De ce a fost amendat pentru discriminare C.T. Popescu, iar pesedistii Mihai Tudose si Serban Nicolae au scapat doar cu avertisment

Miercuri, 07 Februarie 2018, ora 18:25
13740 citiri
De ce a fost amendat pentru discriminare C.T. Popescu, iar pesedistii Mihai Tudose si Serban Nicolae au scapat doar cu avertisment
Foto: Arhiva Pixabay

Fostul premier PSD Mihai Tudose i-a amenintat pe maghiari ca vor flutura langa steagul secuiesc, senatorul PSD Serban Nicolae a jignit-o incalificabil pe deputata USR Cosette Chichirau in direct si in plenul Parlamentului, dar amandoi au scapat doar cu avertismente din partea CNCD, in conditiile in care Cristian Tudor Popescu a fost amendat cu 1.000 de lei pentru o comparatie deplasata facuta la adresa Vioricai Dancila.

Pentru cei care au uitat sau nu au aflat inca, reamintim mai intai cele trei episoade care au intrat in atentia Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), pentru ca fiecare sa poata aprecia apoi sanctiunile decise si argumentele care au stat la baza lor.

O amenintare, mai multe jigniri grosolane si o comparatie

Primul protagonist a fost senatorul PSD Serban Nicolae, care a ajuns in atentia CNCD dupa ce in timpul votului pe legea 303 privind Statutul magistratilor a jignit-o pe Cosette Chichirau, deputat USR, numind-o "proasta", "nesimtita" si spunandu-i din senin: "Eu am o poza in care dvs faceti sex anal".

Al doilea personaj care a starnit un urias scandal public a fost Mihai Tudose.

"Am transmis ca, daca steagul secuiesc va flutura pe institutiile de acolo, toti vor flutura langa steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui", declara in ianuarie fostul premier PSD, starnind reactii aprinse in Romania si Ungaria.

Ulterior, Mihai Tudose s-a prezentat la CNCD pentru a-si sustine punctul de vedere si a precizat la cateva zile dupa audiere "ca o astfel de interpretare nu este in acord cu principiile sale si considera incidentul o lectie din care a inteles necesitatea unei mai mari atentii in exprimarea publica."

A venit si randul jurnalistului Cristian Tudor Popescu sa fie chemat la CNCD dupa ce a comentat coafura Vioricai Dancila, nominalizata la acea vreme pentru functia de premier.

"Incep sa ma gandesc ca Susanica Gadea (membra marcanta a regimului ceausist) sau Maria Bobu (fosta sotie a lui Emil Bobu) erau niste lumini in Guvernul lui Ceausescu din anii '80. Cum a ajuns aceasta doamna? Nu pot sa ma abtin... E incorect ce fac... Coafura aceasta imi aminteste de pavianul cu mantie (babuin), o specie pe cale de disparitie. Nu pot sa nu ma gandesc, este exact modul cum e asezata podoaba capilara a pavianului cu mantie (maimuta, n.red.) ", a declarat Cristian Tudor Popescu intr-o emisiune la Digi24.

Cum se explica sanctiunile CNCD?

Contactat miercuri de Ziare.com, presedintele CNCD, Csaba Asztalos, ne-a precizat de la bun inceput ca "toate cele trei decizii au fost luate in consens, adica in unanimitate".

"A fost consens, nu s-a votat, dar nu a fost nimeni impotriva", a adaugat acesta.

Despre sanctiunea data lui Mihai Tudose, care a facut valuri in politica romaneasca si maghiara, Csaba Asztalos ne-a explicat ca fostul premier a fost tratat cu indulgenta pentru ca si-a cerut ulterior scuze.

"Domnul Mihai Tudose, in audieri si dupa ce a fost la audieri, si-a cerut scuze publice, deci a admis ca a gresit. A postat pe Facebook un text in care si-a cerut scuze fata de comunitatea pe care a vizat-o in declaratii.

In raspunderea contraventionala, recunoasterea faptei si a cere scuze este o circumstanta atenuanta in stabilirea sanctiunii. Asta a fost decisiv in cazul dl Tudose. Scuzele respective au fost acceptate de comunitate", ne-a declarat presedintele CNCD.

