Iresponsabilitatea premierului Tudose. Cine da socoteala cand iti cade tavanul in cap?

Joi, 28 Septembrie 2017, ora 18:51
5683 citiri
Iresponsabilitatea premierului Tudose. Cine da socoteala cand iti cade tavanul in cap?

Stirea difuzata in presa despre o scoala din Deva, unde s-a desprins o bucata de tencuiala din tavanul unei sali de clasa, ranind profesoara care tocmai preda cursul de limba romana, mi se pare de o gravitate care n-ar trebui trecuta cu vederea.

Asta mai ales dupa ce un precedent similar a avut loc si in Capitala, in ziua de 25 mai, cand s-a desprins plafonul de rigips la o scoala. Din fericire, in acel moment, clasa era goala. Dar daca in clasa ar fi fost elevi si profesori, se putea produce o tragedie.

Pentru acest motiv, mi se pare de cea mai mare importanta ca nicio scoala sa nu functioneze fara autorizatie. Din nefericire, seful Guvernului Romaniei este insa de alta parere, pe care o exprima astfel acum vreo doua saptamani:

"...este o falsa problema. Este o supra-reglementare. Si am constatat ca o scoala nu are autorizatie acum, pentru ca a fost intr-un mic proces de igienizare, reparare pe perioada verii, dat fiind faptul ca, de-a lungul timpului, cineva a avut imaginatie si a zis: domnule, ai facut o igienizare, iti trebuie din nou autorizatie, ai schimbat doua geamuri, iti trebuie autorizatie. Si tigla pe casa, alta autorizatie".

Asemenea comentarii le poate face orice pensionar, cand trancaneste fara rost in conversatiile sale cu vecinii in fata blocului, dar cand le face insusi prim ministrul tarii, intru in panica.

Nu are premierul nici calitatea, nici competenta si nici pregatirea sa stabileasca de capul lui cand trebuie si cand nu trebuie emise autorizatiile. Sunt destule organisme peste asta, la ISU, la organele sanitare.

Daca se produc accidente acolo unde sunt autorizatii, ma intreb: de ce? Daca se produc acolo unde acestea lipsesc, nu ma intreb altceva decat: cine se face de vina?

Cifre publicate in presa arata ca nici jumatate de scoli nu aveau autorizatii la data deschiderii cursurilor, multe din acestea fiind chiar in Capitala. Si asta de cand lumea. Primarii dorm pe o ureche, ministerul pe cealalta.

Ministrul Educatiei - in opinia mea o mediocritate notorie, plasata in acest post din considerente exclusiv politicianiste - se ocupa de orice altceva, afara de siguranta in functionare a scolilor.

Ma intreb: oare daca plafonul prabusit in luna mai la Bucuresti sau tencuiala desprinsa la Deva saptamana aceasta ar fi lovit din plin copiii din clasa, scapa ministrul cu fata curata, numai cu explicatia "nu-i treaba mea"?

Dar respectivii primari nu simt ca le tremura pantalonii pe ei, cand aud de asemenea tragedie? Sau poate fiecare isi face socoteala ca vina e in gradina celuilalt?

Nu stiu daca scoala de la Deva avea vreo autorizatie, dar este foarte probabil sa nu fi avut deloc, de vreme ce insusi seful Guvernului si-a permis sa persifleze ideea autorizatiilor socotindu-le "supra-reglementari" datorate unor persoane cu "imaginatie", care perturbeaza deschiderea anului scolar cu niste pretentii fanteziste.

Dar ma inteb, daca - Doamne fereste - tencuiala din tavan (cca 2 mp) ar fi facut numeroase victime printre copii sau daca ranea mai grav profesoara de romana, oare cine raspundea, domnule prim-ministru?

In opinia mea, n-am fi fost expusi la asemenea situatii, daca intreaga conducere n-ar fi fost politizata excesiv. Premierul gandeste politic, ministrul gandeste politic, functionarii sunt si ei politruci si chiar executantul, cel care da cu lopata, este adesea selectat tot in functie de apartenenta.

Cred ca nu exista un domeniu mai afectat de prezenta ageamiilor in sistem decat cel al autorizarii scolilor, a cluburilor, a discotecilor, a salilor de spectacol.

Iar cel mai grav este ca prim-ministrul tarii, in loc sa pretinda respectarea legii si sa-i sanctioneze pe cei care se abat de la aceasta, lanseaza propriile pareri despre supra-reglementari si chiar intra in amanunte straine de competentele sale, sugerand ca n-ar trebui autorizari daca a avut loc un proces de igienizare, o reparatie facuta in timpul vacantei, daca s-au schimbat geamurile sau tigla de pe acoperis.

Daca dl Tudose, persoana cu pregatire intr-ale dreptului si in arta miliatara, intreba un inginer, sigur afla ca schimbarea tiglei de pe acoperis poate accidenta multa lume, daca nu este montata corect. La fel reparatiile la constructii, ba chiar si igienizarea defectuoasa pot pune in pericol sanatatea oamenilor.

Si, ca sa pun punctul pe "i", pot aminti ca schimbarea geamurilor trebuie de asemenea facuta cu respectarea conditiilor din proiect. Daca sunt mai groase, atarna mai greu si pot afecta cadrele ferestrelor sau balamalele. Daca sunt mai subtiri, se pot sparge usor, periclitand sanatatea sau chiar viata celor din jur.

In opinia mea, nimeni nu poate pretinde ca reautorizarea dupa interventii este o supra-reglementare de care n-ar trebui sa tinem seama. Nici macar un prim ministru. Sau cu atat mai mult dansul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#autorizare scoli Tudose, #cadere tencuiala scoala Deva, #Deva profesoara romana tavan picat , #premier