opinia mea, ar fi un prim succes al demersurilor. Premierul s-ar fali ca negociator priceput, iar protestatarii ar marca un punct castigat, chiar daca il considera insuficient.

Desi nimeni n-a plecat de la intalnire cu impresia ca a rezolvat ceva ferm, premierul intelege foare bine care sunt conditiile minimale ale protestatarilor, iar acestia sesizeaza sincera deschidere la dialog din partea premierului.

Mai mult decat atat nu putea pretinde nimeni in aceasta faza.

Exista insa un aspect care ar putea fi cel mai valoros rezultat al intalnirii: se contureaza in Romania, tot mai clar, un nou pol al Opozitiei.

In conditiile in care Opozitia politica dovedeste o condamnabila slabiciune, pe fondul careia coalitia isi face jocurile cum vrea - imi vine sa spun ca isi face mendrele, dar ma abtin - iata ca vine din strada o Opozitie civica, una informala, dar capabila sa preia ceva din rolul adevaratei Opozitii, cea care hiberneaza intr-un fel de dolce far niente.

In opinia mea, dl Tudose a acceptat dialogul cu reprezentantii multimii din strada tocmai observand ca ea reprezinta un pol al Opozitiei, unul nou si foarte periculos pentru Putere. Ar fi o greseala din partea dansului sa concluzioneze ca intalnirea a esuat, asa cum pretind unii comentatori.

Intalnirea nu numai ca n-a esuat, dar a ajutat fiecare tabara s-o inteleaga pe cealalta. Chiar daca n-au convenit nimic ferm, fiecare a inteles cam ce poate obtine de la cealalta.

Protestatarilor le e clar ca puterile premierului sunt limitate, dar ar putea veni in repriza urmatoare cu mai multa imputernicire din partea neclintitilor sai jupani. In caz contrar, ei au si aratat ce au de gand: "solutia este continuarea protestelor pana cand aceste legi ale justitiei si modificarile la Codurile penale vor fi stopate".

In opinia mea, actuala Putere a castigat alegerile si se mentine nu prin intelepciunea propriilor lideri, nu prin pragmatismul ideilor si frumusetea programelor, ci numai prin slabiciunea Opozitiei.

O noua Opozitie, chiar si informala, dar puternica si credibila, aparuta fie si din strada, ca un fel de Deus ex machina, ar putea lovi necrutator, dar meritat pseudocamila PSD+ALDE.

Daca dl Tudose este lasat macar acum, in ceasul al 12-lea, sa guverneze neincurcat de nimeni, este posibil sa urmeze repriza a doua a meciului cu protestatarii. Daca nu, maine, in ceasul al 13-lea, ar putea fi prea tarziu.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#proteste Legile Justitiei, #Mihai Tudose dialog protestatari, #Comisia Venetia consultare , #premier