In schimb, jurnalistul Cristian Tudor Popescu nu a facut pasul inapoi, dimpotriva, dupa autosesizarea CNCD si inainte de decizie "a avut o interventie tot la Digi24 si tot cu dl Cosmin Prelipceanu in emisiune", in care a avut o formulare de genul ca plangere ar fi trebuit sa faca organizatiile pentru drepturile animalelor la CNCD "pentru ca cel mult ar fi jignit maimuta", ne-a explicat acesta.

"Dl Popescu nu a admis ca a gresit cu acea exprimare si nici nu si-a cerut scuze public. Si asta conteaza in stabilirea unei sanctiuni la orice dosar", a subliniat presedintele CNCD.

Intrebat in ce a constat discriminarea in cazul Popescu-Dancila, Csaba Asztalos ne-a explicat ca "este vorba de imaginea femeii in politica".

"Cand asemanati femeia cu un animal si bagatelizati, caricaturizati imaginea femeii in politica, asta este o forma de creare a unei atmosfere ostile, degradante umilitoare la adresa femeii, pentru ca in societatea noastra exista prejudecati foarte puternice fata de rolul femeii in societate si in politica.

Nu este totuna sa compari un barbat politician cu un animal sau sa compari o femeie. Stiti foarte bine care sunt prejudecatile fata de femei in societatea din Romania.

Asta a fost forma de discriminare. Nu avea relevanta coafura, aspectul fizic al coafurii doamnei candidat la functia de premier in contextul discutiei si raportat la subiectul respectiv. Care a fost contributia acestei asemanari la dezbaterea publica?

Nu ne-am pronuntat asupra faptului ca cineva e criticat asupra competentelor pe care le are sau nu sa indeplineasca o functie publica, asta e libertatea oricarui formator de opinie sa o faca asa cum doreste, ci ne-am pronuntat efectiv pe acea asemanare pe care a realizat-o dl Popescu raportat la imaginea doamnei Dancila", a argumentat presedintele CNCD.

Si, totusi, tot despre rolul femeii in politica a fost vorba si in cazul Serban Nicolae -Cosette Chichirau. Si atunci de ce sanctiunea pentru senatorul PSD a fost atat de blanda?

Ne-a explicat tot presedintele CNCD.

"In cazul acesta, am avut plangere din partea doamnei Cosette Chichirau si contextul a fost unul diferit. Acolo suntem in prezenta unui dialog intre dna Chichirau si dl Nicolae, in plenul Senatului, in care dansa a filmat, transmitand live pe o retea de socializare, votul asupra Legilor Justitiei, in care a proferat inclusiv jigniri la adresa dl senator, care a avut o reactie la fel: a proferat si dansul jigniri, a zis ca e asistata social si asa mai departe.

In acest dialog, cand dansa l-a facut hot sau soferul hotilor, dl Nicolae a facut trimitere la faptul ca are poze in care dna Chichirau face sex anal. Cam asta este.

Din nou, am constatat ca a aduce in discutie viata intima sau viata sexuala a unei femei politician este o forma de umilire a acesteia in public. Asa am constatat ca suntem in prezenta unei incalcari a demnitatii umane, fapta de discriminare.

In stabilirea sanctiunii, care e a doua etapa, colegiul a avut in vedere insa ca a existat o provocare si o incitare din partea doamnei deputat si ca ambele parti si-au aruncat invective si jigniri in mod reciproc. Deci contextul in care a avut loc fapta si a intervenit acea declaratie este total diferit decat cel in care a intervenit declaratia dl C.T.Popescu, pe care nu l-a provocat nimeni si care nu si-a cerut scuze.

Dl Serban Nicolae a doua zi a zis ca regreta limbajul folosit. Intr-adevar, nu si-a cerut expres scuze doamnei Chichirau. Mai mult, doamna tot a doua zi a zis ca nu se simte jignita si discriminata, pentru ca dl Nicolae nu are pregatirea ca sa o jigneasca, nici nu mai stiu cum s-a exprimat exact.

Prin urmare, sunt spete diferite, savarsite in circumstante diferite si cu consecinte diferite. Asa se explica deciziile care au avut loc pe sanctiuni", a conchis presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii.

Reamintim ca CNCD este format din 9 membri, propusi si numiti de catre cele doua Camere ale Parlamentului, in sedinta comuna, avand durata mandatului de 5 ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#sanctiune Serban Nicolae Cosette, #sanctiune Tudose maghiari, #amenda CNCD Cristian Popescu Dancila , #premier