De ce ataca Tudose bancile? Analist: Statul a devenit dependent, e ca un betiv care tot timpul se duce la carciuma

Miercuri, 30 August 2017, ora 15:43
10787 citiri
De ce ataca Tudose bancile? Analist: Statul a devenit dependent, e ca un betiv care tot timpul se duce la carciuma
Foto: Facebook/Mihai Tudose

Premierul Mihai Tudose a lansat un nou atac la adresa bancilor, marti seara, sustinand ca nu are incredere in ele, ca refuza ca salariul sa-i fie pus pe card, pentru ca banca sa nu beneficieze de comision la fiecare retragere, pe care "nu-l merita", dand de inteles ca viata ar fi mai buna in absenta bancilor.

"E greu de calificat aceasta pozitie, pentru ca bancile indeplinesc un rol foarte util in economie: acela de intermediar financiar. O economie nu poate sa existe fara intermediari financiari. Cand populatia economiseste, aceste economii se duc in banci si bancile le canalizeaza mai departe, catre investitii", a declarat pentru Ziare.com economistul Bogdan Glavan.

Potrivit acestuia, "ironia este ca Romania e o tara care este, mi se pare, pe locul doi in Europa la ponderea investitiilor in stat. Deci obligatiunile de stat, detinute de banci, ocupa un loc foarte important, aproape un sfert din portofoliul bancilor.

Or, faptul ca prim-ministrul isi declara neincrederea in banci, adica in acele institutii care finanteaza la greu Guvernul si a caror principala misiune, daca e sa judecam asa, contabil, e tocmai finantarea statului, mi se pare o ironie".

Bogdan Glavan arata cu ce fel de stat avem de-a face in Romania, un stat care e dependent de bani si de banci, un stat care se comporta "ca un betiv".

"Orice guvern face rost de bani in 3 feluri:

1. prin ridicarea de taxe, deci la modul transparent, prin taxe;

2. la modul netransparent, tiparind bani;

3. imprumutandu-se, ceea ce face sa se disimuleze povara acestor cheltuieli, fiindca le muta cumva pe povara generatiilor viitoare, dar si pe sarcina celor care aleg sa finanteze deficitul bugetar, care pot fi, la un moment dat, si strainii.

Deci, avand in vedere ca Romania nu a avut niciodata excedent bugetar sau echilibru bugetar si ca in astea trei decenii de la Revolutie statul roman este un stat cheltuitor, risipitor, care s-a indatorat continuu si crescand, evident ca nu e deloc un exemplu pozitiv acest comportament si acest stat.

E un stat care a devenit dependent, e ca un betiv, care tot timpul se duce la carciuma si e dependent de alcool. Asa e si statul roman, dependent de bani si de banci", explica economistul.

In acest context sunt si mai de neinteles declaratiile premierului Mihai Tudose. Sau poate nu?...

"Intotdeauna o situatie perplexa de genul asta are mai multe explicatii posibile si cu siguranta sunt mai multe explicatii simultane, sunt mai multi factori simultani care explica situatia. Pot fi si politici, si economici.

Intotdeauna, hai sa o luam asa, pur teoretic, dat fiind ca Guvernul este cel mai mare debitor din economie, evident ca lui ii convine sa se imprumute la dobanzi cat mai mici. Si atunci intotdeauna are ceva de negociat sau de reprosat bancilor, prin definitie.

Dar lasand la o parte acest gen de explicatii si considerente politice, mi se pare ca contextul economic actual, in care se afla statul, este precum al unei familii in care barbatul a jucat banii la pacanele sau a fost la carciuma, femeia a risipit banii pe cine stie ce podoabe si lucruri de-astea si acum vine inceputul scolii si nu au de unde sa cumpere manuale si haine pentru copil si fiecare incepe sa-si traga in cap unul altuia, certandu-se si gasind fel de fel de tapi ispasitori.

E firesc ca Guvernul sa reproseze unora si altora. Nu e pentru prima data, sa ne amintim ca s-a reprosat mediului privat si oamenilor si in trecut, si in timpul crizei. S-a spus ca mediul privat, cetatenii care nu-si platesc taxele, bancile sunt de vina ca am ajuns in criza, dar statul niciodata.

Problema, de fapt, este ca nu are bani si incearca sa faca de undeva rost de bani. Acum, faptul ca aceste reprosuri sau idei vehiculate sunt asa, un mijloc de negociere pentru ceva ce-mi scapa, poate sa fie o explicatie", mai afirma Bogdan Glavan.

Marti seara, intrebat la o televiziune de ce nu are niciun cont bancar, Mihai Tudose a raspuns: "Am refuzat sa-mi pun leafa pe card ca sa-i dau bancii cate doi bani de cate ori folosesc cardul. Nu vreau sa-i dau. Consider ca nu-i merita", a declarat el, povestind un incident in care banca l-ar fi lasat fara cei 500 de dolari pe care ii avea in cont.

"Din momentul asta eu am zis 'Iertati-ma, dar Terente era copil pe langa voi! Chiar era baiat bun'", a mai spus premierul.

Amintim ca Terente, cunoscut si ca Stefan Vasili, a fost un bandit roman notoriu, de la sfarsitul anilor 1890. Pentru actele sale de talharie, dar si abuzurile sexuale si chiar crime a fost inchis in mai multe randuri, dar a reusit sa evadeze. In cele din urma, a fost impuscat mortal. Povestea sa a fost alimentata si chiar deformata de catre presa de scandal a vremii, Terente devenind unora simpatic, pozand in haiduc si amant ideal.

"Iertati-ma, dar ajunge! Cu cele 486.000 de miliarde de comisioane, de taxe de smecher, de taxe ca ai trecut prin fata bancii, ca intri in banca si apoi mare taxa ca poate vrei sa iesi, de taxa intretinere cont s.a.m.d...", a mai spus Tudose marti seara, incercand sa explice de ce nu are incredere in aceste institutii.

Nu e prima oara cand Tudose ataca bancile. Recent, fara a da vreun nume, a sustinut ca depozitele romanilor nu sunt in siguranta pentru ca, in acceptiunea lui, bancile care "nu au profit sunt pe pierdere si risca sa intre in faliment". BNR s-a vazut nevoita sa reactioneze, anuntand public ca banii romanilor din banci sunt in siguranta si depozitele garantate.

Un senator PNL stie ce le pregateste Tudose bancilor: O taxa de 0,5% pe active, pe care insa o vom plati practic toti

Citeste si ce a declarat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, legat de comportamentul bancilor din Romania si declaratiile lui Tudose la adresa acestora.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#Bogdan Glavan Tudose banci, #atacuri banci Tudose explicatii, #miza atacuri banci premier, #tudose cont bancar , #premier